Cum sa-ti vinzi masina repede, in 5 pasi

Cum sa-ti vinzi masina repede, in 5 pasi
  • Piata auto second-hand a crescut in 2013 fata de 2012
  • Cele mai cautate masini sunt cele diesel cu motor de maximum 1.8 litri
  • Segmentul cel mai tranzactionat a fost cel compact
Distribuie pe Facebook

Chiar daca nu este momentul perfect in care sa-ti vinzi autoturismul din dotare daca ai nevoie de bani, nu putini sunt cei care o fac. Si motivele sunt diverse in preajma sfarsitului de an: e nevoie de bani pentru Sarbatori, se apropie iarna si se cere alta masina, peste o luna se mai invecheste cu an si asa mai departe. Statistic vorbind, sfarsitul de an este perioada cu cele mai multe vanzari auto second-hand. Insa cei care reusesc sa-si dea masina la pretul cerut sunt putini. Cum fac?

1. Hotararea de vanzare

Trebuie sa scoti masina la vanzare numai cand esti 100% hotarat ca vrei sa scapi de ea. Motivele iti apartin, insa cel mai raspandit in perioada asta este cel legat de nevoia de bani. Multa lume renunta la masina proprie scumpa care tine blocata o suma mare de bani, pentru a-si cumpara un autoturism mai ieftin, iar cu diferenta sa isi faca Sarbatorile de Craciun si, eventual, o vacanta. Insa multi isi vand masina si pentru ca vor sa-si cumpere in prag de venire a iernii un SUV sau alt vehicul 4x4, altii cu masini sport sau decapotabile vor sa le vanda pentru ca le-a trecut sezonul, iar cei cu automobile luxoase le vand pentru ca au de gand sa-si cumpere alta noua. Fie ca este nevoia de bani urgenta, fie ca este vorba de cumpararea altui model, in absolut toate situatiile motivul este nevoia de bani. Asadar, trebuie sa te asiguri ca ai nevoie de bani, dar si ce vrei sa faci cu ei ca sa te apuci de vanzarea masinii.

2. Pregatirea de vanzare

Daca ai o masina scumpa, nu strica sa-i faci un detailing interior si exterior. Problema cu aceasta operatiune este ca are un cost cam de 1000 de lei. Ceea ce nu merita pentru un automobil de cateva mii de Euro. Insa daca vinzi vreo limuzina de zeci de mii de Euro, e bine sa-i redai stralucirea din fabrica cu un detailing profesionist. Daca vinzi o masina din clasa medie destul de ieftina, o spalare interior-exterior este tot ce trebuie. Un element extrem de important, mult mai important decat zgarieturile de la exterior, este aspectul tapiteriei. E normal ca un automobil care circula zi de azi prin aglomeratie sa mai aiba zgarieturi. Asta nu inseamna ca posesorul ei nu a avut grija de ea. Daca insa un client vede un interior murdar, cu pete de grasime, cafea, arsuri de tigara, inseamna ca soferul ei nu prea s-a interesat s-o ingrijeasca. Asadar, daca cumva ai tapiteria murdara, fa-i o curatare profesionala. Si, pe langa tot ce tine de curatenie, incearca sa-i rezolvi minorele defecte: becuri arse, martori aprinsi in bord, scartaieturi, zgomote in habitaclu, etc. Prima impresie este importanta si poate goni clientul cat ai zice peste.

3. Starea tehnica

Un autoturism second hand, chiar si cu putini kilometri, nu va fi niciodata perfect, pentru ca nu este nou, scos acum de pe usile fabricii. E normal sa aiba semne de uzura si mici defecte. Aici insa ma refer la starea tehnica globala si la defectele majore. Nu vei vinde niciodata o masina, chiar si cu pret mai mic, daca scoate fum alb pe evacuare, daca are ambreiajul dus si aluneca, daca se aud zgomote sau batai in motor, daca trosnesc planetarele, daca miroase a benzina, daca troncane articulatiile, daca trage de volan intr-o parte si asa mai departe. Nu zice nimeni sa schimbi toate piesele cu unele noi, dar tot ceea ce este vizibil sau se aude, trebuie rezolvat. Nu te poti face de ras cu o masina care sa-i transmita potentialului cumparator ca nu ajunge cu aceasta masina la Constanta, de exemplu, ca mai are putin si se dezmembreaza. Trebuie ca masina, atunci cand faceti testul de drum impreuna, sa transmita incredere: sa porneasca la prima cheie, sa se auda motorul rotund, sa nu troncane articulatiile in mers, sa nu dea cu fum si sa franeze bine. Restul detaliilor care vor iesi la lumina in cazul unei inspectii in service, sunt maruntisuri care nu pot fi grave.

