Dezbatere: cum crezi ca ar trebui sa fie politistii in Romania, mai blanzi sau mai agresivi?

Dezbatere: cum crezi ca ar trebui sa fie politistii in Romania, mai blanzi sau mai agresivi?
  • Legea romaneasca il trage la raspundere pe politist daca face uz de arma
  • Un politist trebuie sa faca un raport complex doar pentru tragerea unui singur foc de arma
  • Legea exte extrem de prost gandita si favorizeaza infractorul
Distribuie pe Facebook

La fel ca in orice tara, exista cazuri de abuz in serviciu al politistilor si la noi in tara. Insa, din pacate, numarul exemplelor in care politistul este vazut mai rau decat un sclav si este jignit sau agresat de catre diversi "smecheri" este mult mai mare. Spre deosebire de Statele Unite, acolo unde politia are alta atitudine si este vazuta cu un respect urias, in Romania, Politia a ajuns sa fie o bataie de joc, in momentul in care se iveste un conflict.

Caz concret, intalnit de mai multe ori din pacate: politist de la divizia locala, in misiune de prindere in flagrant a unor hoti de lemn din judetul Brasov, localitatea Sacele. Hotii sunt prinsi asupra faptului, unul din ei fuge. Un politist trage un foc de avertizare in plan vertical. Hotul nu se opreste. Politistul il someaza, fuge dupa el. Nu reuseste sa-l prinda si trage in piciorul acestuia. Concluzie: politistul este dat in judecata, pierde, isi vinde tot ce are, proprietati, masina, etc, pentru a plati pensie alimentara hotului si pentru a nu face puscarie ca si-a facut datoria.

Caz concret: politist atacat cu lopetile, topoarele si tarnacoapele intr-un sat din judetul Constanta. Politistul trage ca sa-si salveze viata, asa cum a fost instruit, asa cum era firesc sa faca. Insa este cercetat intern pentru uz de arma neautorizat, este retrogradat, investigat si isi pierde locul de munca. Macar a scapat cu viata.

Sunt zeci de astfel de cazuri in care politistul care isi face treaba, fie ca foloseste arma din dotare, CA DOAR DE ASTA O ARE, fie ca se ia de "cine nu trebuie" sau ca il amendeaza pe vreun pui de smecher care demareaza apoi o ancheta interna ca sa-i faca probleme, un lucru e clar: politia din Romania nu este deloc ajutata de lege. Ba din contra: parca legea il favorizeaza pe infractor si il obliga pe organul abilitat sa fie un sclav fricos care prefera astfel sa fie legat la ochi.

La polul opus este politia din state civilizate si evoluate, precum Statele Unite, Germania, Austria si asa mai departe. Exista legi clare, stricte, pe care daca le incalci vei risca sa ai probleme uriase. Cuvantul politistului este lege si cine nu asculta bine, risca sa fie arestat sau chiar mai rau. In astfel de tari civilizate, politistii sunt diplomati, eleganti si au un limbaj politicos. Daca li se raspunde la fel, cetateanul risca in cel mai rau caz o amenda. Insa daca nu cooperezi cu politistul, indiferent de ceea ce spune el, cu siguranta vei ajunge in spatele gratiilor, eventual si cu niste curent sau spray de piper la purtator.

Problemele legii din Romania pentru politisti

Conform regulamentului intern, un politist are voie sa foloseasca arma din dotare numai in cazuri extreme. Adica daca e vorba de o problema de interes national, adica daca se doreste prinderea unui infractor urmarit general. In orice alte conditii, politistul nu are voie sa se atinga de arma. Daca cumva lipseste un glont din cartusiera sau incarcator, se face raport, comisie si asa mai departe. Ceea ce e un lucru bun, ca am vazut destui angajati MAI sau MAPN care si-au luat zilele sau au facut uz de arma in timpul personal omorandu-si nevestele sau sinucigandu-se.

