Ce masini NU platesc deloc TAXA AUTO 2012

Ce masini NU platesc deloc TAXA AUTO 2012
Cu noua taxa auto, peste 4 milioane de soferi sunt nevoiti sa plateasca o suma de bani daca au de gand sa-si cumpere o masina inmatriculata inainte de 2007. Insa exista si masini vechi, si masini noi, ce sunt scutite de la plata. Care sunt ele?
Distribuie pe Facebook

Taxa Auto 2012 este deja activa. Parlamentul Romaniei a publicat, adoptat si pus in aplicare legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Cati membri din Parlament crezi tu ca au citit legea? Unul? Doi? Trei? Zero? Maxim! Si aceasta lege nici nu poate fi citita, este ambigua, ilogica si complet obositoare. Unde mai pui ca are si formule matematice care l-ar face chiar si pe Einstein sa se gandeasca de doua ori?

Insa articolul 8 este destul de clar si se refera la masinile care nu platesc aceasta taxa. Taxa Auto nu se plateste la masinile incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor legale in vigoare. Adica daca cei de la RAR si cei de la Retromobil considera ca masina ta este istorica, nu platesti nicio taxa, fie ca e masina inscrisa sau nu in Romania.

Nu mai platesc taxa auto nici masinile care apartin institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, masinile ministerelor, ale altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica. Adica masinile de la senat, ministere, masinile politiei, cele de corp diplomatic, ambulante, nu platesc taxa auto.

In plus, diferite organizatii si fundatii, la fel, sunt scutite de plata acestei taxe. Partea buna este ca ar fi si culmea ca cei platiti din bani publici, din banii nostri, sa plateasca taxa auto. Cu alte cuvinte, ar fi fost platita tot de noi. Insa cu libertatea de a scuti de la plata fundatii si asociatii, trebuie sa ne asteptam la multe ilegalitati si la multe masini inscrise pe astfel de firme.

Nu mai platesc taxa auto nici masinile confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Adica odata ce statul ti-a pus sechestru pe bunuri, masinile tale devin scutite de la plata taxei. Tot parcul de masini furate sau abandonate in curtile sectiilor de politie din toata Romania nu platesc taxa auto.

Nu mai platesc taxa auto nici masinile destinate competitiilor sportive , definite conform prevederilor legale in vigoare. Cu alte cuvinte, daca ai o masina de raliu, nu trebuie sa platesti taxa auto. In Romania, Campionatul National de Raliuri este dealtfel singura competitie de motorsport ce necesita masini inmatriculate in circulatie. Insa daca poti sa convingi comisia de la RAR ca masina ta de strada este destinata curselor, nu platesti taxa auto. Mai precis, poti inscrie o masina de drag, de drift sau de circuit fara sa platesti noua taxa auto.

In Articolul 3, mai sunt mentionate cateva masini ce nu trebuie sa plateasca taxa auto. De ce nu sunt trecute toate in acelasi articol, nu stie nimeni. Pesemne ca este de vina cretinismul celor care redacteaza aceste legi, dar si cei care le aproba cu ochii inchisi...

Taxa Auto nu se plateste in cazul:

a) autovehiculelor apartinand misiuni1or diplomatice, oficii1or consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care 1si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

b) autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si autovehiculele special modificate in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite 1n Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata., cu modificarile si completarile ulterioare;

c) autovehiculelor destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera, de pompieri;

d) autovehiculelor definite conform RNTR2 destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculele speciale destinate serviciilor de descarcerare si stingere a incendiilor;

e) autovehiculelor speciale a caror deplasare pe drumurile publice este in general limitata numai la si de la locul de munca, ale caror motoare respecta normele privind poluarea chimica aplicabile masinilor mobile nerutiere.

Cele mai intalnite cazuri de masini ce nu platesc noua TAXA AUTO sunt cele ale masinilor inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007 in Romania. La acea data a intrat in vigoare o alta varianta de lege a taxei auto care impunea ca orice masina nou-inmatriculata sa plateasca o taxa de poluare. Asadar, orice masina inscrisa in Romania dupa 1 ianuarie 2007, nu mai plateste noua taxa.


Dar ce se intampla cu soferii care au platit taxa auto mai demult si au recuperat-o? Vor fi si ei pusi sa plateasca noua taxa, care este momentan considerata legala?

Distribuie pe Facebook
mai multe