Cel mai de treaba politist din lume

Cel mai de treaba politist din lume
  • Sanctiunile sunt facute in spiritul legii
  • Diferenta dintre un avertisment si sanctiune
  • Politistii romani au uitat sa fie oameni, inainte de agenti
Distribuie pe Facebook

Un filmulet din SUA ne demonstreaza ca exista si tari in care agentii de circulatie sunt la polul opus fata de cei din Romania. Adica respecta mai presus de lege spiritul legii, si nu aplica sanctiunile orbeste, doar ca asa scrie negru pe alb. Cum se intampla in Romania.

Daca incalci legea rutiera in Romania, nu vei avea parte de clementa. Ci ti se vor pune in fata doua optiuni: dai spaga sau iei amenda. Simplu si la obiect. Ceea ce este incredibil de gresit. Agentii de la rutiera din tara noastra au ajuns sa fie niste roboti care dau amenzile orbeste, asa cum scrie in Codul Rutier si in regulamentul de aplicare al acestuia. Ai depasit viteza cu 12 km/h, atat este amenda. Ai taiat linia continua, atat este amenda. Ai trecut pe rosu, da carnetul incoace. Desi, sanctiunile conform legii au ajuns sa fie pe locul 2 in randul optiunilor agentului, dupa spaga. Ceruta mai pe fata sau nu.

Ce inseamna Spiritul Legii?

O lege a fost facuta in Spiritul ei. Sa luam un exemplu: incalcarea regimului de viteza intr-un sector de drum. Spiritul legii este de fapt pericolul pe care il aduce automat cresterea vitezei. Asa s-a nascut legea: ca sa fie siguranta, facem o lege formata din limitarea vitezei si din sanctiunea pentru cei care o depasesc. Adica daca treci de 50 km/h in oras, atat este amenda. Problema este ca absolut toti agentii de circulatie din Romania au uitat de ceea ce inseamna Spiritul Legii si iti dau direct sanctiunea fara sa clipeasca. Mai precis, si daca este un drum gol, liber, cu doua benzi, fara case, fara copaci pe margine, fara pietoni, cu parapeti de siguranta si bine semnalizat, daca are regim urban si tu vei depasi viteza legala, vei primi amenda pe loc. Ceea ce nu este tocmai corect. Si va explic de indata.

Pericol versus Siguranta

Un agent de politie are ca principal scop, pentru care a jurat cu mana pe inima, sa protejeze cetateanul. Nicidecum sa-l amendeze si sa-i ia banii de parca i-ar baga el in buzunar. Cel mai clar exemplu este faptul ca politistii de la noi se pitesc prin boscheti, ascunsi numai in locuri strategice, pusi pe japca si pe facut bani de pe urma celor care depasesc viteza legala. In orice tara civilizata, politia are ca scop protectia cetateanului, nu jecmanirea lui. Adica vei vedea radare puse doar in zone periculoase, semnalate din timp. Care este scopul politiei? Sa ii faca pe soferi sa mearga mai incet, pentru siguranta lor, acolo unde este nevoie de siguranta. Nu exista conceptul de politisti care sa-ti sara in fata, cu mana intinsa sa-ti ia banii, de dupa copaci sau cu Loganul ascuns dupa o alta masina, ca in Romania. Politistii din Romania nu fac absolut nimic pentru a scadea numarul de accidente. Pentru ca nu stau in zone cu risc crescut de producere a accidentelor, ci stau in zone speciale, fara risc de accident, dar in care soferii sunt predispusi, in special din cauza infrastructurii si a semnalizarii proaste, sa incalce legea. Astfel, siguranta nu creste ci doar ura si antipatia agentilor pusi pe japca este in crestere. Asa a disparut respectul fata de Politia Rutiera.

Cum ar trebui sa se comporte un agent de circulatie

De acord, ai incalcat legea. Ai depasit limita de viteza, ai calcat linia continua ca sa intorci masina. Insa meseria de politist este ceva mai complexa decat sanctionarea orbeste a soferului. Sau cel putin, asa ar trebui sa fie. Daca depasesti viteza pe un drum gol, fara sa pui probleme altor soferi, daca nu faci manevre periculoase in trafic, mergi regulamentar si semnalizezi mereu directia de mers, adica iti iei toate masurile de siguranta, de ce sa nu ai voie sa mergi cu 150 km/h? Daca iesi din curtea casei pe un drum national drept, cu vizibilitate maxima stanga-dreapta, nu vine nimeni cat vezi cu ochii, te asiguri in repetate randuri, dar calci linia continua ca sa nu intorci legal in comuna urmatoare, meriti amenda? Acum, indiferent de conditiile din jur, chiar daca nu ai deranjat pe nimeni, chiar daca nu pui in pericol pe nimeni, inclusiv pe tine, chiar daca, teoretic, ai contribuit si la siguranta traficului, pentru ca nu ai incurcat alti soferi, iei amenda din partea unui politist fara sa clipeasca. Sau iti cere spaga. Este corect? Asta este diferenta dintre Spiritul Legii si sanctiunea care se impune.

Sunt de acord sa ma opreasca agentul de circulatie. Sa-mi ceara actele. Sa-i pot explica ca nu am incurcat pe nimeni si ca am facut aceasta manevra doar ca era soseaua goala. Si tare mi-ar placea sa aud din partea unui politisti: Stimate domn, va rog frumos sa nu mai faceti aceasta manevra, in special cand exista alte autoturisme pe carosabil, pentru ca puneti in pericol siguranta traficului. Acum va dau un avertisment verbal si va urez drum bun!

Sa va dau un exemplu concret povestit de un amic: agentul de circulatie la Universitate intr-o sambata dimineata. Soseaua goala cat vezi cu ochii. Omul vrea sa intoarca si ii face semn agentului, daca ii permite sa intoarca peste linia dubla continua, ca nu vine nimeni cat vezi cu ochii. Agentul se crizeaza, face ca toti draci, si ii face semn sa se duca pana la Romana ca sa intoarca. Acelasi amic, in Germania. Linie continua in fata hotelului la care vroia sa ajunga. Fiind strain, s-a cam incurcat si a iesit pe sensul celalalt. Pe margine, un politist. Romanul nostru ii face semn, lasa geamul si spune: domne, pot sa trec si eu linia continua, ca m-am incurcat pe stradute. Raspunsul, fara cuvinte, este cu fapte: agentul se pune in mijlocul drumului, opreste pentru 2 secunde masinile care veneau din contra-sens si ii face semn omului sa calce linia continua si sa intre in parcarea hotelului. A incurcat pe cineva? A facut vreun rau? Asta inseamna sa fii politist: sa te gandesti 5 secunde daca ceea ce faci este bine si in Spiritul Legii.

Politstul din Statele Unite

Filmul de mai jos ne da cel mai frumos si mai concret exemplu de politist care este mai presus de toate OM. Un tanar incalca legea, depasind viteza legala. Dupa un dialog amical, agentul il roaga pe tanar sa tureze motorul V8 al Mercedesului G55 AMG. Cu zambetul pe buze, in loc sa-i dea amenda, ii spune sa conduca in siguranta. Spuneti-mi voi, cand vreodata, veti intalni un astfel de politist in Romania, care sa-si dea seama ca dincolo de aplicarea prosteasca a legii si jecmanirea soferilor de bani exista si ceva uman?

Distribuie pe Facebook
mai multe