In ultima luna peste 1500 de soferi au ramas fara permise de conducere

In ultima luna peste 1500 de soferi au ramas fara permise de conducere
  • Actiunea s-a desfasurat intre 4 decembrie si 5 ianuarie
  • 1900 de soferi au ramas fara taloane
  • 58 de automobile au avut placutele retinute
Distribuie pe Facebook

Se pare ca in ultima luna, politistii rutieri din intreaga tara au pus osul la treaba. Nu stim daca pentru a-si face normele anuale si de Sarbatori, nu stim daca pentru a incerca stoparea ilegalitatilor sau pentru ca in luna decembrie creste pericolul de accidente. Cert este ca aceste masuri ne bucura si ar trebui luate in fiecare luna, nu doar la sfarsit de an.

Daca politistii de la rutiera si-ar face treaba asa in fiecare luna, am avea cu siguranta un trafic mai civilizat si mult mai putine accidente. Pentru ca niciodata soferul roman nu va intelege ca trebuie sa respecte niste reguli cu frumosul. Poate daca ramane fara permis o perioada si primeste si o amenda usturatoare, data viitoare se va gandi de doua ori inainte sa incalce legea.

Inspectoratul General sl Politiei anunta ca intre 4 decembrie 2014 si 5 ianuarie 2015, la ordinul sefului Politiei Romane, Petre Toba, agentii de circulatie impreuna cu inspectorii RAR au actionat in trafic si au verificat 51.271 de automobile. In urma verificarilor, politia a constatat 400 de infractiuni si peste 26.000 de contraventii. Ca urmare a acestora, 58 de soferi au ramas fara masini, acestea avand placutele confiscate, din cauza ca prezentau probleme majore care ar fi putut pune in pericol siguranta rutiera.

Tot din cauza ca aveau probleme tehnice la masini, mai bine de 1900 de soferi au ramas fara certificatele de inmatriculare. Si aici este vorba de probleme la sistemele de franare, directie sau iluminare, dar si automobile care aveau montate elemente ilegale precum folia neomologata sau roti neconforme cu datele din cartea tehnica. Pana aici, toate bune si frumoase, ca nu sunt deloc putini soferii care circula cu masini carora nu le functioneaza niciun stop pe frana si prezinta un real pericol public. Cifrele sunt insa triste: 640 de masini aveau defectiuni la sistemul de iluminare, 12 la cel de franare si 11 la cel de directie.

Au fost retinute insa si 1500 de permise de conducere. Asta inseamna ca 1500 de soferi au incalcat legea grav si au primit amenzi usturatoare. Ca de obicei, principalele motive pentru care soferii raman fara permis sunt neacordarea de prioritate, viteza excesiva si trecerea pe rosu la semafor.

In total, actiunea s-a dovedit a fi un succes. Au fost controlate 51.271 de vehicule, dintre care 12.037 de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3.5 tone, 33.321 de automobile cu o capacitate mai mica de 8+1 persoane si 5913 taxiuri. Dar nimic nu ne bucura mai mult ca verificarea masinilor de TAXI. Pentru ca sunt automobile cu piese ieftine si reparate de mantuiala, iar starea lor tehnica este precara si poate pune oricand in pericol siguranta rutiera.

La fel de grav este si ca sunt inca destui soferi care circula in Romania cu actele incomplete sau in neregula. Au fost depistati si amendati mai bine de 150 de soferi care aveau ITP-ul expirat, 31 de soferi care nu aveau RCA valabil si 28 de automobile cu anvelope de... vara.

Daca tragem linie, observam un singur lucru: ca Politia Rutiera isi face treaba mult prea rar. Ar fi mai bine daca s-ar face astfel de controale in tot anul, nu doar vreme de 31 de zile. Ar fi ideal ca soferii sa-si dea seama ca traficul nu este o joaca si ca zilnic se pierd vieti din cauza nerespectarii regulilor de circulatie. Ar fi bine ca amenzile sa inlocuiasca spagile si astfel, dupa ce a platit o amenda de 750 de lei, acel sofer sa-si dea seama ca nu este de joaca si sa nu mai repete niciodata acea greseala. Politia stie mult prea bine ca soferul roman educat prost nu o sa intelegea niciodata cu frumosul. Si ar face bine sa-si faca treaba si sa-i sanctioneze pe toti cei care incalca legea, fara discriminare, daca ne dorim sa traim intr-o tara cu un trafic de bun simt.

Distribuie pe Facebook
mai multe