Samsung are solutia ca sa depasesti un TIR in deplina siguranta

Samsung are solutia ca sa depasesti un TIR in deplina siguranta
  • Samsung are solutia ca sa depasesti un TIR in deplina siguranta
  • Cum functioneaza?
  • Statisticile accidentelor din Romania
Distribuie pe Facebook

Sa depasesti un TIR sau un camion poate fi o adevarata provocare si chiar un risc prin prisma vizibilitatii reduse. Solutia vine insa de la Samsung, care spera sa reduca numarul de accident cu ajutorul sistemului "Safety Truck".

Gigantul IT din Coreea de Sud, in colaborare cu argentinienii de la Ingematica si la sugestia publicitarilor de la Leo Burnett, a implementat deja aceasta tehnologie in Argentina, pe cateva dintre TIR-urile cu care transporta marfa. Chiar daca este vorba despre o simpla campanie de promovare, intentia celor de la Samsung este una laudabila.

Cum functioneaza?

In partea din fata a autovehiculului se afla o camera de filmat, in timp ce usile din spatele camionului au fost "decorate" cu patru display-uri. Imaginile preluate de la nivelul barei fata sunt afisate pe ecranele anterior mentionale, astfel ca soferii care circula in urma tirului pot vedea daca sens opus se apropie sau nu o alta masina. Pe scurt, sistemul Safety Truck te va face sa vezi prin autotren.

Tehnologia gandita de sud-coreeni nu are la baza nici un echipament special conceput pentru asa ceva, ci este vorba despre produse pe care compania le produce deja de ceva vreme - o camera wireless si monitoare high definition. Camera are inclusiv o functie night vision, asa ca ecranele vor transmite imagini live chiar si pe parcursul noptii.

In clipul de prezentare, cei de la Samsung expun necesitatea unui astfel de sistem in conditiile in care majoritatea drumurior din Argentina au doar cate o banda pe sens. Din acest punct de vedere, soselele de la noi nu difera foarte mult fata de cele din America de Sud, asa ca Safety Truck-ul le-ar fi de ajutor si soferilor romani.

Obiectivul acestei tehnologii este sa reduca numarul accidentelor rutiere si implicit al vietilor pierdute in urma coliziunilor de pe sosele, majoritatea companiilor auto avand drept tinta tot siguranta soferului si a pasagerilor din masina.

Ford, spre exemplu, s-a prezentat anul trecut la CES 2014 (Consumer Electronics Show) cu sistemul V2V (vehicle-to-vehicle), prin care autoturismele comunica intre ele. Un astfel de model il va informa pe sofer cu privire la masinile intalnite pe o raza de 300 de metri - inclusiv viteza si directia lor de mers, astfel incat acesta sa stie cand e in regula sa se angajeze intr-o depasire.

Desi ideea celor de la Samsung nu este la fel de complexa precum cea la care lucreaza Ford, sistemul Safety Truck este mai ieftin si isi face treaba cu brio. Tehnologia ar putea fi totusi imbunatatita, multe voci criticand pozitia camerelor de filmat.

Pentru o vizibilitate mai buna, ar fi de preferat ca acestea sa fie montate undeva mai sus, pe cabina autocamionului, pentru a capta o imagine de ansamblu a soselei.

Statisticile accidentelor din Romania

Evenimentele rutiere reprezinta una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global, arata o statistica a Organizatiei Mondiala a Sanatatii. In fiecare an, peste un milion de persoane isi pierd viata in trafic.

Cifrele accidentelor fatale produse pe drumurile din tara noastra ne arata o realitate extrem de trista. Romania se afla pe locul doi in Uniunea Europeana dupa numarul de morti din incidente rutiere, avand o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. Doar Letonia ne depaseste, care raporteaza un numar de 106 persoane moarte in trafic la un milion de locuitori.

Datele Politiei Rutiere de la noi mai scot in evidenta si faptul ca o cauza principala pentru producerea accidentelor rutiere este angajarea in depasiri periculoase.

Aceeasi institutie ne da insa si o veste buna: numarul evenimentelor rutiere este in scadere, in 2014 inregistrandu-se o scadere de doua procente comparativ cu anul anterior, respectiv 24% fata de 2014.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Inovatii auto DATA PUBLICĂRII: 19 Iunie 2013