In curand toate masinile ar putea fi dotate cu senzori de alcool

In curand toate masinile ar putea fi dotate cu senzori de alcool
  • Sistemul ar putea reduce cu 90% numarul de accidente
  • Un etilotest ar putea taia aprinderea masinii
  • Soferii care au fost prinsi beti la volan, obligati sa-si monteze etiloteste
Distribuie pe Facebook

In Statele Unite a inceput deja o miscare masiva de lupta impotriva consumului de alcool la volan. Ultima etapa a acestui lupte a fost dusa de un membru al congresului american ce si-a propus sa oblige toti producatorii sa monteze in vehicule sisteme care detecteaza vaporii de alcool.

In fiecare an mor zecii de mii de soferi la nivel mondial in urma accidentelor cauzate de consumul excesiv de alcool. O statistica destul de sumbra ne arata ca zilnic mor aproximativ 1500 de persoane din aceasta cauza, o cauza ce ar putea fi prevenita. Cel putin asta sustine Kthleen Rice, membra a congresului din Statele Unite, care promoveaza o noua lege ce i-ar putea obliga pe producatorii de automobile din America sa isi doteze masinile cu "breathalyzers", niste sisteme in care soferul trebuie sa sufle inainte sa porneasca masina. Daca sistemul simte ca soferul este beat, masina nu va porni.

Acest sistem care in romana s-ar putea traduce prin cuvantul etilotest functioneaza la fel ca aparatele politiei. Insa acesta este interpus cu sistemul de pornire, iar daca soferul are in aerul expirat mai mult alcool decat permite legea, etilotestul blocheaza contactul astfel incat masina nu mai poate pleca de pe loc.

Conform unor studii efectuate de Universitatea din Michigan, folosirea unor astfel de sisteme ar putea duce la o reducere a numarului de accidente mortale in urmatorii 15 ani cu 85% si numarul incidentelor cauzate de consumul de alcool cu aproape 90%. In plus, pe partea financiara, aceste sisteme care nu sunt deloc costisitoare pentru producatori ar putea duce la o economie de 343 miliarde de dolari, economie legata de asigurari si daune cauzate de accidente.

Interesant este ca in Statele Unite, unele state ii obliga pe soferii care au fost prinsi in repetate randuri beti la volan sa-si doteze masina cu astfel de etiloteste. Legea insa devine din ce in ce mai aspra si tot mai multe tari apeleaza la aceste sisteme care, se pare ca sunt eficiente. Din pacate, in Romania, soferul nostru se descurca in orice conditii si poate fenta usor aceste etilotest: ii spune altui pasager sau unui trecator sa sufle ca sa poate pleca la drum... Asadar, cel mai bun "antidot" este amenda zdravana si cheful politiei rutiere de a-si face treaba.

Distribuie pe Facebook
mai multe