Bentayga nu este primul SUV realizat de Bentley, ci Dominator

Bentayga nu este primul SUV realizat de Bentley, ci Dominator
  • Masinile au fost livrate catre familia regala din Brunei
  • In prezent, SUV-urile sunt in garajul palatului regal
  • Bentayga este SUV-ul Bentley oficial care se va lansa in toamna
Distribuie pe Facebook

Cu mult timp inainte ca Porsche sa se gandeasca sa realizeze un SUV numit Cayenne, cand Touaregul nici nu exista in imaginatia celor de la Volkswagen sau cand SUV-urile asa cum le stim noi nici nu existau, Bentley a fost primul brand european care a facut asa ceva. Se chema Dominator si a fost realizat in doar 6 exemplare. Acesta este primul SUV Bentley, nu Bentayga cel mult promovat recent.

Pe vremea cand marca Bentley era detinuta de grupul Vickers si nu de Volkswagen AG, marca englezeasca a primit o comanda speciala din partea celui mai bogat om al planetei la acea vreme, Sultanul din Brunei. Era vorba de anul 1994, cand acesta a comandat de la Bentley o serie de vehicule unice, sport, sedan sau break, dar si o flota de SUV-uri unice in toata lumea. Si cum Bentley nu o ducea prea bine in anii '90, a acceptat fara ezitari comanda care i-a adus nu mai putin de 20 de milioane de dolari.

Cele 6 automobile de teren au fost livrate in Brunei doi ani mai tarziu, in 1996. Numele oficial era Bentley Dominator si era ceva ce nu se mai vazuse pana la acea vreme: niste automobile de teren dar care duc luxul la un nou nivel. Aceeasi "reteta" urmata ulterior si chiar in zilele noastre de Porsche, BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz sau Audi cu nume precum X5, ML, Cayenne, Q7 sau Touareg. Dominator era o masina performanta, dar cu tractiune 4x4, special gandita pentru utilizarea intr-un mediu dominat de desert.

Bentley Dominator 1996Bentley Dominator 1996

Toate cele 6 automobile au fost realizate la uzina Bentley din Crewe si livrate ulterior catre Familia Regala Brunei, cel mai probabil pentru fratele Sultanului, Printul Jefri. Printul se pare ca a cheltuit in mai putin de 5 ani o suma cuprinsa intre 8 si 14 miliarde de dolari pe arogante precum aceste automobile, dar si alte automobile unicate, realizate de Bentley, Ferrari, Maserati sau Mercedes-Benz.

Cele 6 exemplare de Bentley Dominator au fost realizate pe platforma de Range Rover 2, noua generatie care isi facuse aparitia pe piata cu un an inainte. Platforma numita P38A a fost utilizata pentru construirea celor 6 masini, care au primit motoare Bentley de 6.75 litri V8 turbo cu o putere de aproximativ 400 cp, interioare imprumutate de la limuzinele de serie Bentley, dar cu ornamente si materiale unice. Tractiunea 4x4 era si ea imprumutata de la Range Rover, la fel si suspensia care era una pneumatica.

Bentley Dominator 1996Bentley Dominator 1996

Cele 6 automobile Bentley Dominator au avut seriile de sasiu:

SCBTH98C5TCH00422 cu placuta de inmatriculare in Brunei BP 9669
SCBTH98C7TCH00423 cu placuta de inmatriculare in Brunei BQ 7667
SCBTH98C9TCH00424 cu placuta de inmatriculare in Brunei BQ 7587
SCBTH98C0TCH00425 fara placuta de inmatriculare
SCBTH98C2TCH00426 cu placuta de inmatriculare in Brunei BQ 7570 (galben)
SCBTH98C4TCH00427 cu placuta de inmatriculare in Brunei BS 9929 (rosu)

Bentley Dominator 1996

Din pacate, nu se mai stie nimic despre aceste SUV-uri interesante, insa cel mai probabil au ramas in garajul Familiei Regale care la acea vreme numara peste 1000 de exemplare din cele mai rare si mai scumpe fabricate vreodata. Dar ne-ar parea tare bine daca acum, cand britanicii de la Bentley au de gand sa lanseze pe piata modelul Bentayga pe care il promoveaza ca fiind primul SUV al marcii, am vedea in momentul lansarii oficiale langa masina din 2015 si modelul din 1996. Din poze, chiar si la o diferenta de 2 decenii, cele doua SUV-uri seamana destul de mult...

Bentley Dominator 1996

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (10) Poze Bentley Dominator 1996
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 26 Ianuarie 2015