Cresc amenzile de circulatie de la 1 ianuarie 2015. Iar...

Cresc amenzile de circulatie de la 1 ianuarie 2015. Iar...
  • Un punct amenda va fi de 97,5 lei
  • Cea mai mica amenda este de 195 de lei
  • Cea mai mare amenda posibila este de 1950 de lei
Distribuie pe Facebook

Pentru ca suntem o tara prospera si o ducem bine, salariul minim pe economie creste cu 8 procente de anul viitor. Motiv pentru care, cresc si amenzile. Asa ca de la anul, soferii vor plati mai mult daca incalca legea.

In ciuda proastelor alegeri facute de guvernul Ponta referitoare la acciza pe carburant care s-a dovedit a fi un fiasco ce "suge" de la buget milioane de Euro anual, in loc sa creasca bugetul tarii, se pare ca in prag de alegeri se fac si cateva decizii, aparent, in folosul cetateanului. Cum este si cresterea salariului minim pe economie, care va fi majorat cu 8% incepand cu 1 ianuarie 2015. Dar aici, reversul medaliei, este si cresterea amenzilor.

Amenda din Romania se calculeaza in functie de cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate ce reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotararea de guvern. Suna pretentios, dar e simplu: un punct amenda este 10% din cel mai mic salariu. Dar nu exista vreo amenda care sa fie cat un singur punct, ci de minimum doua. Asa ca, practic, soferii vor plati cea mai mica amenda cam cat 20% din salariul minim pe economie, sau jumatate, daca platesc in 48 de ore.

Conform Codului Rutier, articolul 98, amenda creste in functie de salariu, si cum acesta va fi 957 de lei incepand de la anul, un punct amenda va fi de 97,5 lei. Asadar, amenzile vor fi, ca si pana acum, in functie de clasa, dar ceva mai mari. Adica la Clasa 1 vor fi amenzi de 2-3 puncte, la clasa 2 amenzi de 4-5 puncte, la clasa 3 amenzi de 6-8 puncte si la clasa 4 soferii vor plati intre 9 si 20 de puncte amenda.

Cateva exemple de amenzi majorate de la 1 ianuarie ar fi: pentru folosirea telefonului mobil in timp ce conduci, vei scoate din buzunar intre 195-300 de lei. Aceeasi suma o vei plati si daca opresti masina acolo unde nu este voie, daca depasesti viteza cu 10-20 km/h fata de cea permisa, daca circuli pe interzis sau daca nu ai centura de siguranta montata.

Vei plati ceva mai mult, adica intre 390 si 485,7 lei daca parchezi in loc nepermis, daca depasesti viteza cu 20-30 km/h fata de cea legala in acel sector de drum si daca intri in intersectie cand aceasta e blocata (niciodata nu am vazut ca un politist sa amendeze soferii tampiti care blocheaza intersectia, desi nu au unde sa se duca).

Evident, daca faci treburi mai periculoase, adica sa treci pe rosu, sa nu dai prioritate sau sa alergi cu peste 50 km/h peste viteza legala, poti scoate din buzunar chiar si 1950 de lei. Asta daca agentul de circulatie este suparat si vrea sa-ti strice ziua. Asa ca, cel mai bine este sa-ti aduci aminte de scoala de soferi si sa te uiti atent la semnele de circulatie. Nu este greu sa circulam legal si in siguranta.

Distribuie pe Facebook
mai multe