VIDEO: Bataie intre un politist si un sofer la Sibiu. Cine are dreptate?

VIDEO: Bataie intre un politist si un sofer la Sibiu. Cine are dreptate?
  • Soferul risca 1 an si 3 luni de inchisoare
  • Politistul nu a fost in stare sa controleze situatia
  • Colega agentului doarme in izmene
Distribuie pe Facebook

Nu este prima oara cand spunem ca, din nefericire, legea din Romania nu ii ajuta pe agentii de politie sa-si impuna autoritatea. Ultimul caz filmat in Romania de politisti dominati de soferi vine de la Sibiu.

Un sofer roman este oprit de politie. Devine recalcitrant. Incepe sa injure si devine violent. Nu vrea sa se legitimeze si se crede superior legii. Ii arunca sapca de pe cap agentului, dupa care incearca sa-i dea un pumn atunci cand politistul vrea sa-l prinda cu forta si sa-l duca la autospeciala de politie. Pana cand nu vine un alt echipaj, soferul violent isi face de cap si pur si simplu isi bate joc de lege, de politie, de orice. Din pacate, dialogul dintre cei doi pare mai degraba unul dintre un boier si un sclav, mai ales cand soferul ii spune fara nicio rusine agentului de politie "ma pis pe tine".

De ce trebuie sa vedem asemenea tampenii in trafic? Pentru ca politia rutiera, politia in general din Romania, si-a pierdut autoritatea si respectul. Tocmai din cauza acestor cazuri tot mai des intalnite, tot mai des mediatizate. Sa zicem ca agentii din Romania ar fi protejati de lege asa cum se intampla intr-o tara normala, nu zicem Statele Unite, zicem Ungaria sau Austria. Si ar fi stiut ca nu este posibil ca un sofer care incalca legea sa-si bata joc dupa bunul plac de politie, asa ca ar fi intervenit mai cu curaj. Sa zicem ca domnul politist din imagini, care pesemne nu prea le stie cu luptele de contact sau cu orice fel de lupta, cum ar trebui sa stie un politist menit sa ne pazeasca, l-ar fi luat pe sus pe jegul acesta de om din imagini, la primele injurii si la primele semne de violenta. L-ar fi luat pe sus, i-ar fi dat cu putin spray paralizant sau cu niste curent prin oase... Sa-si bage mintile in cap si data viitoare sa nu mai faca.

Sa zicem ca in filmul acesta ne-ar fi aratat cum trebuie sa procedeze politistii. Sa fi vazut acum un politist care aplica legea si care stie sa se impuna, care are autoritate. Care l-ar fi pus imediat la pamant pe soferul agresiv si l-ar fi urcat imediat in masina cu mainile legate in catuse. Pai tu, sau eu, sau orice sofer, daca am fi vazut un asemenea film, va spun eu ca in ochii nostri politia ar fi castigat niste puncte. Dar mai ales respect! Si data viitoare cand am fi fost opriti, am fi vazut cu alti ochi autoritatea agentilor si am respecta cuminti toate indicatiile lor.

Dar nu. In film vedem un politist aflat intr-o situatie pe care nu o poate controla, in care este pierdut. Alaturi de o colega politista care nu face absolut nimic. Tot scandalul dureaza mult prea mult, inutil, cand ar fi trebuit sa se termine in cateva secunde. Nu stim de ce agentii sunt asa de slab pregatiti, de ce nu au curaj sa intervina si de cine le este frica...

Oricum, speram ca macar dupa ce a fost arestat, acest individ sa primeasca ce merita. Adica multi ani de puscarie pentru ultraj, nerespectarea indicatiilor agentului si acte de violenta fizica. Dar la fel de bine speram ca si politistul, impreuna cu colega sa, agentii de care si-a batut joc soferul, primesc ce merita: adica o mustrare ca nu au fost in stare sa-l puna la respect pe un hanidcapat mintal, un jeg de om care nu mai trebuie sa conduca niciodata. Nu este normal sa fie angajati in sistem politisti care nu sunt in stare, fie prin vorbe, fie prin forta bruta, sa domine si sa controleze o persoana care incalca legea... Dupa parerea noastra, in cazul de fata vina ii apartine in totalitate politistului. Pentru ca nu face decat sa transmita ca institutia Politiei este o bataie de joc pe care, citam din domnul sofer, "se poate pisa oricine".

VIDEO: Cosmin

Distribuie pe Facebook
mai multe