Motocicletele ar putea fi interzise pe timp de noapte in orase

Motocicletele ar putea fi interzise pe timp de noapte in orase
  • Politia Rutiera masoara nivelul de zgomot al motoarelor
  • Primaria Capitalei vrea sa interzica accesul ATV-urilor in orase
  • Pana acum au fost depuse mii de reclamatii la adresa motociclistilor
Distribuie pe Facebook

Circulatia motocicletelor ar putea fi interzisa in intervalul orar 23:00 si 05:00 din cauza numarului tot mai mare de plangeri ale locatarilor deranjati de zgomotul produs de acestea. Momentan, proiectul de lege care isi propune modificarea Codului Rutier este in discutii.

In sfarsit, o masura ce se poate dovedi a fi extrem de buna! Mai ales ca numarul celor care ies pe strazi noaptea si alearga de parca ar fi la curse este din ce in ce mai mare. Nu putem uita accidentul petrecut acum cateva saptamani in care au decedat 4 persoane, dupa ce o motocicleta care circula cu 240 km/h a pierdut controlul si a intrat in multime. Acum, pe langa pericolul acestor curse, s-a adunat si numarul urias de reclamatii depuse de locatarii din zonele centrale, fapt ce a dus la dorinta de a modifica Codul Rutier.

Primaria Bucuresti si Politia Rutiera vor sa interzica circulatia vehiculelor pe doua roti pe timpul noptii, in intervalul 23.00-05.00. Conform datelor oficiale, la politie au venit mii de reclamatii de la bucuresteni care se plangeau de zgomotele insuportabile ale motoarelor care circula pe strazi. Prin urmare, in ultima perioada, mai multe echipaje de politie au iesit la 'vanatoare' de motociclisti pe bulevardele principale ale Capitalei, precum Magheru, Unirea, Decebal si Drumul Taberei. Aici, politia a inceput masurarea decibelilor produsi atat de motoare, cat si de masinile tunate. Aceste controale nocturne se vor efectua pe tot parcursul verii.

"Am inceput masurarea nivelului de zgomot inca de luni seara, iar pana in prezent am suspendat 20 de taloane de la conducatorii vehiculelor pe doua roti si am sanctionat contraventional 54 de persoane, iar amenda este in valoare de 100 de lei, platibila in 48 de ore. Aceste masuri s-au luat pentru ca motoarele, scuterele si mopedele au depasit nivelul de 60 de decibeli, nivelul de zgomot admis pe timp de noapte", a declarat pentru "Gardianul" seful biroului de control tehnic al Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, Calin Lupsa.

Pe langa eliminarea din trafic a motocicletelor zgomotoase, Primaria mai vrea sa renunta si la ATV-urile din orase. Dar nu doar noaptea, ci pentru totodeauna. Mai ales ca aceste vehicule sunt considerate vehicule pentru teren accidentat, nu pentru asfalt, iar motoarele lor sunt zgomotoase si nivelul de siguranta este minim. "Doresc ca motoarele, scuterele si mopedurile sa fie interzise pe timpul noptii, in intervalul 23 - 05. Mai mult, ATV-urile nu au ce cauta intr-un oras. Potrivit legislatiei auto, aceste vehicule au fost create pentru teren accidentat, iar in Capitala asa ceva nu exista, deci trebuie eliminate. Rezultatele acestui proiect vor fi prezentate primarului general Sorin Oprescu, iar cel mai probabil din luna septembrie se va lua si hotararea de interzicere a vehiculelor pe doua roti pe timpul noptii si eliminarea de pe strazile Bucurestiului a ATV-urilor", a spus viceprimarul Robert Ionescu.

Asa cum era de asteptat, motociclisii si-au aratat dezaprobarea pentru aceste masuri si ameninta cu proteste, daca acest proiect va fi aprobat de primarul Sorin Oprescu. Insa poate ca ar fi fost mai bine sa-si indrume colegii cu motoare zgomotoase sa se gandeasca si la linistea altor locuitori care vor sa aiba parte de un somn linistit, indiferent ca sunt persoane care a doua zi se duc la munca, pensionari sau chiar copii ce se sperie de zgomotele infernale ale evacuarilor.

Propunerea dateaza din 2008, dar se pare ca a fost data uitarii. Acum, la mai bine de 6 ani, cand numarul persoanelor decedate in accidente a crescut, ce credeti despre aceasta propunere?

Distribuie pe Facebook
mai multe