Noul Cod Rutier 2016: Inchisoare pentru acte auto false, serii modificate si kilometraj masluit

Noul Cod Rutier 2016: Inchisoare pentru acte auto false, serii modificate si kilometraj masluit
  • Cartile de service false, motiv de inchisoare
  • Datul kilometrajului inapoi, pedepsit cu 5 ani de inchisoare
  • Cei care vand masini lovite fara sa spuna, risca puscaria
Distribuie pe Facebook

Desi tot mai putine, cazurile vanzatorilor de automobile care vor sa-si insele clientii sunt destul de intalnite in Romania. Pentru a scapa de samsarii care vand masini cu acte si caracteristici false, se pregateste o noua propunere legislativa pentru completarea Codului Rutier.

Romania incepe, usor-usor, cu pasi mici si tematori, sa urmeze calea normalitatii. Inclusiv in ceea ce priveste legislatia rutiera, drept dovada stand ultimele idei ale senatorilor care privesc inselatoriile cu autoturisme. Noua propunere legislativa ce urmeaza sa fie discutata si, cel mai probabil aprobata si inclusa in noul Cod Rutier 2016, se refera la pedepsirea cu inchisoarea a persoanelor care masluiesc diverse trasaturi ale unui automobil.

Propunerea legislativa de completare a Legii 286/2009 Cod Penal introduce infractiunea de "inselaciune privind date sau caracteristici ale vehiculelor" si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani. In cadrul acestor inselatorii intra modificarea elementelor de indentificare, de provenienta, modificarile si interventiile, inclusiv asupra odometrului, istoricul reviziilor, reparatiilor si accidentelor rutiere in care a fost implicat vehiculul.

Mai pe romaneste, cine vinde o masina lovita fara sa-l anunte pe noul proprietar, risca puscaria. La fel si persoanele care vand masini cu carti de service false, sau alte acte obtinute prin falsificare si date eronate, vanzatorii de masini care au modificari la serii de caroserie si motor, dar si cei care vand o masina cu numarul de kilometri dati inapoi.

Din nefericire, tot mai multi cumparatori de buna credinta ajung sa ia tepe de la samsari sau persoane care comercializeaza automobile aduse de afara, cumparate cu bani putini, vandute necunoscatorilor cu informatii false. La fel de multe sunt si cazurile masinilor care se vand avand 130.000 de kilometri la bord, cand, in realitate, numarul acestora este de peste 300.000 de kilometri... Asadar, fapta de a intoarce kilometrajul masinilor poate deveni infractiune si cel care o face ajunge la inchisoare.

Distribuie pe Facebook
mai multe