LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noua Dacie Logan

LIKE ori DISLIKE: Dezbatem in detaliu noua Dacie Logan
Lansata in urma cu aproximativ patru ani, cea de-a doua generatie a modelului Dacia Logan a primit in aceasta toamna un binemeritat facelift.
Distribuie pe Facebook

Lumini de zi cu tehnologie LED, in premiera absoluta pentru o masina romaneasca.

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Prezentata pentru prima oara in fata publicului larg cu ocazia Salonului Auto desfasurat la Paris intre 1 si 16 octombrie, versiunea imbunatatita a compactei de la Mioveni a reusit sa atraga numaidecat privirile celor din jur cu luminile de zi ce dispun de... tehnologia LED, dupa cum precizam inclusiv la momentul respectiv.

Desigur, mici modificari au fost operate si la nivelul grilei radiatorului, care preia design-ul cu opt detalii al modelului Duster. Trecem in revista si returusurile minore aplicate spoilerelor fata si spate sau optiunile proaspete in materie de jante din aliaj, iar Dacia Logan propune acum un pachet vizual mai atragator ca oricand.

Bine ai venit, claxon pe volan!

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Cel putin la nivel de exterior. In ceea ce priveste reteta interioara, imbunatatirile operate in cadrul acestui departament au mai degraba un rol functional decat unul pur estetic, pledoaria versiunii imbunatatite a compactei de la Mioveni incepand cu noul volan in patru spite si, mult mai important de-atat, claxonul integrat.

Avem apoi comenzile de actionare a geamurilor electrice, care ne intampina intr-un final de pe fetele portierelor. Tot la capitolul vesti bune mai putem include, de asemenea, si spatiile de depozitoare aditionale ori cotiera fata rabatabila - care, din pacate, nu este disponibila chiar pe toate variantele de echipare, cum speram.

Zambeste la camera... pentru marsarier.

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Modul in care se prezinta designul exterior sau practicabilitatea pe care o vrei de la departamentul interior nu sunt singurele aspecte care au suferit fel si fel de schimbari. In cazul noii Dacii Logan nu a scapat neatins nici macar meniul tehnologic, acesta imbogatindu-se, pentru inceput, cu o camera pentru marsarier.

Pe scurt, atunci cand vine vorba despre versiunea imbunatatita a compactei de la Mioveni, clientii au la dispozitie - in functie de echipare, si climatizare automata, asistenta la pornirea in rampa, sistem de monitorizare a presiunii din pneuri, tapiterie din piele, senzori spate sau ecran tactil de sapte inch si navigatie.

O noua motorizare aspirata pentru modelul de baza

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

In timp ce intreaga Europa visa la benzinarul turbo de 1.2 litri si 125 de cai putere de pe modelul Duster, Dacia a completat gama de motorizari a noului Logan Facelift cu o unitate aspirata in trei cilindri, de un litru si 75 de cai putere. Cuplata la batrana transmisie manuala cu cinci rapoarte, in cazul in care te intrebai.

Nimeni nu stie inca de ce este capabil acest propulsor cu bloc de aluminiu din punctul de vedere al timpului necesar realizarii acceleratiei de la 0 la 100 kilometri pe ora sau vitezei de top, singura valoare cunoscuta in prezent constand in cei 5.4 litri la 100 km pe care ii regasim inscrisi in dreptul consumului mediu de carburant.

Manuala sau pilotata?

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Exceptand aparitia unitatii aspirate in trei cilindri, de un litru si 75 de cai putere despre care discutam si in randurile anterioare, gama de motorizari nu aduce niciun fel de noutate, clientii putand opta in continuare pentru un 0.9 TCe cu 90 CP sub capota sau un 1.5 dCi capabil sa produca atat 75, cat si 90 de cai putere.

La fel putem spune si despre optiunile in materie de cutii de viteze, si versiunea imbunatatita a compactei de la Mioveni anuntand posibilitatea optarii pentru o transmisie pilotata cu sase rapoarte. Atentie, insa: doar propulsoarele de top - in speta 0.9 TCe 90 CP si 1.5 dCi 90 CP se bucura de respectiva onoare.

De la 6.950 de euro.

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Asemeni originalului, proaspat lanstaul Logan Facelift nu are niciun fel de concurenta atunci cand vine vorba despre pretul de vanzare: de la 6.950 de euro pentru modelul de baza cu motor 1.0 SCe. Tot in acesti bani, Dacia a mai inclus si patru airbag-uri, ESP cu Hill Start Assist sau monitorizare a presiunii in pneuri.

Visezi la ceva mai mult de-atat? Pentru numai 900 de euro in plus primesti si geamuri fata electrice, tetiere spate reglabile pe inaltime sau radio CD cu MP3, USB si Bluetooth. Daca mai vrei si aer conditionat, atunci pregateste-te sa scoti din buzunare alti 760 euro sau treci la echiparea urmatoare, oferita de la 8.900 euro.

"Cat trebuie sa platesc pentru varianta diesel?"

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Nu ti-a suras niciodata ideea de a conduce un benzinar? Intotdeauna ai fugit dupa diesel-uri? Ei bine, atunci afla ca exista o mica problema: in acest caz, pretul minim de platit pentru versiunea imbunatatita a compactei de la Mioveni este de 9.900 de euro. Plusi cei 760 euro daca nu ai renuntat la ideea aerului conditionat...

Si acum vorbim despre varianta de 75 de cai putere. Pentru acel 1.5 dCi de 90 CP, noua Dacia Logan Facelift te va lasa fara 11.550 de euro. Doar in cazul optarii pentru cutia manuala de viteze. Bifeaza robotizata Easy R oferita in mod optional si tocmai te-ai ales cu o nota de plata de... 12.050 euro, TVA inclus.

Concluzia.

Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa

Ok, uite care este treaba cu mandria pe patru roti a Romaniei. La fel ca oricare alta masina, si versiunea imbunatatita a compactei de la Mioveni creste in pret direct proportional cu numarul optionalelor bifate. Ca vorbim despre banalitati precum aer conditionat sau bancheta spate rabatabila... este o cu totul alta poveste.

Cu sau fara facelift, de prima sau a doua generatie, Dacia Logan a fost conceputa ca o solutie accesibila pentru transportul personal. Ii lipsesc stilul si dotarile de ultima ora, insa pe la 8 - 9.000 de euro primesti un automobil confortabil, cu 0 km la bord, spatiu din plin si echipamente de bun simt. Germanii ce ofera in schimb?

Sondaj

Noua Dacia Logan - Like ori Dislike?

In episodul anterior al seriei Like ori Dislike, am dezbatut impreuna noul Suzuki S-Cross. Pentru impresii, pareri si concluzii, click AICI.

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (147) Poze Noile Dacii Logan si Sandero - Galerie Foto Completa
mai multe