Cum vezi in Romania un sistem de radar care calculeaza viteza medie a masinii?

Cum vezi in Romania un sistem de radar care calculeaza viteza medie a masinii?
  • Sistemul calculeaza viteza medie pe un anumit sector de drum
  • In Moldova au fost acordate deja cateva mii de amenzi
  • Sistemul ar putea fi montat si pe tronsoane mai lungi
Distribuie pe Facebook

Vecinii nostri din Republica Moldova au instalat sisteme de detectare a vitezei regulamentare in localitati bazate pe viteza medie a masinilor. La finalul celor doua saptamani de testare, 7330 de soferi au fost depistati depasind viteza legala. Acum, acest sistem devine legal iar numarul camerelor de acest gen se va inmulti. Ce ne facem daca vom avea astfel de camere ce calculeaza viteza medie si in Romania?

Drumuri nationale, europene sau expres care traverseaza localitati, cum ar fi DN1, ar putea fi dotate in viitorul apropiat cu noi sisteme radar. Dar cu radare conventionale, ci cu unele mai scumpe, dar mai... corecte pentru soferi. Mai exact, camere care inregistreaza viteza unei masini la intrarea unei localitati, dar si la sfarsitul acesteia, iar un sistem calculeaza timpul in care masina a traversat localitatea, calculandu-i viteza medie. Daca viteza medie este peste limita legala, soferul primeste amenda. In plus, in anumite cazuri, acest sistem ar putea fi montat si pe tronsoane mai lungi cu diferite regimuri de viteza.

De ce este mai corect acest sistem? Pentru ca soferul poate accelera pentru a face o depasire, fara sa fie surprins de radar. Sau, in diferite situatii, soferul ar putea accelera pentru o scurta perioada de timp, revenind repede la viteza legala, astfel incat la final, viteza medie sa nu fie mai mare de cea regulamentara. Spre deosebire de radarele conventionale, care te prind in orice moment cand depasesti viteza, un astfel de sistem ii acorda soferului un plus de libertate, pastrand siguranta rutiera.

Radar viteza medie

In tari precum Germania, Elvetia, Austria, Marea Britanie sau Statele Unite exista de foarte multi ani asemenea sisteme. Mai ales in localitatile mai mari, cu zone mai multe de risc, in care politia nu poate monitoriza multe intersectii. Astfel, instaland un sistem al carui algoritm calculeaza viteza medie pe un anumit tronson, e nevoie doar de doua camere. Din pacate, pentru o localitate mica, este nevoie tot de doua camere, ceea ce face ca acest sistem sa fie mai costisitor decat un aparat de radar simplu.

Momentan, in Romania implementarea unor astfel de sisteme este la nivel de discutie. Insa vecinii din Moldova au trecut deja la treaba si unele zone au devenit mai sigure, fortandu-i pe soferi sa aiba o viteza generala mai temperata, nu doar in anumite zone in care se stie ca este radar sau in care politia pandeste dupa colt. Dar, fara indoiala, este doar o chestiune de timp pana cand vom vedea si la noi astfel de camere capabile sa vada ce viteza medie am scos intr-o localitate. Cum ti se pare acest sistem?

Distribuie pe Facebook
mai multe