Daimler Wagonette, prima masina de nunta din lume

Daimler Wagonette, prima masina de nunta din lume
  • Daimler Wagonette este considerata a fi prima masina din lume folosita la o nunta
  • Masina a fost fabricata in anul 1897, cand Regina Elisabeta a sarbatorit 60 ani pe tron
  • Propulsia este asigurata de un motor in doi cilindri, pe baza de petrol, de doar 6,5 cai putere
Distribuie pe Facebook

Daimler Wagonette este considerata a fi prima masina din lume folosita la o nunta, fiind una dintre cele mai apreciate exponate ale muzeului Haynes Motor Museum din Yeovil, Somerset. Modelul vintage a fost fabricat in anul 1897, cand Regina Elisabeta a Marii Britanii a sarbatorit 60 de ani pe tron si a devenit primul monarh care si-a sarbatorit jubileul de diamant.

"Batrana" Daimler Wagonette pare sa fie primul mijloc de transport nuptial din lume, dupa ce a aparut o fotografie alb-negru a masinii din anul 1903, de la o ceremonie de nunta din Marea Britanie. In prezent, muzeul Haynes Motor Museum din Somerset pune la dispozitie nuntasilor modelul retro valoros, pentru pictorialele de nunta cu aer vintage.

Daimler Wagonette

Daimler Wagonette sau "caruta fara cai"

Pentru ca a fost prima masina construita pentru evenimente speciale la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, Daimler Wagonette vine dintr-o era in care masinile cu motor erau numite "carute fara cai".

Motorul de doi cilindri pe baza de petrol genereaza doar 6,5 cai putere si atinge viteza maxima "uluitoare" de 17 kilometri pe ora. Poate suna banal pentru populatia anului 2013, insa in 1897 aceste valori erau apogeul tehnologiei care facea viata omului mai usoara si mai frumoasa.

Daimler Wagonette

De altfel, Daimler Wagonette intrecea orice alt vehicul motorizat al vremii. Avea frana "de mana" compusa dintr-o tija de metal care exercita o actiune de compresie asupra podelei si roti de caruta acoperite de cauciucuri solide.

Daimler Wagonette este dotata chiar si cu aparatori de noroi din piele si frane care blocheaza cauciucurile, oferind aderenta pneurilor.

Daimler WagonetteDaimler Wagonette

Daimler Wagonette, stramosul masinilor de lux

Iar daca in zilele noastre, Daimler Wagonette pare un hibrid intre o caruta si un Trabant, in anii ei de glorie era echivalentul masinilor de lux contemporane. Pretul ei era estimat la 373 de lire in 1897, echivalentul a nu mai putin de 42,000 de lire sterline in 2013.

Masina de epoca este acum centrul atentiei in muzeul Haynes Motor Museum din Somerset si este inca dotata cu placile de inmatriculare, primele aparute in Marea Britanie - pe atunci, costau 1 lira si se puteau ridica de la oficiul postal.

Daimler Wagonette

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (7) Poze Daimler Wagonette
mai multe
Publicat în categoria: Old School Cars DATA PUBLICĂRII: 9 Septembrie 2013