Inca un sut in... portbagajul soferilor! Taxa de folosire a autostrazilor!

Inca un sut in... portbagajul soferilor! Taxa de folosire a autostrazilor!
Platesti rovigneta ca sa respecti legea si ca sa aiba bugetul bani de "reparat" sosele? Esti de tot rasul! Asta pentru ca in plus, vei mai fi obligat sa platesti o taxa suplimentara celor deja existente - de pod sau rovigneta. Este vorba de cea mai noua nascocire a guvernului: taxa care iti da dreptul sa folosesti autostrada. Ce e mai amuzant este faptul ca... vei fi taxat la kilometru! Sa radem sau sa plangem?
Distribuie pe Facebook
Executivul sustine ca noua taxa a fost ceruta de UE, care vrea sa se asigure ca Romania are bani pentru intretinerea autostrazilor.
In scurt timp, soferii din Romania ar putea fi obligati sa plateasca, pe langa rovinieta, o taxa de folosire a autostrazilor. Data efectiva de introducere a noii taxe, valoarea ei sau modul de aplicare nu au fost inca facute publice, urmand ca aceste lucruri sa fie definitivate si facute publice in scurt timp, conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Decizia de introducere a noii taxe, care a primit deja avizul Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor Publice, ar apartine Comisiei Europene, care considera ca statul nu are suficienti bani pentru a intretine sistemul actual de autostrazi dar nici pe cele care vor fi construite in cativa ani din fonduri europene. "Comisia Europeana a conditionat aprobarea proiectelor pentru constructia de autostrazi de luarea la nivel politic in Romania a unui angajament privind asigurarea sustenabilitatii constructiilor de autostrazi cofinantate de UE prin introducerea unui sistem de taxare a accesului la autostrazi, atunci cand acestea vor fi date in folosinta", sustin sursele citate de Mediafax, care au precizat ca documentul a fost dezbatut si aprobat in sedinta de Guvern de miercurea trecuta.
Initial, valoarea taxei a fost anuntata la 3-4 euro pe 100 km
Posibilitatea introducerii unei taxe de autostrada a fost facuta publica si de catre Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, care a anuntat in aceasta vara ca ar putea fi introdusa, din vara lui 2011, o taxa de autostrada de 3-4 euro pe sute de kilometri pentru a strange banii necesari intretinerii acestora.
Taxa de autostrada se va adauga astfel celorlalte taxe si tarife cerute soferilor, printre care se numara impozitul pe masina, rovinieta, acciza pe carburant si tarifele de trecere a podurilor dunarene. Ministerul Transporturilor va avea insa destule probleme in implementarea noii taxe, atat timp cat, cel putin teoretic, plata rovinietei asigura si accesul la autostrazi, deci ar fi vorba despre o taxare dubla, dar si in ceea ce priveste metoda propriu-zisa de colectare a noului bir. Sursele guvernamentale sustin ca prin facilitatea JASPERS, a Comisiei Europene, va fi realizat pana la finele acestui an un studiu privind oportunitatea sistemului de taxare a mersului pe autostrada si a felului in care acesta ar putea fi pus in practica in Romania.

La finele saptamanii trecute, Comisia Europeana a anuntat ca a fost aprobat proiectul Romaniei de constructie a autostrazii Timisoara-Arad, in valoare de 124,4 milioane de euro. Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Sectorial de Transport (POS-T). Lungimea totala a autostrazii este de 44,5 kilometri, 33,25 km pentru a face legatura intre cele doua orase si inca 12,25 pentru varianta ocolitoare a orasului Arad, care va fi construita in regim de autostrada.

TU CE PARERE AI?

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 25 Octombrie 2010