Permise auto luate cu spaga: politistii luau mita de la 'blugi' si 'cartofi'

Permise auto luate cu spaga: politistii luau mita de la 'blugi' si 'cartofi'
  • 87 de persoane sunt cercetate
  • 19 persoane au fost retinute
  • Spaga ajungea la politistii de la DRPCIV
Distribuie pe Facebook

Nu este deloc greu sa-i prinzi pe agentii de politie de la DRPCIV luand spaga. Deoarece acolo este un sistem bine pus la punct prin care spaga de la cei care vor sa obtina permisul de conducere ajunge la ei zi de zi, prin intermediul instructorilor care au si ei partea lor. DNA cerceteaza acum 87 de persoane din Bucuresti suspectate ca fac parte dintr-un grup organizat care avea la baza un singur lucru: spaga.

Agenti din cadrul DRPCIV, adica Directia Regim Permise Conducere si Inmatriculare Vehicule, instructori de la scoli de conducere si chiar persoane care au urmat scoala de soferi sunt cercetate de Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti. Mai exact, 87 de persoane care sunt suspectate de coruptie.

Insa lucrurile nu sunt deloc noi, se intampla din totdeauna, la fel, mereu, utilizand acelasi sistem. Mai exact, cel care vrea sa obtina permisul de conducere vorbeste cu instructorul. Acesta are o relatie la politie si stie cu cine sa vorbeasca si cui sa-i dea spaga. La proba pe traseu, studentul este menajat si politistul inchide ochii la eventualele greseli. Nu degeaba avem asa de multi dobitoci in trafic care nu au auzit de folosirea semnalizatoarelor sau de asigurarea cand trec de pe o banda pe alta...

Mai trist este ca, in loc sa faca astfel de campanii anti-coruptie lunar, cei de la DNA se trezesc din an in Paste sa-si faca treaba. Dar e bine si asa, decat deloc... Cum este cazul acestei actiuni in urma careia au fost retinute 19 persoane din cele 87 cercetate. Mai interesant este ca anchetatorii au publicat limbajul utilizat de politistii corupti si de instructori.

Elevii erau porecliti de agenti si de instructorii auto in convorbirile telefonice "pachet", "bucata", "roaba", "blugi", "cartofi", "roata", in timp ce sumele de bani luati spaga erau simplu numite "coco" sau "iepuroi" (euro). Mai mult, pentru a face o intalnire in care sa puna la cale amanuntele unei obtineri de carnet frauduloase, agentul cu instructorul ziceau: "ne vedem la cafea", "bem si noi o cafea", "iti iau un bilet", "iti rezerv un loc".

Cand era vorba de predarea spagii, dupa ce instructorul si-a tras partea de bani obtinuti ilegal, treceau la alt limbaj: "sa-ti las un dosar", "sa-ti aduc o cafea", "sa-ti las un contract", "ti-am luat medicamente", "sa-ti aduc un bon", "sa-ti aduc o fisa", "ai un loc rezervat la spalatorie", "sa vin sa-ti repar/vad masina". Aceste expresii sunt mentionate intr-un comunicat al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Pentru finalizarea tranzactiei, atunci cand orice candidat care a dat spaga era admis si primea permisul de conducere, instructorii si politistii spuneau "a fost ok", "a fost lumina", "a fost soare", "s-a rezolvat problema" sau "ai iesit cu plus". Mai trist este ca nu vorbeau niciodata de elevi care erau respinsi, ceea ce ne duce cu gandul la un singur lucru: oare cati soferi sunt printre noi care au obtinut permisul dand spaga politiei, soferi care pot oricand face un accident sau ne pot omori copiii?

Pentru toti cei 87 de suspecti, pentru toti politistii care iau spaga, le dedicam acest film din tot sufletul:

Distribuie pe Facebook
mai multe