Top 5 aberatii legislative pe care trebuie sa le suporte soferii din Romania

Top 5 aberatii legislative pe care trebuie sa le suporte soferii din Romania
  • Daca ai vandut masina conform legii, nu scapi de probleme
  • Poti sa te trezesti cu amenda de rovinieta pentru un autoturism vandut acum 5 ani
  • Nu exista comunicare intre institutiile statului: MAI si Finante
Distribuie pe Facebook

Ca traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, o stim cu totii. Ca soferii romani sunt si "abuzati in dos" si cu banii luatii, iar este ceva cunoscut. Legile din tara noastra, indiferent de domeniu, par a fi facute de niste copiii cu probleme psihice. Un proces poate dura chiar si 20 de ani pana la aflarea unei sentinte definitive. Dar astea sunt detalii. Pentru ca soferii sunt cei mai chinuiti si agresati de niste legi incredibil de proaste. Iata cele 5 aberatii legislative care ne fac viata mai grea.

1. Amenda pentru lipsa rovinietei ii revine celui care a vandut masina

Sa spunem ca vinzi masina legal, ca la carte, asa cum cere legea. Adica faci contract, o radiezi de la financiar dupa ce achiti datoriile, ii dai cumparatorului toate actele, fisa fiscala, cartea si talonul, cheile si masina, dupa care tu ramai cu banii si cateva acte ce demonstreaza ca masina nu iti mai apartine. Pentru ca legea este facuta prost, nu exista un mijloc legal care sa il oblige pe cumparator sa treaca automobilul pe numele lui intr-o perioada anume. Mai ales daca in talon nu scrie ca vehiculul a fost instrainat catre "X" la data "Y". Acest lucru are un efect negativ imediat. Si anume, proprietarul din acte, adica vanzatorul, care figureaza in talon si carte, risca sa se trezeasca acasa cu amenzi de la politie sau pentru lipsa rovinietei. Cazurile in care amenzile de la politie sa vina prin posta sunt tot mai rare, pentru ca "ce-i in mana, nu-i minciuna". Insa amenzile pentru lipsa rovinietei sunt in floare. Chiar incepand cu 2014, numarul camerelor care verifica pe loc si depisteaza masinile care nu au platita rovinieta au crescut cu inca vreo 120 de aparate pe sosele din toata tara. Asadar, daca nu ai rovinieta, esti bun de plata. Aici apare si problema.

Daca cel care a cumparat masina de la tine, legal, conform legii, nu a trecut-o pe numele sau, in actele masinii figurezi tu, ca si vanzator. Problema este ca daca masina este prinsa fara rovinieta, amenda ii este automat trimisa celui din acte. Chiar daca acesta, cand primeste amenda, spune ca el a vandut masina de 5 zile, de 6 luni sau acum 3 ani. Si chiar daca exista documente doveditoare care atesta ca acel vehicul nu-i mai apartine, conform legii, el trebuie sa plateasca amenda. Aberant, sau ce? Iata cum suna varianta oficiala: "in urma vanzarii vehiculului, noul proprietar nu a efectuat transcrierea dreptului de proprietate asupra vehiculului in termenul prevazut de legislatia in vigoare (Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, cu modificarile si completarile ulterioare). Din acest motiv, in evidentele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dumneavoastra figurati in continuare ca si detinator al vehiculului, iar in cazul utilizatorilor romani (persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in România) responsabilitatea achitarii rovinietei revine in exclusivitatea acestora. CNADNR nu are niciun drept in aplicarea sanctiunilor altor persoane, decat celor inscrise in certificatul de inmatriculare ca detinatori sau ca utilizatori in baza unui drept legal.

Problema este ca legea nu-l obliga pe cumparator sa o treaca pe numele lui. Politia nu isi poate da seama daca masina aceea a fost cumparata mai demult sau daca este imprumutata pe moment. Daca ar exista, asa cum se doreste a se introduce in noul Cod Rutier, o perioada in urma careia automobilul sa fie radiat automat din circulatie, totul s-ar rezolva usor. Autoturismul ar iesi de sub proprietatea celui din acte si ar trece in posesia celui care a cumparat-o. Dar nu, momentan soferii sunt prinsi la mijlocul unei aberatii legislative: am vandut masina legal, cumparatorul nu a trecut-o pe numele lui ca nu este obligat de lege, si tot eu sunt obligat sa platesc amenda de rovinieta.

