Cine nu plateste amenda ramane fara permis

Cine nu plateste amenda ramane fara permis
Distribuie pe Facebook
Statul va putea suspenda permisele auto ale soferilor care nu platesc amenzile, incasarea acestora se va putea face din nou de politistii de la Rutiera, iar procesele verbale nu se vor mai putea prescrie, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Strategie Nationale pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, lansata in dezbatere publica.
Motivele pentru care autoritatile vor sa ia aceste masuri: in Romania, gradul de incasare a amenzilor la regimul circulatiei este de sub 40%, in timp ce la nivelul statelor membre UE, acesta este de peste 90%.
Ce prevede proiectul de Hotarare de Guvern:
- posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale conducatorilor auto prin plata pe loc, pe baza de chitanta eliberata de agentul constatator, iar la cerere, in vederea contestarii sanctiunii, putand fi intocmite procese verbale de contraventie.
- introducerea tichetului de contraventie care insoteste permisul de conducere si care este destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate. Lipsa acestuia dovedeste neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii.
- crearea serviciului public on-line ce va permite utilizatorilor plata amenzilor contraventionale, neplata amenzii ducand la adaugarea de penalizarii.
- eliminarea prescrierii proceselor verbale

Prevederile apar deocamdata intr-un proiect de act normativ care aproba strategia. Dupa ce acesta va avea putere de lege, va trebui modificata si legislatia rutiera specifica.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 20 Februarie 2012