Soferii ar putea sa plateasca amenzile online, in termen de 15 zile

Soferii ar putea sa plateasca amenzile online, in termen de 15 zile
  • Soferii vor putea plati jumatate din amenda in 15 zile
  • Plata amenzii se va putea face si pe internet
  • Un sistem informatic online va putea identifica masinile cu impozit neplatit
Distribuie pe Facebook

Daca acum, soferii care primesc amenzi de circulatie sunt obligati sa achite jumatate din amenda in termen de 48 de ore de la emiterea procesului verbal, in viitor s-ar putea ca acestia sa aiba la dispozitie 15 zile. In plus, spre deosebire de situatia actuala, amenzile ar putea fi platite in mai multe locuri, inclusiv online.

Intr-o tara normala, autoritatile se gandesc cum sa absoarba mai usor si mai eficient bani la bugetul local. Este si cazul amenzilor, care trebuie sa fie platite cat mai usor de cei care le-au primit. Insa acum, soferii pot achita amenzile doar pe loc sau, daca nu au bani, la circa financiara de care apartin. In plus, plata amenzilor trebuie efectuata in 48 de ore daca vrem sa achitam doar jumatate...

Valentin Mavrodin, director general, Directia Generala Trezorerie si Contabilitate Publica din Ministerul Finantelor Publice, a spus ca exista un proiect de lege prin care regulile de plata a amenzilor de circulatie ar putea sa fie schimbate. Mai precis, persoanele fizice care primesc amenzi ar putea sa le achite in termen de 15 zile, in loc de cel de 48 de ore care este azi in vigoare. Si asta pentru ca procesul verbal s-ar transforma intr-o creanta electronica, odata ce va fi procesat online de agentul constatator. Toate procesele verbale vor avea o serie unica de inregistrare si contul unic de achitare. Politistul completeaza suma si CNP-ul celui amendat. Iar acest va putea sa mearga cu procesul verbal oriunde, la posta sau la banca, dar si online, ca sa achite amenda in 15 zile, daca vrea sa plateasca doar jumatate.

O alta veste data de Mavrodin se refera la un proiect care, se pare, se apropie de final. E vorba de un sistem electronic de comunicare intre toate institutiile publice din Romania. Cu alte cuvinte, cei care pana acum circulau cu autoturisme radiate de la circa financiara, din cauza ca aveau motorizari prea mari si taxele erau uriase, s-ar putea trezi cu surprize neplacute. Mai exact, sa se trezeasca cu autoturismele radiate din circulatie, daca taxele nu au fost platite pentru mai multi ani.

Momentan, din 13.700 de institurii publice din Romania, 7500 s-au conectat deja la platforma electronica. In momentul in care vor fi conectate toate institutiile publice, sansele ca sa mai vedem autoturisme cu motoare mai mari de 3000 cmc pe strazi vor scadea. Si, ca si pana acum, inmatricularile pe Bulgaria vor exploda...

Distribuie pe Facebook
mai multe