Pilotii romani de la Dakar au trecut de la -3 grade la +41 de grade Celsius!

Pilotii romani de la Dakar au trecut de la -3 grade la +41 de grade Celsius!
Dakar-ul a revenit pe 12 ianuarie in Argentina, Mani Gyenes si Marcel Butuza facand fata cu brio celei mai grele zile din raliu. Pilotii au fost nevoiti sa concureze la peste 40@C, intr-o speciala de 176 km, dupa ce cu doar cateva ore inainte de start au fost in Anzi la o altitudine de peste 4.700 m si la o temperatura de -3@C. Pe 13 ianuarie se desfasoara ultima proba sepciala cu dune din aceasta editie a raliului, fiind programati 622 km.
Distribuie pe Facebook

Ieri s-a concurat intr-o speciala extrem de dificila din cauza nisipului foarte fin si a dunelor albe de la Fiambala, dar si din pricina numeroaselor capcane care au existat la capitolul navigatie. Mai mult de jumatate din concurenti, inclusiv favoritii de la categoriile moto si auto, s-au pierdut in prima speciala de la revenirea in Argentina. Ziua a fost una foarte grea, pentru ca pilotii de la moto au fost nevoiti sa se trezeasca inainte de ora locala 04.00 am pentru a porni din bivouacul de la Copiapo (Chile) catre speciala care se afla pe partea cealalta a muntilor Anzi. Intr-o prima etapa de legatura care a masurat 509 km s-a ajuns de pe malul Oceanului Pacific in Paso San Francisco la o altiutinde de peste 4.700m, pentru ca ulterior sa se coboare catre startul probei speciale. In sase ore concurentii de la categoria moto au ajuns de la 15@C (temperatura din Copiapo) la -3@C (temperatura din Paso San Francisco), pentru ca in final sa porneasca in proba speciala la 41@C.

Pe langa dunele albe cu nisip fin, speciala a fost si una in care s-a rulat in albia unui rau secat concurentii avand mari probleme cand a venit vorba de gasirea unei trase pentru a iesi din acel ued.

Atat Mani Gyenes cat si Marcel Butuza au reusit sa se acomodeze destul de repede cu diferentele de temperatura si au rulat in speciala care, desi a avut doar 176km, a fost considerata de toti concurentii cea mai grea din raliu. Satmareanul a reusit sa termine ziua cu al 14-lea timp aceasta fiind cea mai buna clasare a unui pilot roman intr-o speciala a Dakar-ului si a urcat doua pozitii in clasamentul general ajungand pe locul 19. Gyenes ramane si dupa parcurgerea celei de a 10-a din cele 13 probe programate in aceasta editie lider la clasa Maraton.

Cea mai grea portiune din proba speciala a fost pentru Marcel Butuza un canion. Din cauza caldurii de aici multi concurenti s-au luptat sa isi scoata motocicletele avand in vedere ca motoarele se supraincalzeau. Pilotul care in 2007 a fost in primii 10 rideri din Campionatul Mondial de Rally-Raid a reusit sa depaseasca aceasta situatie, desi s-a chinuit 2h ore pentru ca sa faca cei 100 de metri care l-au scos din canion.

Aceasta prima zi din Argentina a fost si o etapa in care solidaritatea dintre concurenti s-a vazut atat in lunga etapa de legatura care i-a adus pe rideri din Chile cat si pe proba speciala. David Casteu a avut nevoie de ajutor pentru a ajunge la startul probei speciale si francezul a fost ajutat de unul din fosti sai coechipieri de la Vectra Racing. Marcel Butuza l-a tractat pe Casteu peste 100 de km si acesta a reusit sa ajunga la startul probei ramanand astfel in raliu.

Astazi (13 ianuarie) este programata etapa Chilecito - San Juan care are masoara in total 786 de km, 622 din acestia fiind km din proba speciala. Este ultima zi in care se va rula pe dune insa si aici fesh fesh-ul acel nisip extrem de fin va face diferenta pentru ca ascunde foarte multa piatra.

Pana la finalul raliului se va mai concura in doua probe speciale carvana urmand sa ajunga la Buenos Aires pe 15 ianuarie.

Clasament proba speciala nr.10
1. Marc Coma (KTM) 3h06min35sec
2. Cyril Despres (KTM) +9min56sec
3. Ruben Faria (KTM) +13min22sec
.........................................................
14. Emanuel Gyenes (KTM) +37min28sec
...........................................................
73. Marcel Butuza (KTM) +3h06min12sec

............................................................
Clasament general dupa 9 probe speciale
1. Marc Coma (KTM)
2. Cyril Despres (KTM)
3. Chaleco Lopez (Aprilia)
......................................
19. Mani Gyenes (KTM)
......................................

65. Marcel Butuza (KTM)

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Moto DATA PUBLICĂRII: 13 Ianuarie 2011