Pe cand prima masina autonoma? Marile companii auto se intrec in lansarea de prototipuri de autoturisme fara sofer

Pe cand prima masina autonoma? Marile companii auto se intrec in lansarea de prototipuri de autoturisme fara sofer
  • 10 companii si inventatori individuali se intrec in realizarea masinii autonome
  • Primele automobile care se conduc complet singure ar putea fi lansate pe piata in 2017
  • Un roman se lauda cu inventia celui mai ieftin sistem de operare, de 4000 de dolari
Distribuie pe Facebook

Nu mai putin de 10 companii si inventatori individuali sunt intr-o cursa stransa pentru realizarea primului automobil trecut direct pe pilot automat.

Visul masinii fara sofer agita de mai multa vreme imaginatia inventatorilor, dar pana in prezent acesta nu a fost pus in practica la un nivel multumitor. Audi, Mercedes, Nissan, Renault, Volvo, Tesla, General Motors, Toyota, Google si tanarul student roman Ionut Budisteanu au anuntat testarea in viitorul apropiat a prototipurilor in conditii reale de trafic.

Roman in competitie

Pe cand prima masina autonoma? Marile companii auto se intrec in lansarea de prototipuri de autoturisme fara sofer

Dupa ce anul trecut a primit marele premiu in cadrul competitiei Intel ISEF pentru proiectul unei masini conduse de calculator, cu un cost al sistemului de operare de doar 4000 dolari, Ionut Budisteranu pare sa se apropie de succes, in vara acestui an el urmand sa supuna testelor prototipul masinii.

Secretul din spatele inventiei sale, cea mai ieftina de pana acum, este un sistem optic dublat de o inteligenta artificiala. Camerele video cu care este dotat automobilul recunosc, cu ajutorul computerului, obstacolele in trafic si semnele de circulatie. Masina stie astfel cand sa accelereze, sa franeze sau sa ia curbe. Tanarul nu si-a vandut deocamdata inventia, in iunie urmand sa supuna testelor un prototip al automobilului imaginat de el.

Vanat de toata lumea

Proiectul tanarului roman i-a lasat cu gura cascata pe cei de la Google care dezvoltasera un proiect pe o idee asemanatoare, dar al carei cost pentru sistemul de operare integrat masinii ajunsese la 75.000 dolari. Americanii i-au oferit o bursa de cercetare in cadrul companiei, insa Budisteanu a refuzat oferta.

Ulterior, intrarea pe fir a unor emisari ai Republicii Populare Chineze care intentionau sa achizitioneze brevetul de inventie al lui Ionut i-a trezit din amorteala pe reprezentantii Renault si Volkswagen care si-au anuntat intentia de a sprijini realizarea unui automobil dupa principul imaginat de studentul roman. Astfel, in cazul unui succes inregistrat in aceasta vara de tanarul student roman, data de testare a unui automobil autonom ar putea fi devansata cu cativa ani.

2017, varianta optimista

Lansati pe piata cu varianta unor automobile electrice, americanii de la Tesla prognozeaza ca pot pune la punct un automobil autonom care sa ruleze pe sosele din 2017. "In trei ani ar trebui sa ajungem la o varianta de automobil in care 90% din distante sa fie conduse de un pilot automat", a explicat Elon Musk, directorul executiv al companiei. Volvo a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa scoata pe piata modele de masini autonome in 2017.

Toyota mizeaza pe "care de lupta"

Pe cand prima masina autonoma? Marile companii auto se intrec in lansarea de prototipuri de autoturisme fara sofer

Anul trecut, la Targul Auto de la Tokio, Toyota a scos in fata ideea unui automobil care nu are nevoie de un sofer profesionist. Japonezii sustin ca vor pune la punct o interfata de conexiune fizica si psihica intre sofer si calculatorul automobilului FV2.

Fara volan, masina ar urma sa fie condusa doar prin ajustarea pozitiei corpului ocupantului singurulului scaun din masina. Prototipul FV2 seamana cu un antic car de lupta, dupa cum se vede din schitele prezentate de japonezi. Pana acum, doritorii unui astfel de automobil isi pot verifica talentul pe aplicatiile iOS si Android pentru telefoane inteligente si smartphone-uri puse la dispozitie de fabricantul auto nipon.

Nissan asteapta pana in 2020

Reprezentantii Nissan s-au aratat ceva mai calculati in avansarea unui termen pentru scoaterea pe piata a modelelor care vor beneficia de sistemul Autonomus Drive, aflat in lucru in laboratoarele companiei. Cum data probabila a primelor modele de serie este prognozata pentru 2020, este greu de spus cum va arata automobilul Nissan.

Analistii sunt sceptici

Pentru analisti, termenele aruncate in comunicate de presa de catre producatorii din toata lumea sau de catre inventatori sunt simple vorbe. Conform unei pareri aproape unanime a acestora, omenirea mai are de asteptat inca un deceniu sau un deceniu jumatate pana la lansarea masinii fara sofer.

Scepticismul lor este mentinut si de secretomania celor de la Google. Aflata printre pionerii care au explorat aceasta nisa de piata, Google a prezentat automobilul viitorului supus testelor in trafic unui grup restrans de jurnalisti americani. Acestia nu au avut dreptul sa pozeze sau sa filmeze evolutia masinii autonome Google. Ulterior, un film privind capacitatea acestui prototip de a circula intr-o parcare a fost facut public, dar asupra autenticitatii lui planeaza destule semne de intrebare.

Pe cand prima masina autonoma? Marile companii auto se intrec in lansarea de prototipuri de autoturisme fara sofer

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 17 Aprilie 2014