Programul Prima Masina Noua ar putea incepe luna viitoare

Programul Prima Masina Noua ar putea incepe luna viitoare
  • Suma maxima este de 14.000 de Euro
  • Tinerii cu varste intre 18 si 35 de ani au prioritate la inscriere
  • Rata este de 1200 lei/luna pentru un credit de 5 ani
Distribuie pe Facebook

Ministerul Economiei a demarat ieri, procedurile guvernamentale de initiere a unui nou program dedicat tinerilor din Romania. Acest program se numeste Prima Masina Noua si isi propune sa ajute tinerii sa cumpere automobile noi.

Persoanele care pana in prezent nu au detinut niciun autoturism nou pe numele lor pot sa se inscrie in programul Prima Masina Noua. La fel ca si la Prima Casa, tinerii pot depune dosarele odata ce programul demareaza, insa cei cu varsta de 18-35 de ani au prioritate. Cei care se vor inscrie pot cumpara doar automobile noi care costa maximum 14.000 de Euro.

Pentru ca suma maxima pe care banca o va imprumuta prin acest program este de 62.000 de lei, adica 14.000 de Euro, romanii isi vor putea cumpara in general automobile noi din clasa subcompacta sau compacta. Aici intra toata gama Dacia, dar si Ford B-Max, Volkswagen Polo sau chiar Golf cu anumite reduceri speciale, Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Adam sau Opel Corsa. Marcile si modelele inscrise insa in program vor putea fi aflate ulterior, in functie de ceea ce doresc importatorii sa vanda prin acest nou sistem denumit Prima Masina Noua.

Nu trebuie sa ne mire daca dealerii de masini din Romania vor intampina acest program cu modele speciale si oferte bune, in care sa se incadreze mai multe masini. Adica putem avea sansa sa vedem masini care, de obicei sunt mai scumpe, vandute la un pret redus de maximum 14.000 de Euro astfel incat tinerii sa-si poata achizitona autoturisme de calitate.

Insa cea mai mare problema ramane plata creditului, ca pana la urma este un credit. Momentan, informatiile nu sunt complete, insa cateva lucruri se stiu. Masinile cumparate prin acest program vor fi obligate sa isi faca asigurare Casco pe toata durata creditului primit prin program. In plus, avansul va fi cuprins intre 5 si 10%, iar perioada maxima de creditare va fi de 7 ani. Ca si exemple, cine isi ia acest credit pe 7 ani, va plati o rata lunara de 900 de lei. Daca vrei acest credit pe 5 ani, vei plati 1200 de lei/luna.

Constantin Nita, ministrul Economiei, spune ca in lunile octombrie si decembrie vor fi bani pentru 2500 de dosare in Programul Prima Masina Noua, iar in 2015 se estimeaza ca tinerii isi vor putea cumpara 20.000 de automobile noi. Cei care aplica pentru Programul Prima Masina Noua nu vor putea folosi si vouchere Rabla. Pana acum, doar 4 banci au anuntat ca vor participa la acest program. Speram doar sa nu fie o masura electorala si vorbe aruncate in vant, iar de la anul sa ramanem cu buza umflata.

Distribuie pe Facebook
mai multe