Care sunt locurile secrete din masina ta si cum iti poti organiza interiorul mai bine

Care sunt locurile secrete din masina ta si cum iti poti organiza interiorul mai bine
  • Doar 15% din spatiul total pentru depozitare dintr-o masina este folosit de soferi in 90% din cazuri
  • Torpedoul este spatiul cel mai folosit de soferi
  • Suportul de pahare, cel mai prost gandit loc dedicat dintr-o masina
Distribuie pe Facebook

Spatiul din interiorul unei masini este in foarte putine cazuri folosit la eficienta maxima. Si asta pentru ca romanul este un individ mai grabit, care nu are timp sa-si exploreze masina in amanunt si nu stie ce potential poate avea interiorul ei. Iata cateva idei despre cum iti poti organiza mai bine lucrurile din masina.

1. Exploreaza si descopera-ti masina

Intr-o zi de week-end, cand e frumos afara si esti relaxat, nu strica sa-ti cunosti mai bine automobilul. Vei avea surpriza sa descoperi ca ascunde multe secrete folositoare. Deschide atat portierele spate, cat si portbagajul. Si retine toate locurile gandite de o echipa intreaga de ingineri platiti de fabricant, locuri special concepute pentru soferi ca tine, pentru a le veni in ajutor. Uita-te daca masina ta are urmatoarele: spatii in fetele de usi fata/spate, buzunare in spatele scaunelor, sertare sub scaune, loc in cotiera sau sub cotiera, diverse usite pe plafon cu locuri ascunse, compartimente sub mocheta portbagajului, compartimente laterale in portbagaj. La cativa producatori, exista chiar si semne care iti spun la ce foloseste fiecare loc in parte: vei vedea un semn de cric, de cruce sanitara sau de trusa pentru reparatii.

Scopul acestei explorari a interiorului masinii tale este insa altul: sa stii unde poti depozita sau ascunde diverse lucruri, dar sa stii si cum sa o faci cat mai eficient si mai corect, astfel incat sa nu te trezesti cu sunete ciudate in mers, sau mai rau, cu scurgeri de lichide sau mancare uitata in locuri mult prea ascunse.

Depozitare in masinaUn loc ascuns ce asteapta sa fie folositDepozitare in masinaSub scaunele din spate poti sa depozitezi o multime de chestii

2. Ce locuri destinate depozitarii poti sa gasesti?

Locurile din fata: in fetele de portiera, torpedou, consola centrala, cotiera, compartimente cu sau fara usita de plastic in bord, sertare sub scaune, compartimente pe plafon, buzunare cu plasa, buzunare de pe parasolare, suporturi de pahare fixe sau rabatabile.

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Locurile din spate: in fetele de portiera, cotiera, buzunare in spatele scaunelor din fata, sertare sub scaune, compartimente pe plafon, suporturi de pahare fixe sau rabatabile, deasupra portbagajului in spatele tetierelor.

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Portbagaj: compartimente laterale vizibile sau ascunse cu capac, sub roata de rezerva, sub mocheta portbagajului, sub podeaua portbagajului, in usa portbagajului.

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

3. Unde punem pachetul legislativ format din triunghi, extinctor si trusa sanitara?

Legea ne obliga sa avem in masina acest pachet legislativ format din 3 elemente. Vestele reflectorizante nu fac parte din acesta, dar sunt binevenite pentru ca te ajuta in cazul in care ai probleme pe timp de noapte. Insa toate aceste elemente nu este obligatoriu sa stea in acelasi loc in masina ta. Dimpotriva chiar: fiecare element trebuie sa stea la locul sau bine stabilit.

Extinctorul este musai sa stea in habitaclu, nu in portbagaj. Desi nu te obliga nimeni sa tii extinctorul in interior, acolo este cel mai bun loc si cel mai indicat. Pentru ca scopul sau este sa stinga un incendiu de mici dimensiuni inainte ca acesta sa se propage, indiferent ca e vorba de masina proprie sau a altui participant la trafic. Cu extinctorul la indemana, ai mai multe sanse sa eviti propagarea unui incendiu. Daca il lasi in portbagaj, in vreun loc ascuns, ai sanse sa te blochezi, sa dai de portbagajul blocat si sa mai pierzi minute pretioase cu cautarea lui. Cel mai indicat loc pentru pastrarea extinctorului de dimensiuni reduse este fixat sub scaunul soferului sau in buzunarul din spatele scaunului din dreapta, in pozitie verticala. In ambele locuri este ferit de lumina directa a soarelui si este in imediata apropiata a mainii in caz de nevoie.

