'Prima Masina' ar putea sa primeasca sustinere de la Programul Rabla in 2016

'Prima Masina' ar putea sa primeasca sustinere de la Programul Rabla in 2016
  • Valoarea unui tichet rabla este de 6500 de lei
  • Plafonul in 2016 va fi de 100.000.000 lei
  • Numai 187 de persoane inscrise in 2015
Distribuie pe Facebook

Mai tineti minte Programul Prima Masina cu care Victor Viorel Ponta isi facea campanie electorala si promitea ca tinerii isi vor putea cumpara automobile noi in conditii avantajoase? Mai exact vreo 20.000 de tineri? Ei bine, la fel ca multe alte obiective marca Ponta, cum ar fi acciza la carburant si autostrazile inaugurate cu mare fast, si Programul Prima Masina a fost un esec semnat de PSD.

Ca sa fim exacti, din cei 20.000 de tineri asteptati de Ponta sa-si cumpere masini noi in 2015, doar 187 de persoane au apelat la acest tip de credit. De ce? Pentru ca, desi dobanda era una foarte mica, cei care au initiat acest program nu s-au gandit ca un tanar de 18 ani ar putea avea costuri colosale cu RCA-ul sau cu asigurarea Casco, obligatorie la achizitionarea unui automobil nou. Si uite asa, din cei 20.000 de inscrisi la care visau autoritatile, doar 187 de tineri s-au inscris in Prima Masina.

Noul Ministru al FInantelor, Anca Dana Dragu, spune ca in 2016 vrea sa resusciteze acest program dedicat tinerilor cu ajutorul unor schimbari majore. Chiar daca cei care isi vor cumpara masini noi prin acest program nu vor scapa de cheltuielile de pana acum, asigurare, Casco si avans la acordarea creditului, Ministerul Finantelor vrea sa creasca succesul acestuia cu ajutorul unui tichet din Programul Rabla. Daca pana acum nu se putea achita avansul cu ajutorul unui tichet din Programul Remat, iata ca in acest an s-ar putea sa fie posibil. Asta inseamna un ajutor in valoare de 6500 de lei, echivalentul unui voucher.

Vestea este una buna pentru cei care vor sa-si cumpere un autoturism nou, insa trebuie umblat putin si la conditiile de acordare a asigurarilor. Nu este normal ca un tanar de 18-20 de ani sa plateasca 250 de Euro pentru asigurarea RCA sau mai mult, si nici sa fie obligat sa achite 400-500 de Euro anual pe polita Casco, impusa de bancile creditoare. Asta ar insemna ca, desi un tanar cu un salariu de 2000 de lei se poate incadra in program, ar avea cheltuieli lunare cu rata si alte taxe de peste 1200 de lei, ceea ce face imposibila supravietuirea in conditii normale. Chiar si asa, in ciuda plafonului mai mic, de 100 de milioane de lei in 2016, fata de 350 in 2015, speram ca Prima Masina sa se bucure de un succes mai mare. Ceea ce nu este greu, daca ne gandim ca anul trecut au fost utilizati sub 1% din totalul banilor alocati...

Distribuie pe Facebook
mai multe