2. Clasa bonus-malus pentru stabilirea pretului la RCA nu se transmite soferului, ci masinii

Conduci acelasi automobil de mai multi ani, este pe numele tau si nu ai facut accidente. Ajungi sa zicem la o clasa B10, adica esti un sofer bun, meriti un discount la RCA, asa ca primesti cam 40% reducere. Vinzi masina si iti cumperi alta. Crezi ca vei beneficia de reducere incepand de la clasa B10? Ei bine, nicidecum. Plata asigurarii RCA se va face de la zero, adica cu zero discount. Chiar daca tu, vreme de 10 ani nu ai facut niciun accident. Momentan, principalul element dupa care este calculata clasa ta de reducere este seria de sasiu a masinii.

Acest lucru se poate vedea si daca ai cumparat un automobil pe care nu l-ai trecut pe numele tau. Adica ai o masina cu care mergi de multi ani, dar in talon si carte apare altcineva. Un pensionar ar fi ideal. Si platesti RCA-ul la pret mic, cu reducere uriasa, chiar daca la volanul masinii esti tu, care poate ai facut mai multe accidente in ultima vreme. La fel insa, poti cumpara o masina pe care sa nu o treci pe numele tau, de la un sofer tanar de 18 ani, care nu are istoric si care are un pret al RCA-ului foarte mare. Adica pot fi situatii si situatii.

Solutia ideala ar fi daca asigurarea RCA s-ar face pe fiecare persoana in parte, nu in functie de masina. Adica acelasi sofer sa aiba aceeasi clasa indiferent de masina condusa, indiferent daca a vandut-o sau daca a cumparat alta masina. In clipa in care numele sau apare in actele unei masina, ar fi bine ca sa fie aceeasi clasa de bonificatie, nu sa fie reluata de la zero pentru orice masina nou cumparata.

3. Obligativitatea efectuarii identificarii RAR

Cand cumperi o masina pe care vrei sa o inmatriculezi legal pe numele tau, unul din documentele cerute de serviciul DRPCIV este Certificatul de Autenticitate. Mai pe scurt, identiticarea. Este vorba de o vizita obligatorie la o reprezentanta RAR in urma careia se verifica seriile de la motor si sasiu, sa fie aceleasi cu cele din documente si din registrele RAR. Legea spune ca "pentru vehiculele care sunt sau au mai fost inmatriculate in Romania si care isi schimba detinatorul, Registrul Auto Roman elibereaza un certificat de autenticitate in cazul in care se mentin principalele elemente de identificare si caracteristicile constructive ale vehiculului in aceeasi configuratie ca in momentul omologarii".

Adica daca vrei sa inscrii o masina pe numele tau, trebuie sa-i faci identificarea. Chiar daca o masina schimba anual 10 maini, ea se va duce la RAR de 10 ori. Numai pentru a se verifica daca acel automobil a avut motorul schimbat sau seriile modificate. Problema este ca aceasta actiune care dureaza cam 10 minute si costa in jur de 100 de lei/masina, nu face nimic altceva decat sa mai sustraga niste bani de la soferi si sa ii tina ocupati pe inginerii RAR. De ce? Pentru ca seriile automobilului sunt oricum verificate automat, odata la 24 de luni, cand este efectuata Inspectia Tehnica Periodica. Dar din ciclul "ne place sa facem acelasi lucru de doua ori", trebuie sa aiba si cei de la RAR o ocupatie, nu?

Intr-o tara normala, nu este nevoie de doua operatiuni care sa verifice acelasi lucru. Ideal ar fi ca in momentul cumpararii unui vehicul sa fim obligati sa facem aceasta indetificare impreuna cu un ITP la RAR. Sau, daca a fost efectuat ITP-ul masinii in decursul unei perioade stabilite de 1 an, masina sa nu mai fie obligata sa faca identificarea. Sau gasita o solutie in care cine cumpara un autoturism sa nu fie obligat sa arunce aiurea cu banii. Pentru ca, sa fim seriosi, nu mai umbla nimeni cu serii modificate si motoare neomologate. Pentru ca oricum, la urmatoarea vizita la ITP, aceste lucruri vor iesi la iveala.

