Cozile de pe autostrada, o amintire? Taxa de la podul Fetesti, platita prin SMS

Cozile de pe autostrada, o amintire? Taxa de la podul Fetesti, platita prin SMS
  • Taxa ar putea creste la 14 lei/autoturism
  • Costul va putea fi platit prin SMS
  • Vor exista si abonamente facute online
Distribuie pe Facebook

Dupa zeci de ani in care s-a intamplat acelasi peisaj in fiecare vara, politicienii nostri s-au gandit sa ia masuri, chipurile, eficiente. Daca anii trecuti unii soferi aveau parte de ore lungi de asteptare la statia de taxare de la Fetesti, se pare ca in aveasta vara cozile vor deveni o amintire. CNADNR urmeaza sa instaleze un sistem de taxare automat, dar si unul de verificare a masinilor care deja au platit taxa de pod.

Soferii care apareau la stiri in fiecare vara, mai ales la orele de varf, adica vineri dupa-amiaza si duminica seara, primesc in sfarsit o veste buna. Cozile de odinioara, lungi de 5-10 kilometri, care se faceau in dreptul statiei de taxare de la Fetesti, ar putea fi transformate intr-un trafic cursiv, adica intr-unul elegant. Asta daca propunerea de a instala un nou sistem de taxare va fi si pusa in practica.

Ministrul Transporturilor a spus ca in vara lui 2015 soferii vor avea o viata mai usoara. Taxa de pod va putea fi platita prin SMS, iar la statia de taxare vor exista randuri speciale pentru masinile cu taxa platita, unde vor fi localizate camere de supraveghere ce vor sti daca acel automobil a platit sau nu, dupa numarul de inmatriculare, exact ca la rovinieta. Aceasta noua metoda de taxare ar putea intra in vigoare de la 15 martie.

Pe langa plata prin SMS, ministrul a mai anuntat si posibilitatea ca soferii sa o achite online, dar si optiunea de a avea un abonament pe tot anul, pentru persoanele care calatoresc mai mult. Acelasi sistem cu camere video va fi implementat si in acest caz. Insa nu vor disparea cu totul statiile de taxare clasice cu bariera, acestea se pare ca vor fi numai cate una pe sens.

Anul trecut, din cauza aglomeratiei, Ponta a cerut ca la orele de varf barierele sa fie ridicate pentru a fluidiza traficul. Probabil cea mai buna masura luata de cand este prim-ministru. Insa cei de la CNADNR au avut incasari cu 1.6 milioane de Euro mai mici decat in 2013, tocmai din acest motiv. Mai ales ca in luna concediilor, luna august 2014, barierele au fost mereu ridicate. Speram insa ca nu se va face confuzie si mai mare cu acest sistem nou si ca automobilele cu numere straine, de Bulgaria sau Anglia, dar si posesorii de masini care nu sunt titulari in acte, vor plati taxa si nu vor incerca sa treaca fraudulos. Nu trebuie sa ne mire daca ministrul transporturilor nu a luat in considerare acest aspect si sa vedem, de fapt, cozi mai mari, pentru ca numerele de inmatriculare nu pot fi citite corect.

Distribuie pe Facebook
mai multe