Noul Cod Rutier 2016 anti-nesimtiti: crosetarea, flashurile si injuraturile te lasa fara carnet

Noul Cod Rutier 2016 anti-nesimtiti: crosetarea, flashurile si injuraturile te lasa fara carnet
  • Cine pleaca de la semafor in tromba, primeste amenda
  • Drifturile vor fi si ele sanctionate
  • Soferii agresivi care dau flashuri sau blocheaza drumul, lasati fara permis
Distribuie pe Facebook

Deoarece mitocania, nesimtirea si lipsa celor 7 ani de acasa in randul soferilor sunt principalele cauze ale accidentelor, Codul Rutier ar putea sa se schimbe in 2016. Primele "victime" ale acestuia fiind soferii agresivi sau nesimtiti care nu ii respecta pe ceilalti participanti la trafic.

Conform celor de la Mediafax, soferii agresivi sau nesimtiti ar putea fi sanctionati cu 6-8 puncte amenda si chiar ar putea sa ramana fara permis incepand cu acest an, datorita unui nou proiect de Cod Rutier depus la Senat. Si pe care, speram noi, il vor aproba si pune in vigoare urgent!

Desi ni se pare ca dorm si nu fac nimic, dar au pretentia unor pensii speciale si salarii marite, 40 de alesi din toate partidele au elaborat un proiect al unui nou Cod Rutier prin care propun definirea si sanctionarea sofatului agresiv, pe care il considera sursa principala de accidente.

Prin urmare, modificarea articolului 136 va fi facuta astfel incat sa ii oblige pe soferi sa nu adopte comportamente agresive, altminteri vor primi amenzi serioase si chiar vor lasa permisul la Politie. Mai exact, noile reglementari sunt urmatoarele, prin care soferul nu are voie sa:

- demararea in tromba,
- circulatia cu viteza la o distanta foarte redusa fata de un alt vehicul, inaintea sau in spatele acestuia, cat si in lateral, in scopul agresarii sau intimidarii conducatorului acestuia,
- folosirea repetata a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru obligarea nejustificata a conducatorului vehiculului din fata de a elibera banda de circulatie,

- conducerea unui moped sau a unei motociclete pe o singura roata,
- circulatia pe o alta banda decat prima, cu viteza redusa nejustificat, impiedicand circulatia regulamentara a vehiculelor care se deplaseaza in urma sa,
- mersul inapoi cu spatele in scopul agresarii sau intimidarii celorlalti participanti la circulatie

Soferii vor primi de acum inainte, daca se va modifica noul Cod Rutier, amenzi si daca fac urmatoarele "nazbatii" in trafic:

- circulatia cu autovehiculul pe trotuar, in lungul acestuia;
- realizarea intentionata a unui derapaj controlat in vederea intoarcerii sau rotirii vehiculului;
- oprirea neregulamentara a vehiculului pe prima banda blocand deplasarea vechiculelor aflate in spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea rosie a luminii semaforului;
- conducerea unui vehicul care polueaza fonic, peste norma stabilita de reglementarile in vigoare, din cauza eliminarii amortizoarelor fonice din toba sau a utilizarii unor astfel de amortizoare neomologate.

Toate aceste activitati zilnice ale soferilor din traficul Romaniei, cu care avem de-a face zi de zi, vor fi sanctionate cu amenzi contraventionale din clasa a III-a, intre 6 si 8 puncte amenda.

Amenzi mai mari, dar si posibilitatea de a ramane fara permis, primesc acei soferi cu adevarat mitocani, care intimideaza si pun in pericol siguranta rutiera:

- deplasarea succesiva, neregulamentara, de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, in scopul depasirii unui sir de vehicule care circula in acelasi sens;
- efectuarea manevrei de intoarcere a vehiculului prin folosirea franei de ajutor;
- franarea brusca la revenirea pe banda, imediat dupa ce conducatorului unui vehicul a efectuat o depasire a unui vehicul, de natura a-l determina pe conducatorul acestuia din urma sa schimbe brusc directia de mers sau sa franeze excesiv pentru a evita impactul;
- depasirea neregulamentara a unei coloane oprite formata din vehicule obligate sa opreasca la patrunderea intr-o intersectie, la trecerea la nivel cu calea ferata sau in alt caz de forta majora, in scopul de a plasa vehiculul in partea din fata a coloanei.

In astfel de cazuri, soferii risca o amenda prevazuta in clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte amenda) de sanctiuni si aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile.

Din pacate, ceea ce nu cunosc, se pare, parlamentarii nostri minunati care se fac ca lucreaza, este ca toate aceste comportamente agresive si periculoase pot fi si acum pedepsite de Politia Rutiera. Din pacate, numarul agentilor de pe teren este mic si nimeni nu ii vede pe cocalari si mitocani cu croseteaza prin trafic, peste linii continue, pe nesimtitii care dau flashuri in disperare, dupa care te injura, te depasesc si iti franeaza in fata, pe acei taximetristi care depasesc masinile oprite la trecerea de cale ferata din Pipera, sa treaca ei primii, ca doar au client... Asadar, problema nu este legea, care exista si acum intr-o forma sau alta, ci aplicarea ei.

Distribuie pe Facebook
mai multe