Laszlo Borbely trebuie sa returneze soferilor 200 de milioane de lei

Laszlo Borbely trebuie sa returneze soferilor 200 de milioane de lei
Noua taxa auto va fi cu circa 25% mai mica fata de cea actuala, iar cei care au platit, incepand din 2008, o taxa mai mare fata de varianta redusa vor putea sa ceara directiilor fiscale judetene diferenta, care se ridica, in total, la circa 200 milioane lei, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, la o emisiune televizata difuzata duminica.
Distribuie pe Facebook
'Diferenta se apropie de circa 200 milioane lei, dar am considerat, si a fost decizia mea si a colegilor din Guvern, ca este bine sa avem o taxa mai mica pentru ca este dificil pentru oameni in momentul de fata. Avem bani la Fondul de Mediu (pentru plata acestei diferente n.r) iar recuperarea banilor nu va dura mult', a spus ministrul Mediului.
Acesta a precizat ca, dupa aprobarea legii privind noua taxa, in Camera Deputatilor, a discutat cu reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, iar banii sunt disponibili.
'Atunci cand cetateanul vine cu cererea trebuie sa verificam datele, sa calculam cat trebuie sa primeasca si imediat se dau banii', a explicat Borbely, adaugand 'in momentul de fata nu putem da termene pentru ca depinde de numarul de cereri.


Noi suntem pregatiti, Fondul de mediu are toate datele disponibile. Inseamna ca din momentul in care vine cetateanul la administratia fiscala, vin documentele la Bucuresti, sunt verificate si trimise inapoi la judet si este chemat la administratia fiscala'.
Ministrul Mediului a subliniat ca banii din taxa auto se duc 'in mod exclusiv' catre economia verde.

'Se strang la Fondul de Mediu si se duc catre impadurire, sunt programele pe site-ul Fondul de Mediu. Din 2010 am alocat fonduri mai importante pentru reimpaduriri, pamant degradat. In 2010 am reusit sa alocam de sase ori mai multi bani ca in 2009, ceea ce inseamna circa 200 milioane lei numai pentru impaduri. In 2011 am dat de doua ori mai multi ca in 2010, deci in jur de 400 milioane lei. In 2010, pentru prima oara, fondul de paduri a crescut cu 0,3%', a mai spus Borbely.
Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat joi in plenul Camerei Deputatilor, cu 213 voturi pentru, 17 impotriva si 34 de abtineri.
Proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie, a fost adoptat si de Senat, in sedinta din 12 septembrie, insa Camera Deputatilor are rolul decizional.

Actul normativ, care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita

Distribuie pe Facebook
mai multe
Publicat în categoria: Taxa Auto DATA PUBLICĂRII: 19 Decembrie 2011