N-ai cel putin 10 clase, nu vei mai putea obtine carnetul de conducere. Uite ce alte modificari pregateste Guvernul

N-ai cel putin 10 clase, nu vei mai putea obtine carnetul de conducere. Uite ce alte modificari pregateste Guvernul
  • Guvernul pregateste cu pachet de schimbari la legislatia rutiera
  • Scopul lor este sa reduca numarul de decese inregistrate in accidente rutiere
  • Printre modificari se numara si obligativitatea absolvirii a cel putin 10 clase pentru obtinerea permisului de conducere
Distribuie pe Facebook

Guvernul pregateste mai multe modificari in legislatia rutiera cu scopul de a reduce drastic numarul de accidente. Dintre acestea, cea mai importanta pare sa fie obligativitatea absolvirii invatamantului minim obligatoriu pentru obtinerea permisului de conducere.

Soferii care strabat zi de zi drumurile patriei nu au nevoie de studiile Uniunii Europene pentru a sti ca majoritatea celor care detin un permis de conducere sunt un adevarat pericol. Statistic, Romania este tara din Uniunea Europeana in care au loc cele mai multe accidente mortale raportat la numarul de locuitori.

Tot in aceste studii se arata ca una dintre cauze este ca permisul poate fi obtinut inclusiv de persoanele cu o pregatire precara, spre exemplu cei care nu au absolvit invatamantul primar sau secundar.

In acest context, Guvernul Romaniei pregateste un amplu pachet de schimbari in legislatia rutiera pentru a intra si noi in rand cu tarile europene civilizate. Prin aceasta initiativa, se urmareste reducerea la jumatate a numarului de decese in accidente rutiere.

Una dintre schimbarile majore propuse de Executiv este o regula care le va interzice celor care nu au absolvit cel putin 10 clase sa poata sa obtina permisul de conducere. In urma cu doi ani, s-a mai incercat, fara rezultat, o propunere asemanatoare, potrivit careia cei care nu au absolvit cel putin 8 clase, nu puteau sa se inscrie la scoala de soferi.

Pe langa aceasta noutate, bine-venita zic eu, Guvernul a propus si alte masuri. Printre acestea se numara si cea care stipuleaza ca o masina implicata intr-un accident va putea fi repusa in circulatie, numai dupa ce aceasta va efectua o noua inspectie tehnica periodica.

O alta vizeaza examenul medical si psihologic efectuat inainte de inceperea scolii de soferi, si spune ca acesta va trebui actualizat periodic. Deocamdata nu este mentionat intervalul de timp la care va trebui repetat, insa este clar ca perioada va fi redusa dupa ce soferii implinesc o anumita varsta.

Guvernul nu a uitat nici de soferii care au permisul de conducere suspendat sau anulat, si nici de scolile de soferi. Astfel, cei dintai vor avea posibilitatea de a participa la programe de reabilitare, iar scolile de soferi vor primi prelungirea licentei de functionare doar daca cel putin jumatate dintre candidati au obtinut permisul de conducere.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 10 Noiembrie 2016