Cum sa scapi de aglomeratia din Bucuresti vazand traficul LIVE cu Google

Cum sa scapi de aglomeratia din Bucuresti vazand traficul LIVE cu Google
  • LIVE Traffic este disponibil in aplicatiile Google
  • Poti selecta intre 'traficul in direct' si 'traficul obisnuit'
  • Zonele aglomerate sunt semnalate si iti sunt recomandate alternative
Distribuie pe Facebook

Soferii din Bucuresti sunt fara indoiala cei mai loviti de soarta cand vine vorba de trafic si aglomeratie. Unii folosesc navigatiile masinii, altii folosesc statiile CB sau unii pur si simplu se complac in a astepta cu orele in aglomeratie. De acum, daca folosim o trasatura la indemana oricui, gratuita, din aplicatia Google Maps, putem sa vedem "in direct" aglomeratia si chiar sa fim redirectionati catre strazi mai libere.

Google Maps, o aplicatie pe care mai toata lumea o are instalata pe telefon, are de ceva vreme o noua trasatura. Aceasta trasatura este disponibila la Google inca din 2007, dar abia acum doi ani a intrat si in Romania si abia in ultimele luni informatiile au fost puse la punct pentru o precizie maxima. Acest aspect care le vine in ajutorul soferilor se numeste LIVE Traffic si este disponibil pe telefonul oricui, sau pe calculator.

LIVE Traffic pe telefon

Dupa ce deschizi aplicatia Google Maps, langa bara de cautare a unei locatii, iti apare cuvantul Traffic sau Informatii Trafic, in functie de limba setata. Poti selecta intre Trafic LIVE sau Trafic Obisnuit. Unul iti arata aglomeratia in timp real, in timp ce altul iti arata o medie a aglomeratiei la acea ora, bazata pe informatiile colectate in ultima luna, in orice zi si ora a saptamanii pe care o doresti. Optiunea Trafic Obisnuit este utila atunci cand iti planifici o plecare cu ceva timp inainte si doresti sa-ti faci o imagine despre cum va fi traficul in acea zi, la acea ora si pe strazile dorite de tine. Insa cum functioneaza Trafic LIVE?

Fiecare sofer, pasager dintr-o masina sau mijloc de transport in comun are un telefon mobil. Nu conteaza daca acesta este de tip Smartphone sau tableta, cu internet pornit sau doar cu semnal GSM. Google are o multitudine de sisteme ce-i permit sa colecteze date furnizate prin diferite cai: unde radio, triangulatie, GPS, 3G, 4G sau transfer de date. Google acumuleaza aceste date din trafic si, pe baza unui soft special reuseste sa-si dea seama ce zone sunt aglomerate.

Companiile de telefonie mobila stiu in permanenta locatiile tuturor telefoanelor abonate la ele. Google se foloseste de informatiile acestora, dar si de pozitia stabilita prin GPS a fiecarui telefon si calculeaza cu precizie viteza fiecarui telefon mobil, reusind astfel sa formeze informatiile pentru Trafic LIVE. Insa cei de la Google sunt atat de destepti, incat se pare ca au reusit sa anuleze anomaliile, cum ar fi postasii ce fac opriri dese, masinile stationate, TAXI-urile parcate si asa mai departe. Mai mult, se pare ca doar portiunile de drum pe care sunt identificati un numar mare de persoane devin semnalizate in Google Maps cu trafic in direct.

Google Maps Live TrafficStrada Polona este mai nou cu sens unic. Google Maps ne arata ca este toata blocata, asadar masura autoritatilor de a fluidiza traficul prin instaurarea unor sensuri unice, a esuat.

Aceasta metoda de colectare si procesare a informatiilor venite de la multime se numeste "Crowdsourcing". Si asta foloseste Google. Ei chiar spun ca "Atunci cand combinam viteza ta cu cea a altor telefoane din trafic, de ordinul miilor in intregul oras, ne putem da seama cu destula precizie de conditiile de trafic LIVE".

Chiar daca multe persoane s-au aratat indignate de faptul ca informatiile telefonului sunt procesate de Google, oficialii marii companii au declarat ca "intelegem ca multa lume ar putea fi ingrijorata de faptul ca spunem lumii intregi viteza cu care se deplaseaza daca spunem si unde se deplaseaza". Cu alte cuvinte, Google are un sistem de protectie a informatiilor extrem de bine pus la punct, iar userii isi pot proteja diverse date foarte usor. Ba chiar Google spune ca orice informatii colectate despre orice user sunt anonime. Si, chiar daca identifica punctul de plecare si cel de sosire, sterge in permanenta datele astfel incat toate informatiile sa ramana private.

Google Maps Live TrafficLa primele ore ale diminetii, in centrul Bucurestiului, foarte multe strazi sunt de culoare rosie. Adica sunt blocate de aglomeratie si viteza de circulatie este foarte mica.

Cum ii ajuta Traficul LIVE pe soferi?

Daca avem tableta sau telefonul montate intr-un suport, pe parbriz, folosindu-l drept navigatie, cand intram in Google Maps si setam o destinatie, aplicatia ne spune in timp ce ne deplasam care sunt conditiile de trafic din fata noastra. Adica aplicatia stie ca urmeaza o portiune aglomerata si ne recomanda sa o luam pe rute ocolitoare, spunandu-ne cate minute economisim. Sau, in functie de zona in care ne dorim sa ajungem, putem verifica strazile ca sa stim ce ne asteapta. Google Maps a semnalizat traficul cu 4 culori: verde inseamna ca strada este libera si se circula bine, galben inseamna putina aglomeratie, dar masinile se deplaseaza, iar cele doua nuante de rosu inseamna blocaje si viteza extrem de mica de deplasare.

Google Maps Live TrafficFolosind optiunea Trafic Obisnuit, soferii isi pot da seama cum este traficul in orice moment al zilei, in orice zi a saptamanii.

Cu Google Maps, folosind trasatura Trafic LIVE, orice sofer isi poate da seama daca este aglomeratie in zona in care doreste sa ajunga. Mai mult, cea mai importanta trasatura, in special pentru taximetristi sau curieri, este cea in care ne este indicat sa o luam pe anumite strazi si rute ocolitoare cand in fata noastra este aglomeratie. E ca si cum am avea deasupra masinii noastre un elicopter care ne transmite in permanenta ca in fata noastra este aglomeratie si ca trebuie sa ocolim, dar si pe unde sa ocolim. Asadar, daca dorim sa scapam de aglomeratia Bucurestiului, nu strica sa utilizam trasatura Trafic LIVE din Google Maps.

Distribuie pe Facebook
mai multe