Nu ai scaun special pentru copil in masina? Afla cat este amenda!

Nu ai scaun special pentru copil in masina? Afla cat este amenda!
  • Legea privind obligativitatea transportului copiilor intr-un scaun special, in masina, a fost modificata
  • Incepand cu 14 februarie 2015, orice copil cu o varsta de pana la 3 ani trebuie transportat intr-un scaun special
  • In cazul contrar, soferul poate fi amendat cu 5 puncte de amenda in valoare de 488 lei si cu 3 puncte de penalizare
Distribuie pe Facebook

Centura de siguranta nu salveaza vietile copiilor, avertizeaza politistii. Cea mai sigura solutie ramane scaunul special, cu centuri tip aviator, insa este foarte important ca acesta sa fie bine fixat. Desigur, discutiile privind optima amplasare a scaunului pentru copii inca mai tin capul de afis al specialistilor in siguranta rutiera.

Inca din 2010 exista obligativitatea transportului copiilor intr-un scaun special, in masina. Doar ca, asa cum legile in Romania sunt facute, dar de multe ori nu pot fi aplicate, orice sofer care nu respecta legea era avertizat, fara a putea fi insa si sanctionat contraventional de politisti.

Motiv suficient pentru ca, incepand din data de 14 februarie 2015, legea sa fie modificata. Mai exact, din aceasta saptamana orice copil cu o varsta de pana la 3 ani trebuie transportat intr-un scaun special. In caz contrar, caci aici vine principala noutate, soferul poate fi amendat cu 5 puncte de amenda in valoare de 488 lei si cu 3 puncte de penalizare.

Unde amplasam scaunul

Scaunul special pentru copiii de pana la 3 ani trebuie amplasat, de preferat, pe locul din dreapta-spate al autoturismului. Atentie, vorbim in cazul de fata de un scaun omologat, care rezista impactului la peste 50 km/h si garanteaza siguranta copilului.

In ceea ce priveste bebelusii, ei pot sta si in spate, si in fata, in scoica speciala pentru ei. In fata insa, numai dupa ce airbagul a fost dezactivat.

In schimb, copiii de pana la 12 ani nu pot sta pe locurile din fata ale masinii pe care o conduceti. In cazul lor este obligatorie purtarea centurii de siguranta pe locurile din spate, asa cum de altfel este obligatoriu de purtat pentru toti pasagerii din autoturism, indiferent de varsta lor.

Exceptia de la regula

Ca orice lege, si aceasta are o exceptie. E drept, una care sa ii puna in incurcatura pe agentii de circulatie. Aceasta spune ca daca autovehiculul nu este dotat cu centuri de siguranta, DOAR copiii cu varsta de peste 3 ani, avand o inaltime de pana la 150 de centimetri, pot fi transportati. Asadar, parte din politistii rutieri vor trebui sa masoare... ochiometric inaltimea copilului , in cazul in care au de-a face cu astfel de cazuri.

Masura creste numarul scaunelor vandute

Legea surade, evident, comerciantilor de profil. Un scaun omologat poate costa de la 250 de lei pana la 3000 de lei. Pe piata, exista 4 grupe de scaune pentru copil. Acestea sunt de la 0 la 10 ani sau de la 2 la 36 de kilograme.

Scaunele din Grupa 0 si 0+ se adreseaza celor mai mici copii, de la nastere la 13 kilograme. In Grupa 1 intra cele care permit o greutate a copilului cuprinsa intre 9 si 18 kilograme. Scaunele din Grupa 2 se fixeaza numai cu centura de siguranta a masinii de bancheta si pot sustine un copil in greutate de 15 - 25 de kilograme. In Grupa 3 intra asa-zisele inaltatoare care ridica copilul astfel incat centura masinii sa-i vina exact in pozitia corecta peste abdomen.

Un alt tip de scaun care se gaseste in magazinele de profil este acel scaun care poate fi incadrat si in grupa 1, si in grupa 2, dar si in grupa 3, avand o capacitate cuprinsa intre 9 si 36 de kilograme, insa specialistii nu il recomanda.

In numai cateva zile de la intrarea in vigoare a modificarilor aduse noului cod rutier, potrivit Digi24, comerciantii de profil aproape ca si-au dublat veniturile fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Legea actuala poate salva vieti

Specialistii auto spun ca la o viteza de putin peste 50 km/h, copilul poate fi grav accidentat in momentul in care autovehiculul loveste un punct fix. De exemplu, in cazul unui impact frontal la o viteza de 70 km/h, forta de proiectare este de aproape o tona. Asadar, daca nu este asigurat intr-un scaun special omologat, minorul are putine sanse sa scape nevatamat.

2013 - 2014, an negru in statistica accidentelor rutiere

Anul trecut, peste 50 de copii au murit in accidente rutiere in intreaga tara. Asta dupa ce parintii i-au asezat pe scaunul din fata al autoturismului sau nu au purtat centura de siguranta pe bancheta din spate. De cele mai multe ori insa, scaunul omologat pentru copii a fost inexistent.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Legislatie Auto DATA PUBLICĂRII: 16 Februarie 2015