4. Pozele din anuntul auto

Sa stiti ca de cele mai multe ori, poza vinde masina, nu descrierea. Asa ca trebuie sa dai un pic mai multa atentie acestui aspect. Cu masina curata, atat la exterior cat si la interior, trebuie sa faci cateva poze. In functie de site-ul de profil, vei avea la dispozitie un numar de poze pe care sa le publici in anuntul tau de vanzare. Trebuie sa faci poze la masina din ambele laterale, ca sa fie clar ca nu a fost lovita serios. O poza din lateral-fata si una din lateral-spate sunt suficiente pentru exterior. O poza la interior, in care sa se vada starea lui, adica a volanului si a scaunelor, este obligatorie. Pozele cu motorul nu sunt necesare pentru ca nu transmit nimic cumparatorului si nici nu se vad eventualele defecte, cum ar fi scurgeri sau eventuale zgomote ciudate. Daca insa anuntul de permite sa publicam mai multe fotografii, e bine sa facem la exterior in detaliu, pe fiecare parte, de-a lungul caroseriei sa se vada eventuale lucrari, in fata, in spate, la jante si la anvelope. O poza in miscare este binevenita si este un bun indicator vizual pentru cumparator, sa stie cum arata viitoare sa masina pe drum. Un element esential si de retinut: nu acoperi niciodata placutele de inmatriculare in poze, pentru ca ii vei indeparta pe cumparatorii seriosi care vor crede ca ai ceva de ascuns.

5. Pretul si micile detalii

Pretul masinii tale se poate stabili in doua feluri: daca ai nevoie de bani urgent sau daca nu te grabesti sa vinzi masina. Daca ai nevoie de bani repede, atunci trebuie sa cauti pe net alte masini similare ca si motorizare si an de fabricatie cu a ta, ca sa vezi la cat sunt puse. Daca vrei sa dai masina repede, pune-o la un pret mai mic decat cea mai ieftina masina similara. Daca nu te grabesti sa o vinzi, atunci iti permiti sa o lasi la un pret mediu pana cand se va gasi un client pentru ea. Regula pentru anunturile auto e simpla: scazi cate 100 de Euro/2 saptamani daca vezi ca nu te suna lumea. Inseamna ca pretul cerut este cam mare. Pe langa pretul pe care il vei cere in functie de ce ai tu nevoie, nu trebuie sa uiti si de micile detalii care fac diferenta: daca are sau nu anvelope noi, daca are set suplimentar de iarna, daca are carte service, ce defecte are, ce dotari are, daca are ITP valabil, daca are taxa platita si asa mai departe. Scrie pe o foaie absolut toate detaliile despre masina ta inainte sa postezi anuntul, ca sa te asiguri ca nu le uiti.

In concluzie, sa recapitulam: pregateste-ti masina de vanzare si fa-o prezentabila, mai ales la interior. Asigura-te ca nu are probleme tehnice majore care sa se vada la prima testare. Fa-i poze bune din cat mai multe unghiuri, inclusiv la interior. Mentioneaza in anunt orice detaliu minor si stabileste un pret in functie de cat de repede te grabesti sa o vinzi. Pe langa aceste aspecte, nu strica sa fii sincer si sa mentionezi defectele masinii, inainte ca un cumparator sa le descopere la vizionare. Daca tu spui la telefon ca masina nu a fost lovita niciodata, iar la testare, cumparatorul vede ca a fost trosnita destul de tare si reparata, il pierzi fara indoiala. In rest, tine de tine si de masina ta!

Daca vrei sa stii cum sa formulezi un anunt auto de succes, intra AICI.

Distribuie pe Facebook
mai multe