Volkswagen Golf Mk4 de 720 cp by Exelixis Motorsport

Volkswagen Golf Mk4 de 720 cp by Exelixis Motorsport
  • Motorul V6 de 3.2 litri a primit un turbocompresor
  • Tractiunea este 4x4
  • Acest Golf poate merge si cu benzina speciala de curse
Distribuie pe Facebook

Specialistii in tuning de performanta, Exelixis Motorsport, au mai realizat un proiect ambitios in Romania. Fara indoiala, avand 720 cp, au reusit sa faca unul din cele mai puternice Golfuri Mk4 din Europa.

Exelixis Motorsport a mai facut in trecut cateva proiecte speciale. Nu putem uita de cel mai puternic Golf Mk6 2.0 TFSI din lume, cu ai sai 770 cp, dar nici de Nissanul GT-R de peste 1500 cp. Iata ca acum specialistii s-au intors cu un proiect indraznet: un Golf Mk4 R32 care nu mai are 241 cp, ci... putin mai mult.

Atat pentru cei usori nostalgici, cat si pentru restul impatimitilor de performanta, va prezentam inca un proiect extrem Exelixis Motorsport, dezvoltat pe o platforma mai veche a grupului VAG. Probabil, carcotasii vor comenta ca ei au mai vazut si auzit de un astfel de proiect, asa cum se intampla de obicei: bravo lor! Dar nu asta e subiectul prezentarii, subiectul il reprezinta acest proiect, unic in tara noastra.

VW Golf ExelixisVW Golf ExelixisVW Golf Exelixis

Acest aspect fiind lamurit, sa revenim la subiect. Este vorba de un Golf Mk4 R32 ce a ajuns in curtea Exelixis Motorsport asa cum a iesit de pe poarta fabricii, adica perfect stock. Cu alte cuvinte, un motor V6 pe benzina aspirat, de 3.2 litri, care oferea 241 cp.

Dorinta proprietarului a fost transformarea masinii in ceva mult mai puternic, si, cum modificarea motorului in varianta aspirata nu ar fi permis un castig demn de luat in seama, solutia castigatoare a fost conversia turbo. Stim ca exista de ceva vreme pe piata kituri de conversie plug&play, insa nu aceasta a fost abordarea in cazul de fata. Nu s-a apelat la solutii universale, ci la o solutie unica, specifica acestei masini.

Intregul proiect al celor de la Exelixis a fost gandit piesa cu piesa ca o reteta proprie, din care vom mentiona doar cateva “ingrediente”: pistoane custom JE cu acoperire ceramica, biele Carrillo, axe cu came custom CatCams, turbina Precision 6766, 2 wastegate-uri Tial 38mm, injectoare 1000cc, doua pompe Walbro 255 si ambreiaj carbon tri-disc Tilton.

VW Golf Exelixis

Dupa cum era de asteptat, nici sistemul electronic de management al functionarii motorului in varianta originala nu a supravietuit conversiei, fiind inlocuit cu un sistem tip stand-alone Syvecs, ce in urma resoftarii efectuate de catre ZOD Development, permite comutarea instant intre diferite harti aferente mai multor praguri de putere, cat si alegerea hartii optime in functie de carburantul folosit (benzina de pompa sau combustibil specific de curse).

Si cum un astfel de proiect nu inseamna strict un grup propulsor foarte puternic, a primit un kit complet de bucse Powerflex impreuna cu o suspensie KW V2, dar si un kit de frane Forge Motorsport cu discuri de 330mm. Cu aceste elemente montate, masina a inceput sa fie mai stabila in viraje, dar sa si opreasca mai repede de la o viteza ridicata, la care acum putea ajunge usor datorita puterii uriase.

VW Golf Exelixis

Acum povestea fiind spusa, mai ramane doar sa mentionam cifrele finale atinse de acest proiect: ei bine, este vorba de nu mai putin de 720 cp si un cuplu de 772 Nm cu benzina de la pompa. Adica cat o editie limitata de Lamborghini Aventador LP720-4 50 Anniversario, cel mai puternic Lamborghini realizat vreodata.

Vestea buna este alta. Aceasta masina nu este una de show, care va ramane inchisa intr-un garaj. Cum proprietarul nu are intentia sa pastreze masina ca pe un bibelou, exista sanse mari sa va intalniti cu ea la o etapa de drag-racing sau chiar la un track day. Si daca veti recunoaste acest Golf 4 alergand pe langa voi si urland din toate incheieturile din turbina si blow-off, sa stiti de cine a fost facuta, dar si ce ascunde sub capota...

VW Golf Exelixis

VW Golf ExelixisVW Golf Exelixis

VW Golf Exelixis

VW Golf Exelixis

VW Golf Exelixis

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (52) Poze VW Golf Exelixis
mai multe