Codul Rutier se schimba iar: ce se intampla cu centura de siguranta?

Codul Rutier se schimba iar: ce se intampla cu centura de siguranta?
  • Din 28 septembrie va fi interzis transportul copiilor mici fara scaune speciale
  • Soferii vor trebui sa plateasca daca pasagerii nu poarta centura
  • Chiar si pasagerii din spate sunt obligati sa aiba centura pusa
Distribuie pe Facebook

De la finele acestei luni va intra in vigoare noul Cod Rutier. Acesta va cuprinde noi reglementari pe care soferii trebuie sa le respecte. Din fericire, acestea se refera doar la capitolul siguranta.

Obisnuiti fiind cu ordonante de urgenta, Guvernul a realizat acum noi modificari in Codul Rutier la inceputul acestei luni. Modificarile vor intra in vigoare de la 28 septembrie si au ca scop alinierea la legislatia europeana in materie de siguranta.

Daca pana acum, purtarea centurii de siguranta in cazul pasagerilor nu era foarte clara, de acum totul se limpezeste si legea spune clar ce trebuie facut si cum vor fi sanctionati soferii. Pana in acest moment, Codul Rutier spunea: "Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte in timpul circulatiei pe drumurile publice". Dar niciodata politia nu a dat amenda pentru cei care nu aveau centurile puse, regulamentul de aplicare fiind insa putin... obscur.

Din 28 septembrie, conform OG nr. 21/2014, publicata in Monitorul Oficial inca din luna august, instituie noi obligatii pentru soferi, Acestia vor fi obligati prin lege sa-si anunte toti pasagerii cu privire la obligatia legala de a purta centura de siguranta in timpul circulatiei pe drumurile publice, pe toate locurile dotate cu centuri de siguranta din fabricare.

Tot soferilor le vine sarcina sa se asigure ca minorii poarta centura de siguranta pe timpul conducerii vehiculului, sau ca sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.

De la 28 septembrie 2014 va fi totodata interzis si sanctionat transportul copiilor de maximum 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta. Cu alte cuvinte, trebuie sa-ti transporti copilul numai in scaune speciale, nu in brate, nu pe scaunul din fata, asa cum se intampla de multa ori. Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum si taxiurile, daca in acestea din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Acestea sunt modificarile importante din Codul Rutier. Problema este insa ca soferii nu respecta nici legile actuale, de purtare a centurii, de vorbit la telefon doar cu handsfree sau de oprire la culoare rosie a semaforului. Sa speram ca in viitor, fiind vorba de reglementari de siguranta care privesc viata copiilor, soferii vor fi mai responsabili in acest trafic haotic din tara noastra.

Distribuie pe Facebook
mai multe