Poate cea mai importanta masina americana din lume: primul Shelby Cobra fabricat e de vanzare

Poate cea mai importanta masina americana din lume: primul Shelby Cobra fabricat e de vanzare
  • Masina este fabricata in 1962
  • Pretul poate depasi 5 milioane de dolari
  • AC Cobra deriva din modelul britanic AC Ace
Distribuie pe Facebook

Nu, nu exista o masina mai iconica si mai cunoscuta in America decat AC Cobra, autoturismul sport realizat de Shelby. De fapt, aportul celebrului pasionat de masini si viteza, Carroll Shelby, a dus la aparitia multor masini sport, chiar si din zilele noastre. Fara el, nu am fi avut Ford GT40, Dodge Viper sau multe alte Mustanguri rapide.

De ce este asa de importanta masina asta albastra prezentata aici? Pentru ca este primul Shelby realizat de Carroll Shelby, este prima masina care a dus ulterior la aparitia modelului AC Cobra, care a dus ulterior la lansarea altor modele si la o multime de competitii sportive castigate de Shelby si Ford. Masina asta care are seria de sasiu CSX 2000, de la Carroll Shelby eXperimental, si a fost baza de teste pentru o multime de kilometri care au rafinat in cele din urma celebrul roadster cu motor Ford.

Shelby CObra

Shelby CObraShelby CObraShelby CObra

CSX 2000 s-a nascut in California, in Santa Fe Springs, acolo unde Carroll si-a inceput treaba intr-un garaj. Caroseria realizata de el dupa schitele britanicilor de la AC Ace, a primit un motor 260 V8 de Ford, roti spitate si doua scaune sport din piele, dupa care a fost testata indelung, dar si folosita des si chiar abuziv, pentru promovarea masinilor Shelby.

La bordul acestui exemplar supravietuitor care nu a fost reconditionat niciodata, s-au plimbat multe vedete, dar si o sumedenie de jurnalisti care au prezentat modelul Cobra, acest exemplar fiind unul de test-drive. Aceeasi masina a mai fost folosita si la scoala de pilotaj Carroll Shelby, dupa care a participat la diferite expozitii si evenimente auto din toata lumea. Cert este ca masina nu a stat nicio secunda, pana cand, fiind primul Cobra realizat vreodata, a ajuns sa stea in muzeul Shelby din Las Vegas.

Shelby CObra

Chiar daca poarta cateva semne ale indelungii sale vieti in slujba testelor auto, masina cu seria de caroserie CSX 2000 este unica in lume si functionala ca in prima zi. Motorul V8 de Ford este cuplat la o cutie manuala cu 4 viteze, care transmitea puterea celor peste 220 cp la rotile din spate. Oricum, cine o va cumpara peste 2 luni in cadrul licitatiei RM Sotheby's de la Monterey, undeva va avea loc concursul de eleganta de la Pebble Beach, nu o va folosi prea mult.

Pentru ca vorbim despre primul Shelby produs vreodata, e clar ca masina va fi una extrem de scumpa. De fapt, ne putem astepta la foarte multe milioane de dolari cerute pe ea. Insa la licitatia organizata de RM Sotheby's de la Monterey, acest Shelby nu va fi singurul scos la vanzare. Tot atunci clientii cu dare de mana vor putea sa cumpere un Shelby 427 Cobra din 1965, masina personala a lui Carroll Shelby, sau un Dodge Shelby GLHS Omni. Ambele, automobile extrem de scumpe. Dar numai unul este primul Shelby realizat vreodata. Si poate cel mai scump din lume.

Shelby CObra

Shelby CObra

Shelby CObra

Shelby CObra

Shelby CObra

Shelby CObra

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (59) Poze Shelby CObra
mai multe