Se inmultesc camerele video de rovigneta. Nimeni nu mai poate scapa fara amenda!

Se inmultesc camerele video de rovigneta. Nimeni nu mai poate scapa fara amenda!
  • 18 camere instalate de azi, restul pana in decembrie
  • Camerele identifica instantaneu numarul masinii si verifica daca aceasta are taxa valabila
  • Amenda pentru circulatia fara rovinieta valabila este de 250 de lei
Distribuie pe Facebook

Daca cumva circuli cu masina pe drumurile nationale fara sa ai platita taxa de drum, de acum nu mai ai nicio sansa ca sa scapi fara amenda. Pe langa zecile de camere deja instalate pe diferite drumuri din tara, dar si pe langa echipajele mobile, cei de la CNADNR au mai cumparat camere pentru 63 de locatii noi din Romania.

Pentru ca au destui bani pentru reparatia, intretinerea si construirea de autostrazi noi, cei de la CNADNR au investit 36 de milioane de lei noi + TVA pe 63 de sisteme noi pentru identificarea soferilor care circula fara rovigneta. Suma incasata de CNADNR anul trecut, doar din taxa de drum a autoturismelor, se ridica la 50 de milioane de Euro, adica o suma destul de frumusica. Numai buna de reinvestit in afacerile de familie CNADNR sub supravegherea atenta a lui Dan Sova, cel mai inapt ministru al Romaniei de la Marea Unire.

Asadar, in loc sa se finalizeze niste autostrazi, in loc sa se repare drumuri importante si poduri care stau sa cada, cei de la drumuri au cumparat niste camera de rovigneta pentru a se asigura ca soferii sunt toti buni platitori ai taxei de drum. Pana acum, aceste sisteme de identificare a automobilelor, camioanelor sau altor vehicule care nu aveau taxa de drum platita erau pozitionate doar pe drumuri principale. Vehiculele de mare tonaj, in special flotele de camioane si TIR-uri, care au o taxa de drum uriasa, au invatat repede locatiile acestor camera si evitau acele sectoare de drum. Acum insa, nici camioanele si nici soferii nu mai au nicio scapare. Pentru ca 63 de strazi si sosele noi din Romania vor avea instalate sisteme de supraveghere.

Sa luam exemplul DN1. Daca pana acum, cei care plecau spre munte, aveau in drumul lor numai un set de camera video speciale de rovigneta, acum vor avea un total de 6 locatii in care vor avea numerele de inmatriculare scanate. La fel si cei care vor utiliza autostrada noua A3, spre Ploiesti: acolo va fi instalat un sistem de supraveghere in dreptul iesirii spre Snagov.

Dar de unde toata tevatura si uriasa investitie de 36 de milioane de lei, fara taxe? Pentru ca domnii de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania sunt in subordinea Ministerului Marilor Proiecte. Un minister nou, care are nevoie de bani. Mai putin pentru constructia de sosele noi, mai mult pentru plata datoriilor catre Bechtel si cresterea bugetului de minister. Si deoarece numai cateva camere video si-au demonstrat eficienta, aducand 50 de milioane de Euro, numarul acestora a crescut simtitor. La anul, pe vremea asta, se estimeaza ca CNADNR va fi mai bogata cu 430 de milioane de Euro.

Cum functioneaza camerele de rovigneta?

Sistemele fixe, care sunt instalate pe niste schele metalice deasupra drumurilor, sunt formate din mai multe camere: in jur de 1-2 camere pentru fiecare banda. Adica pe DN1, unde avem in zona Saftica 2 benzi pe sens, vom avea 8 camere in total, cate 2 pe fiecare banda. Este nevoie de mai multe camere pentru a identifica sigur numarul placutelor de inmatriculare. Sistemele fixe functioneaza in timp real si transmit imaginile la centru, unde o aplicatie speciala identifica numarul si verifica in baza de date daca acel numar are rovinieta valabila. Numerele identificate ca neavand rovinieta sunt confirmate de catre un operator, se identifica proprietarul acelei masini si se trimite amenda in plic, acasa. Amenda este de 250 de lei pentru autoturisme si poate ajunge la 4000 de lei pentru vehiculele de mare tonaj.

Cum putem fenta camerele de rovinieta?

Masinile cu numere straine nu pot fi identificate de catre sistemul CNADNR. Insa pot fi verificate de catre un agent de politie, fizic, daca au bonul primit de la benzinarie sau posta, cu taxa de drum platita. Numerele extrem de murdare, scrise artizanal sau cu diverse probleme trag un semnal de alarma si un operator va incerca identificarea vizual. Daca cumva nu aveti placuta de inmatriculare pe fata, scapati de rovinieta: majoritatea sistemelor au camere pozitionate doar in fata masinilor. Dar inlaturarea placutei din fata nu va va scapa de amenda din partea politiei. Iata AICI cateva metode inedite de a scapa de amenda.

