E in siguranta masina ta in parcare? Supravegheaz-o!

E in siguranta masina ta in parcare? Supravegheaz-o!
Odata cu cresterea numarului de autoturisme au inceput sa creasca si diversele incidente ce implica parcarea acestor autoturisme. Fie prin acte de vandalism sau tamponari, accidente sau spargeri, cu totii ne-am gasit masina lovita, zgariata, atinsa, chiar sparta. Aceste evenimente neplacute au ca rezultat multi nervi si daune costisitoare. De stiut este ca majoritatea acestor incidente nu sunt cauzate de persoane complet straine, ci de vecini sau persoane ce frecventeaza des zona in care autoturismul este parcat.
Distribuie pe Facebook

Una din masurile de precautie pe care le puteti incerca este un sistem eficient de supraveghere video. Despre aceasta varianta au auzit multi, insa nu multi au avut toate informatiile necesare. Deoarece nu toate situatiile de monitorizare pot fi rezolvate cu aceeasi solutie video, multe persoane au incercat o solutie nepotrivita si rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor. Vom detalia in continuare toate variantele posibile si solutia optima pentru fiecare caz.

Inainte de toate, sa discutam trei obiective generale si foarte importante pe care le vom acoperi cu solutiile recomandate.

1. Distingerea detaliilor necesare. Sistemul video pe care il veti folosi eficient pentru monitorizarea autoturismului nu poate fi unul “de forma”. Aveti nevoie de echipamente care sa va poata oferi detaliile de care aveti nevoie in cazul unui incident.

2. Calitatea imaginii pe timp de noapte. Datorita faptului ca majoritatea evenimentelor neplacute au loc in timpul noptii este foarte important ca sistemul video pe care il instalati sa ofere detaliile importante despre care am vobit mai sus, atat pe timp de zi, cat si in special noaptea.

3. Pretul cel mai mic cu care sa acoperim cele doua obiective de mai sus. Detaliile importante si imaginile pe timp de noapte sunt aspecte absolut necesare, insa vom cauta sa oferim aceste doua avantaje la cel mai bun pret posibil. In acest mod reusim sa oferim o solutie completa si optima.

Solutia 1: Monitorizarea locului de parcare din fata blocului sau din fata casei

Sa privim datele problemei. Solutia va depinde de urmatoarele aspecte:

a. Distanta de la punctul in care se monteaza camera pana la locul de parcare

Distanta de la camera pana la zona de interes (in cazul nostru autoturismul) influenteaza cantitatea de detalii pe care le vom surprindem in imagine. Orice camera de supraveghere va capta cele mai multe detalii in zona mai apropiata camerei, urmand ca nivelul de detaliu sa scada pe masura ce obiectele se indeparteaza de camera.

Pentru ca tehnologia a evoluat nu vom mai discuta despre sisteme video cu rezolutii in linii TV si DVR-uri 960H. Exista aparatura cu adevarat performanta pe piata, la preturi foarte bune si calitate HD - 720p si Full HD - 1080p.

Pentru cei ce doresc sa scoata maximul din sistemul lor de supraveghere le recomandam ca de la inceput sa faca investitia in echipamente 1080p. Diferenta de pret dintre echipamentele 720p si cele 108op a scazut mult in ultima perioada si puteti obtine un plus mare in calitate pentru o suma mica suplimentara.

Pentru distante de cativa metri (pana la 10 metri) putem folosi o camera cu lentila fixa, deschidere mare si calitate HD 720p. Camerele cu lentile de 3.6 si 4 mm sunt cele mai des intalnite si sunt la pretul cel mai bun. Puteti vedea exemple in clipurile urmatoare:

Pentru distante de peste 10 metri (10 - 20 metri) trebuie sa ne gandim la o camera cu lentila varifocala (2.8 - 12 mm) ce va permite un zoom reglabil si monitorizarea autoturismului ca printr-un binoclu. La montarea camerei se regleaza nivelul de zoom necesar si cu toate ca masina este la o distanta de 20 de metri, in imagine veti vedea autoturismul ca si cand ati fi la 5 metri de acesta. Un exemplu de astfel de camera este modelul Envio IP-ZEN42.

Pentru distante de peste 20 de metri este bine sa ne gandim la o camera cu lentila de peste 12 mm si chiar si rezolutie full HD. Rezolutia ridicata va compensa distanta mare pe care camera trebuie sa o acopere. Recomandam modelul Envio IP-ZED72 sau– pentru cei pretentiosi – modelul HIK Vision DS-2CD2232.

b. Nivelul de lumina din timpul noptii

Este foarte important sa alegem camera potrivita pentru conditiile din timpul noptii. Pentru asta avem nevoie de camere de supraveghere destinata utilizarii pe timp de noapte. Ne referim aici la mai mult decat clasicul infrarosu. Despre infrarosu au auzit multe persoane, insa putini stiu ca nu datorita iluminatorului IR obtinem imagini bune noaptea. Desigur ca acesta contribuie la o imagine buna, insa senzorul de imagine al camerei este cel mai important. Cautati camere de supraveghere cu functie day&night, dupa care, in functie de nivelul de lumina din zona, va orientati catre suplimentarea cu iluminator IR de diferite marimi. Mai multe detalii tehnice gasiti in acest articol.

Iata un exemplu cu o parcare monitorizata de o camera cu iluminator IR mic, dar cu un senzor de imagine foarte eficient noaptea.

c. Cel mai mic pret posibil

Iata o serie de recomandari de camere de supraveghere ideale pentru monitorizarea de locuri de parcare.

Distante mici:
1. Envio AHD-ZEM36W-130
2. Envio HD IP-ZEM36-1.3
3. HIKVision DS-2CD2012-I

Distante medii:
1. Envio Full HD IP-FIX4A-2.0
2. Envio HD IP-ZEN42-1.3
3. HIKVision Full HD DS-2CD2232-I5

Distante mari:
1. Envio Full HD IP-ZEN42-2.0
2. Envio Full HD IP-ZED72-2.0
3. HIKVision Full HD DS-2CD2632F-I

Solutia 2: Monitorizarea unei parcari intregi

Daca vorbim de monitorizarea eficienta a unei parcari intregi, un spatiu cu multe locuri de parcare, vom avea nevoie de o solutie diferita fata de cea de mai sus, daca dorim sa fim si eficienti. Vom supraveghea accesul in parcare cu o camera fixa, setata la detectie miscare, ce va contoriza toate autoturismele si persoanele care intra si ies. Exemplu:

Pentru acoperirea efectiva a parcarii recomandam o camera mobila tip speed-dome. Aceste echipamente sunt foarte versatile si performante si pot fi folosite in multe aplicatii unde este necesar sa acoperim suprafete mari. Exemplu:

O camera mobila de acest gen va trebui montata intr-un punct inalt, cu deschidere catre toata parcarea. De acolo sistemul va trebui programat pentru a face o patrula constanta si completa a intregii parcari. Daca modelul de speed dome este unul performant vom avea la dispozitie o functie de urmarire a obiectelor in miscare (“smart traking”), functie ce permite speed dome-ului sa se “concentreze” pe un automobil sau persoana in miscare din momentul in care patrunde in zona de monitorizare si pana parasesti zona, dupa care sa revina la patrula obisnuita. Iata un exemplu:

Avantajul major al acestei solutii este acoperirea unei suprafete mari cu o singura camera, deci costuri mai mici si randament ridicat.

Exemple de echipamente eficiente gasiti pe site-ul Supraveghere24.ro, filtrand dupa produse Speed-dome.

Distribuie pe Facebook
mai multe