Autobuzul care se incarca din sosea in timp ce merge!

Autobuzul care se incarca din sosea in timp ce merge!
  • Savantii sud-coreeni au inventat autobuzul electric care se incarca in timp ce merge, direct din sosea
  • Doua autobuze OLEV (Online Electric Vehicle) circula in prezent pe strazile orasului Gumi
  • Autobuzul are instalat dispozitiv care capteaza campurile magnetice si le converteste in energie
Distribuie pe Facebook

Tehnologia de incarcare wireless nu a facut inca furori pe piata smartphone-urilor si tabletelor, insa pare sa revolutioneze industria automobilelor. Cel putin asta cred savantii sud-coreeni care au inventat OLEV, autobuzul electric care se incarca in timp ce merge, direct din sosea.

In prezent, doua autobuze OLEV (Online Electric Vehicle) circula pe strazile orasului Gumi, pe o ruta de 24 km, prima de acest fel din lume, iar planurile autoritatilor sunt de a le spori numarul la 10 pana in 2015.

Ce inseamna OLEV

Tehnologia din spatele acestui proiect a fost dezvoltata de Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Practic, cercetatorii si-au dorit sa realizeze un sistem prin care vehiculele electrice pot fi puse in miscare fara sa foloseasca sistemul traditional de stocare a bateriilor.

"Este cu adevarat remarcabil ca am reusit cu proiectul OLEV pentru ca autobuzele sa ofere servicii de transport public pasagerilor. Este cu siguranta un moment de cotitura pentru ca OLEV sa devina mai comercializat si acceptat la scara larga pentru transportul de masa", a declarat Dong-Ho Cho, seful proiectului de la KAIST, citat de BBC.

Cum functioneaza OLEV

Din loc in loc, pe soseaua pe care circula aceste autobuze, au fost instalate cabluri electrice, iar cand masinile trec peste aceste cabluri se incarca cu ajutorul tehnologiei numite Camp Magnetic in Rezonanta. Autobuzul are instalat sub podea un dispozitiv care capteaza campurile magnetice din sosea si le converteste in energie.

Chiar daca s-a dorit renuntarea la bateriile clasice, cele doua autobuze OLEV sunt dotate cu acumulatori de dimensiuni mici (trei sferturi din marimea celor clasice), care inmagazineaza aceasta energie.

Avantajele acestui sistem, pe langa faptul ca nu polueaza, sunt multiple: autobuzul este mai usor datorita dimensiunilor reduse ale bateriilor, nu se mai pierde timp cu incarcarea bateriilor, iar costurile nu sunt foarte mari, intrucat instalarea cablurilor este necesara numai pe anumite portiuni, cum sunt statiile, nu pe intreaga suprafata a soselei.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 16 August 2013