Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii
Fara nici un dubiu, modele BMW M fac parte din lista nescrisa a minunilor lumii si reprezinta adevaratii creatii capabile sa te lase fara de suflare. Totul porneste de la un automobil aproape-banal al constructorului bavarez care, odata inzestrat cu tratamentul M, se transforma intr-o adevarata arma de distrugere in masa.
Distribuie pe Facebook

Istoria modelelor BMW M este legata de mai multi reprezentanti, insa nici unul nu reuseste sa se ridice la nivelul de notorietate al celui cunoscut sub denumirea de M3 - o masina ce reuseste sa amplifice bataile inimii doar la rostirea acestui nume. Pe scurt, intreaga transformare porneste de la un banal Seria 3 care, pe parcursul mai multor etape, devine un automobil capabil sa livreze senzatii extreme si sentimente de neuitat. In plus, cum performantul atlet bavarez implineste anul acesta 25 de ani de glorie, ne-am gandit ca ar fi momentul sa parcurgem o calatorie in timp, pentru a imparti legende si realitati despre una dintre minunile lumii moderne.

E30: Primul capitol al unei povesti de succes

Primul M3, ce avea la baza generatia E30 a modelului Seria 3, a fost construit pentru ca bavarezii de la BMW sa aiba acces pe toate marile circuite ale universului, in cadrul competitiei World Touring Car Championship (WTCC). Fiecare dintre cele 5.000 de exemplare dezlantuite pe strazile planetei se bucurau de prezenta unor detalii picante imprumutate din lumea sporturilor cu motor, precum kit aerodinamic special dezvoltat, suspensie modificata sau frane performante. Sub capota se ascundea un motor in patru cilindri, de 2.3 litri, ce dezvolta undeva in jurul a 195 cai putere. Ulterior, bavarezii de la BMW au sosit cu editiile speciale Evolution, ce se bucurau de prezenta a 215 CP, in timp ce varful de gama - Sport Evolution, adopta un motor de 2.5 litri si aproximativ 238 cai putere.

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

Desi compania germana planuia initial sa construiasca doar 5.000 de exemplare, conceptul a prins la public iar cei de la BMW au dat nastere, timp de sase ani (1986 - 1992), la nu mai putin de 18.000 de unitati - in versiune coupe si convertible. Drept urmare, impresionantul M3 E30 avea nevoie de un succesor...

E36: De la patru la sase cilindri

La o prima privire, cea de-a doua generatie (E36) a modelului bavarez de performanta nu parea la fel de grozava ca predecesoarea sa. Extensiile pentru aripi si eleronul pentru portbagaj fusese inlaturate definitiv, noul BMW M3 remarcandu-se printr-un aspect mai cuminte si foarte putin diferit in comparatie cu versiunea standard. Marea modificare avea loc insa sub capota, acolo unde M3-ul E36 ascunde in premiera un motor in sase cilindri, de 3.0 litri si 286 cai putere. La doar un an de la lansarea modelului, propulsorul a fost inlocuit cu un mai-mare si mai-puternic I6, ce se lauda cu 3.2 litri si nu mai putin de 321 cai putere.

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

Dar, mai important de atat, clientii se bucurau de mai multe optiuni ca niciodata: bavarezii de la BMW ofereau nu mai putin de trei tipuri diferite de caroserie - de la sedan, la coupe si convertible, in timp ce lista cu echipamente includea pentru prima oara transmisia SMG in sase trepte. Construita in perioada 1994 - 1999, cea de-a doua generatie a fantasticului BMW M3 a numarat un total de peste 71.000 exemplare, demonstrand astfel ca publicul prefera combinatia lux / performanta in dauna sportivitatii pure.

E46: Un M3 mai aproape de prima generatie

Cu modelul E46, bavarezii de la BMW injectau sub caroseria M3-ului mai multa adrenalina, mai multe senzatii extreme si mai multe elemente vulgare pierdute odata cu aparitia cele de-a doua generatii. Altfel spus, BMW M3 E46 se bucura de prezenta extensiilor pentru aripi, a unui eleron subtil pentru portbagaj (ce a inspirat multe companii de tuning) si nu numai. Sub capota, viitorii clienti primeau in continuare un motor in sase cilindri, de 3.2 litri - unul nou insa, capabil sa atinga pragul celor 8.000 rpm, dar si sa livreze celui aflat la volan nu mai putin de 343 cai putere. Acceleratia de la 0 la 100 km/h se realiza in doar 5.2 secunde, in timp ce viteza maxima depasea cei 300 km/h - atunci cand limita era inlaturata, bineinteles. De asemenea, transmisia SMG avea sa-si faca din nou aparitia.

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

In ceea ce priveste versiunile de caroserie, BMW M3 E46 nu a fost niciodata oferit intr-o varianta cu mai mult de doua usi. Punctul culminant a fost atins odata cu debutul versiunii CSL (Coupe Sport Leichtbau), ce aducea cu sine o combinatie dintotdeauna castigatoare - mai multi cai putere (360, mai exact) si mai putine kilograme (1.385, mai exact). Drept urmare, specialul coupe bavarez atingea primii 100 km/h in numai 4.9 secunde, avand nevoie de doar aproximativ 16.8 secunde pentru a accelera de la 0 la 200 km/h. Produs intre anii 2001 - 2006, BMW M3 E46 a fost cel mai bine vandut model M dintre toate cele trei generatii.

E90/E92/E93: De la sase la opt cilindri

Dezvaluita in urma cu aproximativ cinci ani, ultima generatie a modelului BMW M3 ascunde sub capota un motor V8 de 4.0 litri si 420 cai putere - fiind astfel cel mai puternic M3 de strada produs vreodata de constructorul bavarez. Lista cu detalii picante include spoilere fata si spate cu design agresiv, extenesii pentru aripi, eleron integrat in linia portbagajului si o capota cu muschi, cireasa de pe tort fiind insa reprezentata de plafonul realizat din fibra de carbon. Disponibil atat cu transmisie manuala in sase trepte, cat si cu una cu dublu ambreiaj in sapte trepte, ultima generatie a performantului atlet nascut in Munchen reprezinta un adevarat etalon in materie de performante si manevrabilitate.

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

In cazul in care modelul standard nu te multumeste pe deplin, compania germana este fericita sa-ti ofere extremul M3 GTS, o adevarata arma de distrugere in masa ce combina puterea marita cu greutatea scazuta. Pe scurt, avem de-a face cu o reteta in genul celei aplicate grozavului M3 CSL, doar ca in cazul de fata cei 360 CP si cele 1.385 kg au fost inlocuite de 450 cai putere si mai putin de 1.500 kilograme.

Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii Istoria modelului BMW M3 - Legende si realitati despre a Opta Minune a Lumii

Oferit atat in versiune sedan, cat si coupe sau cabrio, BMW M3 reprezinta la acest moment varful gamei de modele M3. O noua generatie va fi lansata cel mai probabil in urmatorii trei-patru ani, atunci cand istoria se va rescrie din nou - se zvoneste ca cea de-a cincea generatie a modelului bavarez de performanta va reveni sub capota cu o noua premiera - un motor supraalimentat.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Masini tari DATA PUBLICĂRII: 10 Mai 2011