4. Orice masina trebuie sa aiba minimum o taxa de mediu platita

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice din Romania este un fel de bordel olandez: legal, dar cu un trafic du-te / vino urias. Nimeni nu mai stie ce ministru sau prim-ministru a venit cu ideea taxarii pe motiv de poluare a soferilor. Taxa de poluare a avut atatea forme, incat e clar ca discutam de o aberatie. La inceput, cu cat o masina era mai veche, cu atat era necesara plata unei sume mai mari. Adica daca aveai masina non-euro diesel care scotea fum mai ceva ca locomotiva, dadeai chiar si 10.000 de Euro ca sa o inmatriculezi. La un moment dat, plateau aceasta taxa de poluare doar masinile care se inscriau pentru prima oara in Romania, nu si cele care deja aveau numere de Romania. Acum insa, lucrurile au ajuns la polul opus. Taxa de poluare, transformata peste noapte in Timbru de Mediu, trebuie platita si de masinile deja inscrise in circulatie in Romania, la prima transcriere de proprietar.

Era un lucru asteptat, si anume sa nu se mai faca discriminari intre masinile aduse de afara si cele de Romania. Asa ca s-au simplificat lucrurile: toata lumea plateste! Problema este alta. Si anume in forma actuala de taxare a masinilor. Este o forma total aberanta, chiar hilara. Mai pe scurt, spunand ca cu cat o masina este mai veche, cu atat va avea o viata mai scurta, adica va polua mai putin, Guvernul USL a decis ca masinile mai noi sa plateasca o taxa de mediu mai mare decat masinile mai vechi. Si asa s-a ajuns ca o ragalie non-euro sa se bucure de un discount de 90%, in timp ce masinile cele mai comune, cele mai uzuale pe strazi si cele mai vandabile, adica Euro 3 si Euro 4, sa aiba preturi uriase.

Asadar, una dintre cele mai mari aberatii din Romania este suportata de soferi: cu cat ai masina care polueaza mai mult, cu atat platesti mai putin. Daca ai o masina decenta, Euro 4, de prin 2008, care este in stare foarte buna, perfect functionala si cu catalizatoare sau filtre de particule moderne, platesti mai mult. Unde este logica?

5. Cand vinzi masina conform legii, ai intrat in rahat: neobligarea inmatricularii unui automobil cumparat

Cea mai mare problema de la care pleaca o sumedenie de alte complicatii, inclusiv cea legata de plata rovinietei de la punctul 1, este legata de procedura de transcriere a proprietatii unui vehicul. Inainte, pana prin 2006, cand erau la Udriste cozi interminabile la ghisee si trebuia sa stai de dimineata pana seara ca sa rezolvi treaba, era mai bine dintr-un singur punct de vedere: pierdeai o zi la ghiseu, dar stiai ca pleci de acolo fara sa mai ai nicio legatura cu masina pe care tocmai ai vandut-o.

Pe vremuri, atat cumparatorul, cat si vanzatorul, erau obligati sa vina la ghiseul politiei ca sa semneze schimbarea de proprietate. Intre timp, legislatia s-a schimbat. Partea buna este ca un vanzator nu mai este legat de cumparator, vanzarea masinii facandu-se simplu printr-un contract de vanzare-cumparare. Singura obligatie a vanzatorului este sa o radieze de la circa financiara, radierea din circulatie, ca pana in 2006, disparand din dictionarul Codului Rutier. Si asta a generat o tranzactie mai usoara, fara cozi si fara acte foarte multe, ca pe vremuri. Dar a cauzat si o ploaie de probleme.

Azi, cand vinzi o masina, legea spune ca cel care a cumparat-o trebuie sa o treaca pe numele lui in termen de 30 de zile. Problema este ca legea spune acest lucrur, insa nu exista absolut niciun mijloc prin care soferul sa fie obligat sa treaca masina pe numele lui. Pur si simplu nu exista. Singura chestie este ca atunci cand vinzi masina, in talon sa scrii in rubrica speciala ca autoturismul a fost instrainat catre "X" la data "Y". Astfel, daca un politist il opreste pe cumparator si vede in talon ca termenul de 30 de zile a trecut, ii poate retine talonul si numerele de inmatriculare pana cand acesta face dovada transcrierii legale, la politie, conform legii.

