Biciclistii din Paris au voie, conform legii, sa treaca pe rosu

Biciclistii din Paris au voie, conform legii, sa treaca pe rosu
  • Intersectiile vor fi special semnalizate
  • Biciclistii pot trece pe rosu doar la dreapta sau inainte
  • Soferii acorda prioritate celor care merg pe 2 roti
Distribuie pe Facebook

Francezii, la fel ca si alte popoare din vest, si-au dat seama ca poluarea este importanta si ca trebuie redusa. Iar una dintre masurile luate a fost folosirea intensiva a masinilor electrice si a bicicletelor prin orasele mari. Nu degeaba, in zilele noastre, biciclistii din Paris sunt mai numerosi decat soferii.

Daca vei ajunge la Paris, iti vei da seama usor ca numarul scuterelor si al bicicletelor este urias, cu mult peste numarul vehiculelor. Pentru ca lumea se deplaseaza astfel mai usor, mai economic si mult mai prietenos cu natura. Astfel s-au realizat piste de biciclete peste tot, parcari speciale si biciclistii au inceput sa primeasca din ce in ce mai multe drepturi si facilitati.

Ultima masura luata de Primaria Parisului a fost legata de trecerea pe culoarea rosie a semaforului. Daca masinile nu au voie sa treaca pe rosu, incepand de saptamana aceasta, biciclistii vor avea un regim special in aceasta privinta. Mai exact, cei care merg pe doua roti si pedaleaza pot ignora semaforul care este rosu atunci cand fac dreapta sau o iau inainte. Evident, aceasta schimbare de lege care ii iarta de la amenzi pe biciclisti vine cu niste reguli clare: ai voie sa treci pe rosu doar dupa ce te-ai asigurat, doar in directia la dreapta sau inainte, niciodata la stanga, acolo unde, de obicei, sunt semafoare speciale.

In plus, pentru a-i sustine pe biciclistii parizieni, autoritatile au mai luat o masura de siguranta: fiecare intersectie care permite accesul pe rosu al biciclistilor este semnalata intr-un mod anume. Astfel vor sti si soferii ca acolo biciclistii au dreptul sa treaca pe rosu si pot fi mai atenti.

Masura luata de primarie nu este deloc rea, tinand cont ca la Paris sunt cateva milioane de biciclete care merg zilnic pe strazile aglomerate. Si, spre deosebire de Romania, in tarile civilizate biciclistii sunt respectati, primesc mereu prioritate si au intaietate la orice fel de trecere. Speram ca educatia si dorinta romanilor de a iesi cat mai mult in aer liber sa-si spuna cuvantul si sa ajungem si noi la ziua in care soferii ii vor respecta pe cei care pedaleaza.

Distribuie pe Facebook
mai multe