Depozitare in masinaExtinctorul trebuie sa fie la indemana

Trusa medicala este indicat sa stea si ea tot in habitaclu, la indemana. Ori pe capacul portbagajului, in spatele banchetei, ori sub unul din scaunele din fata. Trusa medicala poate sta in soare, nu are nimic ce se poate perima in timp, asa ca o poti lasa si la lumina. Aceasta poate ramane si in portbagaj, dar neaparat la vedere, pentru a o putea lua de urgenta daca e cazul. De fapt, acesta este si scopul ei: o tursa de urgenta, nu una pe care sa o cauti prin masina pe sub bagaje sau sub roata de rezerva.

Depozitare in masinaTrusa medicala nu trebuie sa stea sub bagaje sau sub podeaua portbagajului

Triunghiul reflectorizant este elementul care poate ramane ceva mai ascuns in portbagaj. Si asta pentru ca il vei folosi cel mai probabil cand vei avea pana de cauciuc sau o alta problema tehnica. Il poti scoate din portbagaj chiar daca iti ia mai multe minute sa-l cauti, daca nu cumva masina ta este dotata cu un loc dedicat pe portiera portbagajului. Acesta este bine sa fie in carcasa proprie de plastic care sa-l protejeze de zgarieturi.

Depozitare in masinaVolkswagen are loc dedicat pentru triunghiul reflectorizant

4. Unde tinem telefonul?

Ca ne permite sau nu legea, mai toti vorbim la telefon in masina. Cu sau fara sistem handsfree. Si din acest motiv, tot mai multi fabricanti realizeaza masini cu spatii dedicate telefonului mobil. Acest spatiu este de obicei o adancitura in care mai poti pune si altceva, cum ar fi un set de chei sau o bricheta cu un pachet de tigari. Este situat pe consola centrala pentru a fi la indemana soferului. De altfel, este chiar indicat, daca ne stim "incalcatori" de lege si nu avem nimic impotriva vorbitului la telefon in mers fara handsfree sa scoatem telefonul din buzunar si sa-l punem intr-un spatiu de pe consola centrala. Astfel, vom evita ca in mers sa ne ridicam de pe scaun, cu ochii in fata, o mana pe volan si total lipsiti de atentie la restul traficului, pentru a ne intinde pantalonii ca sa ajungem la mobilul din buzunar. Asadar, scoate-ti telefonul inainte sa pornesti la drum si pune-l intr-un loc la indemana ta.

Depozitare in masina

5. Acte, hartii, agende si carti tehnice

Tot ce inseamna hartii intr-o masina, ne-am cam obisnuit cu totii sa le pastram in torpedou. Si aici ma refer la rovigneta, asigurare, harti de drum, cartea tehnica a masinii, manualul de service, o agenda pentru diverse notite si alte hartoage care se aduna intr-o masina. Cartea tehnica si cea de service este bine insa sa le punem in buzunarul din spatele scaunului soferului, pentru ca nu le vom folosi prea des. Sau si mai bine, intr-un sertar de sub scaun, daca masina noastra are asa ceva, sau chiar intr-un compartiment din portbagaj. In schimb, asigurarea si rovigneta trebuie sa le scoatem din torpedou si sa le punem la parasolar, pentru a fi la indemana daca ne opreste politia. De cate ori vi s-a intamplat sa fiti opriti si sa cotrobaiti prin marea de pixuri, hartii, bonuri de benzina, ambalaje si alte lucruri din torpedou pana sa dati de asigurare? Eu stiu destule cazuri. Prin urmare, hartiile importante la parasolar, restul ascunse, nu in torpedou.

