Noi cu carpeala, ei cu SF-ul: Norvegia va avea tuneluri subacvatice suspendate pentru masini

Noi cu carpeala, ei cu SF-ul: Norvegia va avea tuneluri subacvatice suspendate pentru masini
  • Tunelurile vor fi la 33 de metri adancime
  • Proiectul se poate termina pana in 2035
  • Traficul naval nu va fi influentat
Distribuie pe Facebook

In timp ce in Romania, tara europeana, ne chinuim sa plombam autostrazi si sa carpim drumuri nationale pe sume aberante, in Norvegia totul urmeaza sa ia o noua dimensiune. In loc sa faca poduri, norvegienii s-au gandit sa faca niste tuneluri subacvatice suspendate.

Recent, guvernul norvegian a aprobat alocarea a peste 22,5 miliarde de Euro pentru un proiect ambitios. E vorba de construirea unei retele de tuneluri subacvatice care vor fi suspendate la cativa metri de suprafata apei. Se pare ca aceasta solutie este cea mai buna, pentru ca are costuri reduse, dar si pentru ca impactul asupra mediului va fi minim.

Tuneluri subacvatice Norvegia

In Norvegia sunt multe insule si peninsule, iar legaturile dintre ele se fac, de obicei, cu feribotul. Pentru a economisi bani si energie, Norvegia isi propune sa faca pana in anul 2035 o retea de tuneluri subacvatice, suspendate de niste flotoare de la suprafata, prin care sa circule autovehicule. Acestea vor face legatura dintre diferite insule si fiorduri si nu vor incurca traficul naval pentru ca se vor afla sub apa marii.

Tuneluri subacvatice Norvegia

Inginerii le numesc "poduri subacvatice" si vor fi formate din doua tuburi, cate unul pentru fiecare sens. Acestea vor fi paralele si vor fi suspendate la o adancime de 33 de metri si legate de niste pontoane uriase care le vor sustine greutatea. Pe pontoane inginerii au de gand sa instaleze fie eoliene, fie niste generatoare care vor functiona pe baza energiei realizate de valuri.

Chiar daca pare ceva de domeniul SF-ului, aceste poduri subacvatice au primit deja unda verde si un buget urias alocat. Problema este ca, pana in prezent, nimeni nu a mai facut asa ceva, vreodata. Ramane de vazut daca norvegienii sunt cei care vor deschide o noua epoca in domeniul transportului. Ca noi, romanii, ramanem in continuare la stadiul de carpeala cu lopata...

Tuneluri subacvatice Norvegia

Distribuie pe Facebook
mai multe