Insa chiar si asa, cei mai multi cumparatori de masina ii spun vanzatorului sa nu completeze aceasta rubrica, pe diverse motive: ba ca pleaca din tara si are nevoie de peste 30 de zile, ba ca vrea sa vanda masina mai departe si tot asa. Sau, chiar daca scrie, cumparatorul poate circula cu o copie a talonului, sau chiar ci talonul original, fara ca un agent de circulatie sa-l prinda vreodata.

Sa zicem ca vinzi masina conform legii, scriind sau nu in talon ca ai instrainat masina. Ca si vanzator, te poti astepta la o sumedenie de probleme. Daca masina pe care ai vandut-o acum 2 ani si care a ramas tot pe numele tau este implicata intr-un accident grav, vei fi sunat de politie. Daca masina ta, vanduta legal, dar pe care cumparatorul a lasat-o asa, intre timp a mai schimbat cateva maini si a ajuns in cine stie ce judet, pe mana unor interlopi, este implicata intr-un furt, ghici cine va fi cautat: cel din acte, adica tu, vanzator de buna credinta. De amenzile pentru lipsa rovinietei nu mai amintim...

Cum ar fi normal? Normal ar fi ca baza de date de la Circa Financiara sa fie unica cu cea a Politie Rutiere. Si atunci cand un sofer este oprit conducand un automobil care nu este pe numele din buletin, politia sa-si dea seama pe loc ca acel autoturism a fost vandut. Si, daca este dovedit ca a fost vandut si radiat de la Circa Financiara, sa fie automat si radiat din circulatie si sa nu mai aiba drept de folosire pe drumuri publice. Astfel s-ar evita si numarul colosal de automobile cu motoare mari care sunt inca inscrise in Romania, dar radiate de la financiar pentru evitarea platirii impozitelor uriase, s-ar evita si problemele ce pot veni odata cu vanzarea unei masini care nu a fost trecuta pe numele noului cumparator si tot asa.

Solutia ar fi ca Circa Financiara sa aiba baza de date comuna cu Politia, iar daca Politia vede ca o masina a fost radiata de la Financiar si nu a fost inmatriculata in termen de 30 de zile pe numele cumparatorului, sa-i retina actele si placutele de inmatriculare pe loc. Insa, cel mai probabil, din cauza numarului urias de masini care fac evaziune fiscala prin neplata impozitului, fiind radiate, aceasta unificare a bazelor de date nu se va face prea curand.

Concluzie

Inainte ca toti cei care circula la bordul unor masini radiate de la financiar, pentru care nu se plateste impozit, pe alte nume, cu proprietari necunoscuti, sa sara cu gura ca punem punctul pe "i", trebuie sa mentionam ceva. A detine un automobil inseamna niste obligatii. In orice tara din lumea asta se plateste impozit. Daca vrei masina cu motor urias, inseamna ca-ti permiti sa si platesti impozitul aberant cerut de statul roman. Daca tu conduci un BMW X5 cu motor de 4.8 litri scos de la financiar, ca sa nu platesti 6800 de lei impozit pe an, doar ai impresia ca esti smecher si probabil nu ai 5 lei in buzunar.

Suntem de acord ca legile din Romania sunt absolut ridicole. Cum de Bulgarii pot sa aiba impozite decente si taxe normale, si noi nu? Solutia este inmatricularea in Bulgaria a masinilor cu motoare mari, atat cat mai este posibil. Insa trebuie gasita cat mai curand o solutie pentru ca cei care au vandut masinile cu buna credinta si au ramas pe numele lor, sa nu mai aiba probleme din cauza soferilor actuali. Daca cineva are o solutie buna in aceasta privinta, este rugat sa ne spuna mai jos, in comentarii. Solutia cu "vreu impozit de 100 de lei/an pentru bolidul meu cu motor de 4.4 litri" nu este o varianta buna. In orice tara straina, cu cat ai masina mai puternica, mai mare, care polueaza mai mult, esti taxat la sange. Noi vrem si gratis, dar sa ne si dam mari cu motoare uriase care consuma cat vaporul. Nu prea se poate, nu?

Distribuie pe Facebook
mai multe