Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro
  • Masina a fost scoasa la licitatie in 2015
  • Pretul rezervat nu a fost atins si masina a ramas nevanduta
  • Comandata de ambasadorul Romaniei la Londra
Distribuie pe Facebook

Se pare ca au existat in trecut personalitati de origine romana care au detinut autoturisme interesante, care, in zilele noastre, sunt considerate extrem de scumpe si rare. Daca un Mercedes care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu s-a vandut cu doar 50.000 de Euro, iata ca un Excelsior care aparent i-a apartinut omului politic Nicolae Titulescu are sansa sa se vanda cu o suma de 10 ori mai mare.

Casa de licitatii Bonhams a scos anul trecut la vanzare un autoturism extrem de interesant pentru noi, romanii. E vorba de un model Automobiles Excelsior Albert 1er Châssis Court Cabriolet, comandat se pare de Ambasadorul Romaniei din Marea Britanie la acea vreme. Automobilul, la fel ca multe altele din acea epoca, era un sasiu rulant, echipat cu motor si cutie de viteze, care ulterior a fost trimis la un carosier pentru a-i finaliza partea estetica.

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Excelsior era un producator din Belgia, specializat pe automobile de lux, extrem de scumpe, ce rivalizau cu produsele celor de la Rolls-Royce si Hispano Suiza. Compania a luat nastere in 1903 la Bruxelles si a produs autoturisme in serie extrem de mica pana in 1930. Cele mai cunoscute masini produse de Excelsior sunt niste modele rare de competitie, dotate cu motoare de 9.1 litri, care au stabilit atat recorduri de viteza, cat si victorii in Grand Prix-uri.

In 1926, Excelsior lanseaza modelul numit Albert 1, urmasul lui Adex, o masina preferata de curtea regala a Belgiei. Numele automobilului era inspirat de cel al unui rege si a fost gandita ca o masina de curse cu motor in 6 pistoane. Insa cine avea bani suficienti, putea cumpara o masina completa direct din fabrica sau, cine era si mai bogat, putea cumpara un sasiu rulant pe care sa-l echipeze cu o caroserie unica.

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de EuroMasina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Se pare ca asta s-a intamplat cu acest Excelsior Albert 1er Chassis Court Cabriolet cu seria de sasiu 2433. Un dealer de automobile din Londra, numit Hayward Automobile Ltd, a comandat in 1928 un sasiu Excelsior Albert 1 cu o caroserie speciala. Sasiul fabricat cu un an inainte a fost trimis tot in Belgia, la Snutsel & Fils din Bruxelles, care s-au ocupat de caroserie. E vorba de o caroserie cabrio cu doua locuri, asa cum a vrut ambasadorul Romaniei in Marea Britanie de la acea vreme.

Autoturismul a pastrat anul de fabricatie 1927, atunci cand a fost construit, dar masina finalizata cu acea caroserie Snutsel & Fils a fost comandata si livrata in 1928. Atunci, ambasador al Romaniei la Londra era Nicolae Titulescu, un apropiat al familiei regale si al Reginei Maria in special, aceasta fiind se pare si cea care l-a sfatuit sa-si comande un Excelsior, deoarece detinea si ea unul in Romania.

Pentru cei care au lipsit la lectiile de istorie, Nicolae Titulescu a fost Ministru de Externe de mai multe ori, Ministru Plenipotentiar, ambasador si Presedinte al Ligii Natiunilor. La propunerea lui I.C. Bratianu, dupa moartea Regelui Ferdinand, a fost propus ca Presedinte al Romaniei.

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Din motive necunoscute, Nicolae Titulescu a refuzat automobilul atunci cand i-a fost livrat si dealerul Hayward Automobile l-a vandut unui colectionar din... Africa de Sud. Ultima oara cand masina ce figureaza in acte ca avandu-l pe ambasadorul Romaniei ca prim-proprietar a iesit la iveala abia in 2004, cand a fost restaurata vreme de 8 ani. Ulterior, in 2014 si 2015, acest Excelsior cu o mica istorie romaneasca a castigat numeroase concursuri de eleganta si anul trecut a fost scoasa la licitatie. Cei de la Bonhams au estimat ca masina poate obtine un pret cuprins intre 350.000 si 400.000 de Euro, dar se pare ca pretul rezervat nu a fost atins.

Momentan, nu se cunoaste proprietarul actual al automobilului, dar cu siguranta acesta va iesi la licitatie in curand. Si pentru ca la asemenea masini unice in lume trecerea anilor nu face decat sa creasca pretul, ne putem astepta ca acest Excelsior Albert 1 comandat de Nicolae Titulescu sa obtina un pret trecut de o jumatate de milion. Destul de putin, oricum, fata de cat ar valora un Bugatti Royale precum cel comandat de Regele Carol in 1926...

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de EuroMasina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de EuroMasina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de EuroMasina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (17) Poze Masina lui Nicolae Titulescu este de vanzare pentru 500.000 de Euro
mai multe