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

5. Ce tinem atunci in torpedou?

Daca masina ta nu este dotata cu un suport special pentru ochelarii de soare, atunci in torpedou trebuie sa-i pastrezi. Intr-un saculet textil, departe de orice raza de soare. In torpedou mai poti pastra o pelerina de ploaie bine stransa in husa proprie sau o umbrela mica. Insa trebuie sa eviti sa bagi in torpedou orice lucru mic si instabil, cum ar fi pixuri, chei, sticle, spray-uri, scule, etc. Pentru ca torpedoul este un spatiu apropiat de pasageri si zgomotele facute de obiectele din interior pe drumuri denivelate pot deranja sau provoca pagube. Asa ca pastreaza torpedoul cat mai gol si mai curat, iar ceea ce tineai pana acum in el relocheaza in alte spatii destinate depozitarii.

Depozitare in masinaUn torpedou cam aglomerat. Nu si pentru o proaspata mamica. Cert e ca pare zgomotos.

6. Mancarea si bautura - intotdeauna in fetele de usi sau in spatii refrigerate

Multa lume trebuie sa aiba parte de propria experienta pentru a se convinge ca mancarea si bautura nu prea sunt compatibile cu masinile pe termen lung. Am vazut sticle uitate in buzunarul din spatele scunului timp si de cativa ani. Sau de fructe stafidite in vreo cotiera, cutii de bere aproape explodate de la caldura si fermentatie in timp pierdute prin portbagaj si multe alte exemple nefericite. Ideea este sa ne aducem mereu aminte sa punem bautura si mancarea numai in locuri vizibile permanent, nicidecum in spatii ascunse. Adica trebuie sa tinem sticlele in fetele de la usi, ca sa le vedem de fiecare data cand coboram, sa le putem arunca, sau in locurile special destinate acestora, cum sunt suporturile fixe sau rabatabile. In plus, mancarea, trebuie tinuta la fel, numai la vedere. Nu vrem sa ascundem un hamburger cumparat de la Mc in torpedou si sa ne trezim peste 3 luni ca este tot acolo, probabil in aceeasi stare imaculata... Asadar, daca nu avem masina dotata cu vreun spatiu refrigerat la care sa umblam des, trebuie sa avem grija ca tot ceea ce este perisabil sa fie la vedere.

Depozitare in masinaSuport fixDepozitare in masinaSuport rabatabilDepozitare in masinaMancarea nu prea se 'pupa' cu masina

7. Accesoriile pentru iarna

Atunci cand se anunta iarna, odata cu schimbarea pneurilor de sezon, trebuie sa ne dotam masina si cu ceva accesorii in plus. E vorba de racleta pentru geamuri, spray de dezghetat, lopata, perie de zapada, lanturi de roti si eventual un sac cu nisip. Racleta o vom tine mereu la indemana, in buzunarul de pe fata portierei soferului, sa fie la indemana cum deschidem usa. Peria de zapada trebuie sa o luam in casa seara, ca sa putem da zapada de pe masina si implicit de pe usa pe care urmeaza sa o deschidem, fara sa umplem scaunul de zapada afanata proaspata. Si cat mergem pe timp de zi, pastram peria pe podeaua masinii, in fata, pe presul de cauciuc, fiind uda. Nu vrem sa o punem undeva unde poate pata tapiteria sau ne poate strica alte lucruri. Restul elementelor le vom pune in portbagaj, pentru ca le vom folosi mai rar. Ideea este sa le asiguram cat de cat bine, fie cu o plasa speciala, fie cu o chinga. Lanturile pentru roti vom incerca sa le punem intr-un compartiment ascuns din portbagaj, pentru ca le vom utiliza doar in cazuri extreme. Dar lopata trebuie asigurata pentru a nu se clatina in mers.