Politistul nu are voie sa foloseasca arma din dotare. Punct. Daca e atacat cu un topor, trebuie sa il imobilizeze pe atacator altfel, fara sa foloseasca arma. Daca infractorul fuge, trebuie sa fuga dupa el si sa-l prinda prin "mijloace specifice" fara sa traga cu arma. Daca politia vrea sa opreasca vreo bataie intre interlopi care se bat cu sabii, bate si cutite, nu au voie sa foloseasca arma.

Insa problema politistilor din Romania este ca nu sunt dotati cu... NIMIC. Au un pistol, de obicei Carpati, acel pistol renumit pentru faptul ca trage dupa colt, dar pe care nu au voie sa-l foloseasca. Spre deosebire de alti politisti, romanasii noastri nu au nimic neletal. Pentru a aplana infractorii mentionati mai sus, ar trebui folosita o arma neletala. Insa aceasta nu exista. Nu exista niciun Taser-Gun sau spray cu piper. Nimic. Cu aceste mijloace, politia s-ar putea apara si ar putea imobiliza un infractor fara probleme, urmand ca apoi legea sa-si spuna cuvantul.

In afara de slaba, respectiv inexistenta, dotare a politistilor, atat de la Rutiera, cat si de la Locala, mai este problema legislatiei facuta prost, parca realizata de catre niste puscariasi sau interlopi. Legea descurajeaza politistul sa-si faca treaba si datoria pentru care este platit si pentru care a jurat. Iata ce ne-a spus un politist: "Eu daca trag cu pistolul, chiar si in aer, risc sa raman fara loc de munca si sa fiu anchetat ani de-a lungul, perioada in care mor de foame. Mai bine ma fac ca ploua daca vad vreun hot, mai bine nu ma bag si mai bine raman indiferent la infractiunile din jur. Nu sti peste cine dai si il deranjezi cand ii ceri documentele, apoi te trezesti ca esti chemat la centru sa dai socoteala".

Ce ar trebui facut?

Despre refacerea legii si redobandirea respectului politistilor se tot vorbeste de 23 de ani. Ar trebui modificata legea, astfel incat politistului sa-i revina mai multe drepturi si obligatii, iar tragerea la raspundere sa se efectueze numai in cazul clar de abuz in serviciu. Daca politistul a folosit arma in scop de auto-aparare sau pentru a aplica legea, acest politist trebuie decorat, nicidecum amendat sau anchetat.

Politistii ar trebui dotati cu cel putin un mijloc de imobilizare / aparare neletal. Fie ca este un dispozitiv electric de tip Taser Gun, fie ca este unul pe baza de spray sau pistol cu bile de cauciuc. Ar putea fi un astfel de dispozitiv la un echipaj de politie, adica la doi agenti, pentru a reduce costurile. Insa este necesar asa ceva, pentru a ridica putin nivelul respectului si imaginii pe care o are acum politistul. In prezent, politistul este perceput ca un simplu om de care isi poate bate oricine jos, ca si asa nu pateste nimeni nimic.

Inca un lucru esential, care ar trebui facut chiar din clipa asta, este o mai mare investitie de timp si bani in antrenarea si instruirea agentilor de politie. Mai exact, politistul trebuie sa-si pastreze calmul pana in ultima clipa, nu trebuie sa o ia personal niciodata, chiar daca sunt injurati, deoarece asta este natura locului de munca. Politistul trebuie sa fie diplomat si elegant cu orice personaj intalnit, trebuie sa aiba mereu la el argumente si sa cunoasta legea extrem de bine. Nicidecum nu trebuie sa-si piarda cumpatul daca cineva il injura ci trebuie sa-i prezinte acelei persoane argumente pentru care a gresit si trebuie sa plateasca. Apelarea la forta este in ultima instanta, dupa ce toate celelalte metode au esuat.

Tu ce parere ai despre politistii din Romania? Crezi ca ar trebui sa fie mai bine dotati si mai instruiti, pentru a pune in aplicare legea mai aspru? Sau vrei sa fie mai docili si mai blanzi ca acum? Si ca sa iti dai seama despre ce discutam, urmareste aceste filmulete de mai jos.

Distribuie pe Facebook
mai multe