Ceata densa, mana cereasca pentru hotii de masini si piese auto

Ceata densa, mana cereasca pentru hotii de masini si piese auto
  • Cele mai furate masini sunt Dacia Logan
  • Cele mai cautate piese sunt oglinzile de BMW
  • Zonele cele mai frecventate sunt parcarile de bloc si Supermarket
Distribuie pe Facebook

In ultimele zile, toata tara noastra a fost invaluita de o ceata densa, cu avertizari de cod galben sau portocaliu pentru unele judete. Mai periculoasa decat orice cod este insa cresterea numarului de infractiuni care vin odata cu lasarea cetii. Si asta pentru ca ceata favorizeaza hotii de masini si piese, datorita vizibilitatii scazute.

Furtul de masini

Ceata densa, asa cum este in special pe timpul noptii, favorizeaza hotii de masini. Acestia prefera zonele aglomerate ale blocurilor "comuniste", cele de 10 etaje, cum ar fi cartierele Militari sau Colentina. In aceste zone locurile de parcare sunt limitate si este o aglomeratie foarte mare in spatele blocurilor si in sosea. Motiv pentru care nu sunt multi cei care au locuri pre-stabilitate, platite la Primarie, sau garaje.

In cartierele cu blocuri inalte, atunci cand este ceata, masinile sunt vazute doar de catre locatarii primelor etaje. Si hotii stiu acest lucru. Profita ca brusc, ochii atintiti asupra lor au scazut ca si numar, putand intra cu usurinta in automobilele pe care le vizeaza. Conform datelor politiei, cele mai furate masini au fost si in 2013 modelele autohtone. E vorba de prima generatie de Logan, masina care este furata cu totul.

Masinile se fura intrand usor in habitaclu, li se schimba calculatorul (ECU-ul) pentru a anula imobilizatorul si se forteaza butucul. Masina este ulterior mutata doua strazi mai departe, loc in care i se schimba placutele de inmatriculare pentru a nu atrage politia. In continuare, acestea sunt duse in centre de dezmembrari sau in alte orase, ba chiar in Bulgaria, Serbia sau Molodva. Cert este ca 6 din 10 masini furate nu mai sunt recuperate, iar din modelele Logan, 2 din 5 sunt dezmembrate si vandute tot pe teritoriul Romaniei.

Se pare ca pe timp de ceata densa, asa cum este zilele acestea in Romania, numarul infractiunilor de tip furt auto este in crestere cu 40 de procente. Asadar, nu ezitati sa va parcati masina in locuri luminate, vizibile, sa puneti alarma chiar daca aveti o masina ieftina cum este Loganul, sau sa o parcati peste noapte in fata unei banci, a unei benzinarii, sau intr-un loc monitorizat video.

Furtul de piese de pe masini

Cand ploua sau cand este ceata densa, adica atunci cand este o vreme "pe care sa nu dai niciun caine afara din casa", opereaza cel mai bine talharii marunti de piese auto. Adica cei care fura stergatoare, oglinzi, bandouri si asa mai departe.

Fara indoiala, cele mai vizate sunt masinile BMW. De pe acestea se fura oglinzile, bandourile, diverse ornamente ale spoilerelor, proiectoarele, stergatoarele sau jantele. Modelul cel mai cautat de hoti este cel din generatie E46, pentru ca are multi proprietari si multi clienti care cauta "chilipiruri" de schimb.

Printre modelele care raman subit fara piese importante se mai numara masinile Toyota, Smart sau Audi. De la acestea se fura capacele de roti, stergatoarele si oglinzile. Nu strica sa ne fixam capacele de la roti cu coliere de plastic zdravene, care ii vor descuraja pe multi hoti, oglinzile laterale sa le blocam cu antifurturi si sa nu ne hazardam sa cumparam stergatoare extrem de scumpe.

O metoda complet ineficienta de anti-furt este sablarea oglinzilor cu numarul de inmatriculare. Am vazut in trafic zeci de masini, chiar si BMW X6, care avea oglinzi stantate cu alt numar decat cel al masinii. Cu alte cuvinte, un sofer caruia i s-au furat oglinzile, nu va ezita sa cumpere unele ieftin, chiar daca au alt numar scris pe ele.

Ca si sfaturi, pentru evitarea acestor intamplari nefericite, primul ar fi grija unde parcati masina. Locurile luminoase, monitorizate video, sunt ideale. Mai sunt si cele de sub geamurile apartamentului in care locuiti, dar si cele de la strada mare si aglomerata. Montarea unei alarme cu perimetru sau pager este buna si va avertizeaza daca cineva atinge masina voastra.

Distribuie pe Facebook
mai multe