Depozitare in masinaDepozitare in masina

8. Cum ne organizam portbagajul?

Nu exista doua modele de masini care sa aiba configuratia spatiului din portbagaj la fel. Dar toate masinile au loc pentru roata de rezerva. Daca nu este roata de rezerva, atunci este un spatiu pentru depozitare. In portbagaj trebuie sa avem roata de rezerva, carligul de remorcare demontabil, cricul si cheia de roti. Acestea trebuie sa fie cele originale, cu care a venit masina din fabrica, pentru ca sunt asezate intr-un suport din spuma tare care pastreaza obiectele fixate bine si nu produce niciun zgomot. Roata de rezerva trebuie sa fie fixata la locul ei prin strangere cu piulita din dotare. Multa lume nu se mai sinchiseste sa faca acest lucru, avand gresita impresia ca propria greutate a rotii este indeajuns pentru ca aceasta sa stea la loc. Nimic mai gresit. Un limitator de viteza luat ceva mai repede si te vei trezi cu roata in portbagaj, maturand totul in calea ei si facand pagube serioase. Mai ales daca te duci spre casa cu pungi multe de cumparaturi, inclusiv sticle de vin si bere...

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Daca masina ta este dotata cu locuri ascunse in portbagaj, cum ar fi pe podea sau in laterale, inchise cu capace sau doar cu plasa, in acestea poti pune tot ce nu ai nevoie decat ocazional: sufa de tras masina, chingi de fixare, compresor de roti, pompa aer, accesoriile de iarna, etc. Scopul este sa nu fie nimic la vedere in afara de trusa medicala de prim-ajutor. Atat prin prisma eventualilor hoti care se trezesc ca-ti forteaza portbagajul in cautarea unui subwoofer cu statie, cat si prin prisma faptului ca nu vrei zgomote noi in interior. Fiecare obiect trebuie asigurat bine si pus intr-un loc pe dimensiunea sa.

Nu vrei, de exemplu, sa pui in acelasi compartiment din portbagaj un extinctor, o sufa de tras masina si un set de scule metalice. Riscul ca tabla subtire a extinctorului sa fie intepata este destul de mare. Ba mai mult, nu ai vrea sa faci acest lucru cu un tub de spuma poliuretanica... Iata ce se poate intampla.

Depozitare in masinaUn spatiu pentru depozitare intalnit doar la masinile de teren. Dar foarte practic!

4 pasi rapizi ca sa iti pastrezi masina curata si bine organizata mereu, operatiunea lunara de 15 minute

Ai nevoie de: un sac de gunoi, carpe curate uscate.

- uita-te in absolut toate compartimentele si spatiile de depozitare mentionate mai sus, de la torpedou si fete de usi, pana la portbagaj, buzunare scaune si in fiecare coltisor de pe bord si din consola si arunca tot ce nu ai nevoie: bonuri, ambalaje, pixuri vechi, capace, etc;

- ia tot ce gasesti in habitaclu, cu exceptia extinctorului si a trusei medicale si depoziteaza-le in locuri ascunse din portbagaj, fixandu-le bine. Tot ce nu ai nevoie intr-o masina, ia-le in casa;

- daca sufa metalica, cheia de roti sau alt element metalica face zgomot in mers, lovindu-se de tabla masinii, inveleste-o intr-o carpa uscata si pune-o la loc;

- apeleaza la un organizator de portbagaj, daca masina ta nu are un spatiu modular. Nu costa mult, are buzunare multe si se fixeaza usor.

Depozitare in masinaOrganizator de portbagaj pliabil cu mai multe compartimente

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Depozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masinaDepozitare in masina

Concluzie

Nu strica sa-ti cunosti ceva mai bine masina cu toate secretele ei. Si nu strica deloc sa-ti organizezi tot ce ai in interior in asa fel incat sa fie cel mai bine, sa fie eficient pentru tine si sa nu-ti creeze probleme de niciun fel. Respecta cateva reguli de bun-simt si te vei bucura si mai mult de acum inainte de masina ta. Vei avea loc mai mult, vei scapa de zgomotele enervante din interior si care nu stii de unde vin, iar atunci cand vei avea nevoie de ceva, vei stii exact de unde sa-l iei. In speranta ca acest articol ti-a fost util, speram sa te ocupi cat mai repede de masina ta si sa o faci ordonata si bine organizata, gata de drum in orice moment!

Distribuie pe Facebook
Vezi toate pozele (53) Poze Depozitare in masina
mai multe