Ghicitoarea zilei: tu stii care a fost prima masina fabricata de Kia?

Ghicitoarea zilei: tu stii care a fost prima masina fabricata de Kia?
  • Sephia, primul model de productie proprie
  • Brisa, prima masina facuta in serie mare
  • Hyundai salveaza Kia de la faliment in 1998
Distribuie pe Facebook

Cu totii cunoastem azi masinile producatorului sud-coreean, Kia. Adica modele precum Sportage, Cee'd sau Sorento vedem zilnic pe sosele. Dar niciodata nu ne intrebam care a fost prima masina a acestui brand de automobile relativ nou...

Compania Kia dateaza din anul 1945, insa automobile a inceput sa produca tocmai in 1974. Adica primele autoturisme Kia au inceput sa fie vandute cand marca romaneasca Dacia implinea deja 7 ani, ceea ce face ca acest brand coreean sa fie unul din cele mai tinere din peisajul auto. Cert este ca pana sa produca automobile, Kia facea elemente din otel si piese pentru bicicleta, dupa care a inceput sa fabrice motorete sub licenta Honda, camioane cu licenta Mazda si abia apoi automobile.

Prima masina construita de Kia s-a numit Brisa. Numele venea din spaniola si insemna 'briza'. Automobilul era de fapt o Mazda Familia din generatia a 2-a pe care coreenii au inceput sa o realizeze sub licenta, intre octombrie 1974 pana in 1981 la uzina Sohari din Gwangmyeong. Brisa era de fapt o gama de automobile mici, cu diferite caroserii, care aveau in comun acelasi lucru: un motor pe benzina de 1.0 litri si 62 cp.

Kia Brisa

Kia Brisa

Kia Brisa, primul automobil construit pe linia de productie Kia, s-a vandut atat in varianta coupe, cat si berlina sau pick-up. Din pacate, in 1981, cand a intrat la putere Chun Doo-hwan, un dictator militar, productia de masini a incetat si, pentru industrializarea tarii, Kia a produs doar camioane de diferite tipuri.

Inainte insa de incetarea productiei, Kia a reusit sa construiasca doua noi modele sub licenta: Fiat 132 care se numea Kia Fiat 132 si Peugeot 604. Cam cum a facut Dacia cu Renault si Oltcit cu Citroen... Se pare ca aceasta era cea mai simpla cale ca o tara comunista sa produca automobile fara sa investeasca mult in dezvoltare.

Kia BrisaPeugeot 604

Ulterior, Kia a avut o pauza in care nu a facut automobile, dar incepand cu 1986, a facut o alianta cu Ford si a construit 26 de vehicule, imediat dupa ce regimul comunist a fost inlaturat de la putere. Anul urmator, in 1987, productia a explodat si mai bine de 95.000 de masini s-au facut in uzina de la Sohari. A inceput si productia unor modele precum Pride sau Avella bazate pe masini Mazda, care au inceput sa fie si exportate.

Primul automobil Kia de productie proprie a fost Sephia, o masina compacta de familie vanduta incepand cu 1992. Dupa care a urmat Sportage. Insa o perioada foarte dificila a venit in 1997, in timpul crizei financiare din Asia, cand compania Kia aproape a falimentat. Cei de la Hyundai insa au achizitionat 51% din actiuni si au salvat compania, licitand o suma mai mare decat Ford, o alta companie care visa sa preia producatorul coreean. De atunci, se pare ca totul a inceput sa mearga cum trebuie si Kia este unul din cei mai mari producatori asiatici de vehicule si unul de mare succes in Europa, inclusiv in Romania.

Kia BrisaKia Sephia

Distribuie pe Facebook
mai multe