Americanii riposteaza: fenomenul 'rolling coal', interzis prin lege

Americanii riposteaza: fenomenul 'rolling coal', interzis prin lege
  • Masinile diesel castiga putere daca le sunt scoase niste limitari
  • Automobilele hibride si electrice, victimele acestui fenomen
  • Amenda este de 5000 de dolari pentru cei care scot fum
Distribuie pe Facebook

Rolling coal se traduce prin "Carbune umblator". Este o denumire pe care o primesc masinile diesel care au modificari la evacuare si pe partea electronica astfel incat sa scoata mult fum negru, extrem de poluant. Ei bine, din cauza ca acest fenomen a escaladat, unele state din America au inceput sa interzica prin lege astfel de "distractii" menite sa polueze atmosfera.

Cu totii am vazut o multime de clipuri, asa cum sunt si cele de mai jos, in care diverse camionete cu motoare mari V8 pe motorina afumau o strada intreaga si pe toti pietonii de pe ea. Pare amuzant la prima vedere, insa nu este deloc sanatos daca ne gandim ca emisiile motoarelor diesel sunt extrem de nocive si pot duce la cancer. Tocmai de aceea, pe motoarele diesel moderne exista o sumedenie de sistem de recirculare a gazelor de esapament sau de filtrare a particulelor eliminate, astfel incat aceste motorizari sa fie mai curate.

Pentru distractie sau ca sa creasca puterea masinilor diesel, unii soferi si-au modificat in SUA camionetele uriase si au inceput sa faca misto de posesorii de Prius sau alte modele electrice. Filmele au facut valva pe internet, dar cu aceasta ocazie s-au simtit si unii guvernatori care au inceput sa ia masuri. Ultimul caz este cel din New Jersey, unde Chris Christie, guvernator de NJ, a pus in aplicare o lege care face acest Rolling Coal ilegal.

Cu alte cuvinte, orice act de acest gen, care demonstreza ca soferul si-a modificat motorul sau face intentionat acte care genereaza fum excesiv in atmosfera pe drumurile publice ii va aduce soferului o amenda de 5000 de dolari. Oricum, in majoritatea statelor exista deja o lege care interzice ca un automobil sa scoata fum pe evacuare timp de peste 3 secunde, asa ca aceasta era oarecum inclusa... Ce buna ar fi si legea in Romania, acolo unde vedem pe strazi o multime de fumigene care ne fac sa dam pe recirculare sau sa inchidem geamurile...

Distribuie pe Facebook
mai multe