Unde platim si cat costa rovinieta?

Poti cumpara taxa de drum pentru 7, 30, 90 sau 365 de zile. Costa intre 3 si 28 de Euro. Adica, pentru un an, soferul unei masini de pasageri va plati 125 de lei. Poti verifica valabilitatea rovignetei tale AICI.

Taxa de drum se poate achizitiona de la benzinariile OMV si Petrom, dar si Rompetrol sau la orice Posta. Cel mai avantajos, pentru a evita cozile, este sa va faceti taxa de drum in benzinariile OMV, care au de obicei un ghiseu special dedicat acesteia.

Ce facem daca schimbam numarul unei masini cu rovinieta valabila?

Fie ca se termina un leasing, fie ca trecem de la numere rosii la numere definitive sau pur si simplu vrem sa schimbam placutele de inmatriculare, trebuie sa-i anuntam pe cei de la CNADNR sau sa facem o rovinieta noua, pentru noul numar. Procedura de schimbare a numarului in baza de date CNADNR este destul de grea si majoritatea soferilor prefera sa faca o taxa de drum noua. Pentru a schimba numarul in baza de date a CNADNR trebuie sa completati ACEASTA CERERE.

Daca cumva ati cumparat o rovinieta si operatorul din benzinarie sau posta a inscris numarul masinii gresit, si v-ati trezit acasa cu amenda, desi aveati taxa de drum platita, puteti scapa de amenda. Trebuie sa faceti o CERERE SPECIALA catre CNADNR.

Iata care sunt locatiile noi ale camerelor video care identifica valabilitatea rovinietei tale:

- jud. Constanţa: DN38, Moviliţa;
- jud. Dolj: DN 55, Bratovoieşti, DN 66, Cosoveni, DN 56, Podari, DN 65, District Pieleşti;
- jud. Argeş: DN 65A, District Buzoieşti, A1, Petreşti;
- jud. Ilfov: A3, Snagov, A2, Glina;
- jud. Dâmboviţa: DN 73, District Ulmi;
- jud. Prahova: DN 72, Pepiniera Brătăşeanca, DN1B, District Albeşti, DN1A, Măneciu-District Valea Plopii, DN1, Româneşti;
- jud. Braşov: DN1, Timişul de Sus, DN73, Râşnov, DN11, Harman, DN1 Sorcaia;
- jud. Gorj: DN66, Drăguţeşti;
- jud. Covasna: DN12, Sfântu Gheorghe;
- jud. Brăila: DN21, Bărăganu, DN22, Movila Miresii, DN2B, Lacu Sărat;
- jud. Galaţi: DN25, Şendreni, DN2B, Galaţi;
- jud. Vrancea: DN23, Vulturu;
- jud. Vâlcea: DN64, District Ioneşti; DN67, Budeşti, DN7, Seaca, DN7, Brezoi;
- jud. Mehedinţi: DN6 Orşova/Mehadia;
- jud. Caraş-Severin: DN58, Soceni;
- jud. Timiş: DN56, Timişoara/Jebel, DN69, Orţişoara, DN6, Sânnicolau Mare;
- jud. Arad: DN79, Arad, DN7 Nădlac;
- jud. Hunedoara: DN66, Deva/Bacia, DN2A, Săcămaş, DN7, Leşnic ;
- jud. Alba: DN1, Sebeş-Alba;
- jud. Satu Mare: DN19, Decebal;
- jud. Bihor: DN1, Osorhei;
- jud. Sălaj: DN1F, Românaşi;
- jud. Cluj: DN1C, Jucu, A3, Gilău, DN1, Vâlcele, DN75, Mihai-Viteazu;
- jud. Maramureş: DN18, Moisei;
- jud. Mureş: DN15, Sângeorgiu de Mureş; DN13, Bălăuşeri;
- jud. Bistriţa: pe DN 17, Tiha Bârgăului, DN17, Şuşenii Bârgului;
- jud. Suceava: DN2, Iacobeşti, DN17, Vama;
- jud. Botoşani: DN29, Băişa;
- jud. Iaşi: DN2, Motca;
- jud. Neamţ: DN15, Poiana Largului, DN15, Vaduri;
- jud. Harghita: DN12, Sandominic, DN13A, District Harghita;
- jud. Bacău: DN15, Gârleni, DN2, Nicolae Bălcescu, DN11, Sănduleni;
- jud. Iaşi: DN24, Vânători; DN28, Leţcani;
- jud. Vaslui: DN24B, Albiţa, DN24, Crasna;
- jud. Teleorman: DN 6, Drăgăneşti Vlaşca;
- jud. Buzău: DN2, Mărăcineni;
- jud. Ialomiţa DN2A, Giurgeni ;
- jud. Giurgiu DN5, Călugăreni.

Distribuie pe Facebook
mai multe