Cei care doresc sa cumpere masini electrice prin Programul Rabla vor avea o reducere de sase mii de euro

Cei care doresc sa cumpere masini electrice prin Programul Rabla vor avea o reducere de sase mii de euro
  • Programul Rabla 2016 incepe luna viitoare
  • Cei care isi cumpara o masina electrica vor primi 6.000 euro
  • Statul promite si crearea infrastructurii necesare
Distribuie pe Facebook

Statul roman incearca pe cat posibil sa puna pe picioare un sistem care sa ii incurajeze pe romani sa cumpere masini eco si in acest fel sa protejeze mediul inconjurator.

In momentul de fata, vanzarile automobilelor de acest fel a crescut, dar nu suficient cat sa se creeze un trend. Un motiv pentru care romanii nu se inghesuie sa cumpere masini electrice sau hibrid este pretul mai mare comparativ cu cel al modelelor clasice, cu motorizari pe benzina sau motorina.

Totusi, ministrul Mediului Padurilor si Apelor din Romania, Cristina Pasca Palmer, incearca sa ii ajute pe cei care doresc sa achizitioneze o masina electrica. In cadrul programului Rabla a fost creata si o “ramura” Rabla Plus, prin care firmele si cetatenii romani care doresc sa achizitioneze un automobil pe baterii vor primi un ajutor din partea statului roman de 6.000 euro. Practic, cei 6.000 de euro vor fi scazuti din pretul total al masinii.

Ministrul Mediului s-a gandit chiar si mai departe si este constient de absenta infrastructurii. Astfel, Cristina Pasca Palmer spune ca Guvernul lucreaza in acest moment la un proiect prin care companiile care doresc sa finanteze un astfel de proiect sa fie sprijnite de stat prin diferite programe. In acest fel, ar putea fi stimulatie si soferii sa se indrepte catre automobilele cu motorizare electrica, stiindu-se ca unul dintre principalele motive pentru care acestia ezita sa achizitioneze o astfel de masina il reprezinta chiar lipsa prizelor de alimentare.

Programul Rabla Plus nu ii avantajeaza doar pe cei care doresc sa isi caseze automobilul pentru a beneficia de bonusul de sase mii de euro. Cei care opteaza pentru masini hibrid sau masini cu un nivel de emisii CO2 sub 100 g/km primesc un ajutor financiar care consta in doua tichete, unul de 750 lei si unul de 1.500 lei.

In acest fel se incurajeaza cumpararea unor modele care polueaza mai putin si protejeaza mediul inconjurator. “Va anunt cu bucurie ca astazi am lansat in consultare publica ghidurile de finantare pentru programul ‪#‎RABLA PLUS care va stimula tranzitia catre un sistem de transport cu emisii mai reduse de CO2. Linia va fi deschisa accesarii persoanelor fizice și juridice in prima parte a lunii mai, dupa incheierea procedurii de consultare”, a anuntat ministrul Mediului, Padurilor si Apelor din Romania pe pagina personala de Facebook.

Programul Rabla incepe in luna mai
Dupa o perioada de incertitudine s-a hotarat ca Rabla sa demareze in luna mai a acestui an. Fondurile totale ajung la 220 milioane lei, dintre care 75 de milioane sunt destinati achizitiei de masini electrice. Cei eligibili pentru acest program nu pot avea datorii la stat si trebuie sa caseze au automobil care are cel putin 8 ani vechime. Valoarea fiecarui tichet va fi de 6500 de lei, la fel ca in anul anterior.

Inca de la debutul sau in anul 2005, Rabla a ajutat piata auto pentru ca a generat 300 de mii de achizitii de masini noi. Cel mai bun an din istorie a fost in 2010, cand aproximativ 180 de mii de automobile noi-nout au fost cumparate prin intermediul acestui program.

Desi dealerii nu au apreciat “Rabla” la inceput, chiar si in cei mai slabi ani trei sferturi din vanzarile de masini noi s-au realizat prin intermediul programului.

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Programul rabla DATA PUBLICĂRII: 26 Aprilie 2016