Liber la inmatricularile pe Bulgaria. Proiectul care le limita a picat in Senat

Liber la inmatricularile pe Bulgaria. Proiectul care le limita a picat in Senat
  • Proiectul prin care dispareau de la noi masinile cu numar de Bulgaria
  • De ce nu a trecut proiectul de Senat?
  • Cum se face inmatricularea in Bulgaria?
Distribuie pe Facebook

In luna martie, deputatii le-au pus gand rau romanilor cu masini pe Bulgaria, propunand o lege care sa limiteze circulatia acestora pe drumurile patriei la maximum 90 de zile din momentul intrarii in tara. Proiectul a picat insa in sedinta de ieri a Senatului.

Proiectul prin care dispareau masinile cu numar de Bulgaria

Pe drumurile de la noi vedem tot mai multe automobile inmatriculate in Bulgaria, dar asta nu se intampla pentru ca vecinii nostri ne-ar vizita cumva tara, ci pentru ca soferii romani aleg sa-si faca inmatricularea la sud de Dunare pentru a scapa de taxele mari de aici.

Fenomenul a fost observat si de autoritati, asa ca un grup de parlamentari a formulat o propunere legislativa care sa scoata acest fenomen in afara legii.

Proiectul a fost inaintat spre Senat de 10 parlamentari din PSD, respectiv UNPR, si propunea interzicerea circulatiei pe drumurile de la noi cu un autovehicul inmatriculat in alta tara daca au trecut 3 luni de la introducerea acestuia in Romania.

Sanctiunile pentru incalcarea legii ar fi constat in amenzi cu valori cuprinse intre 560 si 1.420 de lei, plus retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare.

In expunerea de motive pentru propunere, deputatii explicau, printre altele, ca soferii care isi fac inmatricularea in tara vecina nu platesc taxe si impozite in Romania, iar ca autoturismele lor sunt de multe ori intr-o stare tehnica ce lasa de dorit.

Tot in acest document, initiatorii spun si ca in urma unor verificari s-a constatat ca doar 1 din 5 masini cu numar de Bulgaria avea asigurare valabila in Romania.

In acelasi timp, in cazul masinilor inmatriculate la sud de Dunare au aparut multe probleme legate de recuperarea daunelor in cazul unor accidente rutiere. Procedura este una anevoioasa, iar soferii trebuie sa astepte cateva luni bune pentru ca dosarul lor de daune sa fie validat de asiguratorul bulgar.

De ce nu a trecut proiectul de Senat?

Senatorii au respins ieri proiectul explicand ca momentul intrarii in tara nu poate fi stabilit astfel ca nici perioada de cand circula autovehiculul respectiv nu poate fi determinata.

Un alt motiv invocat de parlamentari a fost si faptul ca masura ar fi una discriminatorie si ar incalca dreptul la libera circulatie masinilor in UE, fapt pentru care am fi putut fi sanctionati de Comisia Europeana.

Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, pe drumurile publice din Romania circula peste 110.000 de masini inmatriculate la vecini, ceea ce reprezinta 2% din totalitatea autoturismelor pe care le gasim pe drumurile de la noi.

Cifra nu pare ingrijoratoare insa, in acelasi timp, o statistica din 2013 ne arata ca in 11% din totalul accidentelor rutiere produse pe intreg anul au fost implicate autovehicule cu numere de Bulgaria.

Cum se face inmatricularea in Bulgaria?

In general, cei care isi fac inscrierea in tara vecina vor sa evite plata taxei de mediu de la noi. Pentru a circula cu o masina inmatriculata in Bulgaria, soferii romani sunt trecuti in talon si carte drept utilizatori permanenti ai autovehiculului.

In acelasi timp, se face si o procura notariala prin care i se da cetateanului roman dreptul de vanzare. Inscrierea se face pe numele unui bulgar, iar acesta ii face procura soferului roman.

Asa se face ca in Bulgaria exista persoane somere, fara niciun venit declarat, dar care sunt proprietarii a sute de masini. La fel se intampla si in cazul unor firme fantoma, aparute peste noapte, care detin in acte un numar mare de autoturisme

Drept urmare, si autoritatile de la Sofia incearca sa stopeze fenomenul. Acestea au incercat in cateva randuri diferite, adaugand noi prevederi la Codul Rutier, insa nu au reusit mare lucru.

Se pare ca problema inmatricularilor in alte tari a fost deja rezolvata de alte state din Uniunea Europeana - precum Olanda, Spania, Germania sau Marea Britanie, care acorda soferilor cu numere straine un termen de cateva luni pentru a-si inmatricula masina in tara in care circula.

Distribuie pe Facebook
mai multe