Interzicerea utilizarii anvelopelor de iarna pe timp de vara. De ce?

Interzicerea utilizarii anvelopelor de iarna pe timp de vara. De ce?
  • Anvelopele sunt cea mai importanta componenta de siguranta a masinii tale
  • Folosirea gresita a pneurilor este o cauza serioasa a accidentelor in Romania
  • Fiecare tip de anvelopa trebuie folosita in scopul pentru care a fost creata de producator
Distribuie pe Facebook

De 2 ani, legislatia rutiera s-a schimbat in ceea ce priveste pneurile. Dar numai pe timp de iarna. Mai precis, daca incurci traficul din cauza ca nu ai masina echipata cu pneuri adecvate anotimpului rece si esti oprit de politie, vei risca o amenda. Insa pe timp de vara, poti circula fara probleme cu pneurile de iarna. Care nu sunt tocmai indicate... Sa fie si acestea interzise cand e cald afara?

Cand vine iarna, sau cand circuli pe un drum de munte, chiar in lunile de vara, dar la o altitudine inalta unde este frig si exista sanse de ninsoare, trebuie sa ai masina echipata cu pneuri de iarna. Asta zice legea. Si mai adauga ca vei fi amendat daca esti prins in timp ce incurci traficul. Mai precis, in trecut existau foarte multe autoturisme care se aventurau iarna pe sosele aglomerate avand jantele incaltate cu pneuri de vara. Acestea contribuiau la nesiguranta masinii, dar si "ajutau" soferul sa ramana blocat daca pe drum erau troiene sau un strat de zapada mai gros. Prin urmare, odata ce masina se impotmolea pentru ca nu avea pneurile adecvate care sa o scoata din bucluc, se bloca tot traficul. Si pana sa ajute lumea, pana sa vina vreun utilaj cu nisip sau cu plug de zapada, coada se intindea deja pe multi kilometri, in timp ce deja aveau loc primele accidente in spate... Evident, facute tot de masini care nu au mai apucat sa franeze ca aveau pneuri de vara, cand pe jos era polei, gheata si zapada.

Cam astea sunt motivele pentru care statul a decis sa schimbe legea. Fara indoiala, asa cum este in orice tara civilizata, aceasta lege este printre putinele bine gandite si alese inspirat de catre guvernul de la acea data. Acum insa se pune problema daca ar fi bine sa faca acelasi lucru si pe timpul verii, sa interzica soferilor sa aiba masinile dotate cu cauciucuri de iarna.

Cum este legea in afara?

La fel ca in Romania. Se refera doar la perioada rece, cand intre diferite intervale de timp, esti obligat sa fii dotat cu pneuri de iarna. La noi legea este mai permisiva, nu te obliga sa ai pneuri de iarna, iti zice doar ca daca esti prins incurcand traficul, vei fi taxat. Insa despre sezonul cald, nu exista legi scrise care sa-i interzica vreunui sofer dintr-o tara sa mearga cu pneuri de iarna pe timp de vara. Dar in tari straine, civilizate, cum sunt cele din vest sau chiar Statele Unite, legea este pe plan secund fata de constiinta oamenilor ca pierd bani si nu sunt in siguranta daca merg cu pneuri de iarna, vara. Asa ca schimbarea se face firesc, fara sa fie necesara impunerea unei legislatii.

Ce se intampla in Romania pe timp de vara?

Din nefericire, exista un procent extrem de mare de peste 15% din parcul auto de la noi din tara care circula si vara cu pneurile de iarna. Se pare ca acest procentaj a crescut in 2013, pentru ca romanii si-au achizitionat pneuri de iarna fiind obligati de lege, dar nu au mai avut bani si de un set dedicat sezonului cald. Asa ca solutia gasita, de altfel singura, a fost de a circula tot anul cu acelasi set de anvelope de iarna, fara sa tina cont de consecinte.

Daca privesti masinile din trafic, vei vedea ca tot mai mare este numarul celor care au in acest moment pneuri de iarna. Am vazut la semafor BMW X5, Jaguar, Mercedes-Benz modele noi sau Range Rover, care aveau inca montate pneurile de iarna. Nu mai zic de TAXI-uri, dube, masini comerciale sau private. Deci un lucru e clar: indiferent de masina sau statut, tot mai putini se mai sinchisesc sa cumpere pneuri noi de vara.

De ce nu mai cumpara lumea pneuri de vara?

Piata cauciucurilor dedicate sezonului cald a cunoscut o scadere dramatica in 2013. Iar acest lucru are doua motive: fie soferul nu mai are bani, pentru ca deja a investit bugetul pe un set de iarna, speriat de amenda prin lege, fie "se minte" ca are un set de iarna uzat pe care il va inlocui la iarna, asa ca il utilizeaza si pe timp de vara, ca sa mai faca o economie, daca tot le arunca...

In ambele cazuri, situatia financiara este motivul pentru care lumea nu isi doteaza masina cu anvelopele speciale fiecarui sezon. Iar acest lucru este un obicei prost, tipic romanesc, tipic est-european. Si anume de a pune economiile mai presus de siguranta ta si a celor din jur. Pentru ca realitatea este ca folosirea anvelopelor de iarna pe timp de vara, nu este doar mai periculoasa, ci este si mai costisitoare pentru sofer. Asa cum si-au dat seama strainii si merg pe premisa ca "Sunt prea saraci sa-si permita lucruri ieftine", asa ca investesc o data si bine in 2 seturi de pneuri, de vara si iarna, care ii tin ani multi in siguranta si fara batai de cap.

De ce nu sunt sigure pneurile de iarna, folosite vara?

Am mai spus-o si o repetam. Asa cum orice in lumea asta are un scop precis, asa cum adidasii sunt folositi in picioare si palaria pe cap, asa pneurile de iarna sunt pentru iarna, cele de vara, pentru vara. Evident, in caz de urgenta, poti sa te incalti si cu palaria, la fel de bine cum poarta masinile romanilor pneuri de iarna in zilele acestea caniculare. Si nu degeaba fiecare pneur are scopul sau.

Primul lucru ce trebuie retinut este ca o anvelopa de iarna este facuta sa functioneze cand este frig. Mai precis, cand temperatura exterioara este mai mica de 7 grade Celsius. Cu cat creste mai mult temperatura, cu atat cauciucul din pneu se va intari. Compusul chimic din care este facut un pneu difera extrem de mult de la vara la iarna. Cel pe care scrie Winter, cel cu acel semn de munte si fulg de nea, este dintr-un compus care isi pastreaza elasticitatea pe timp rece. In schimb, se intareste si devine chiar rigid ca piatra, cand temperatura este inalta.

Distanta de franare crescuta. Studii au demonstrat ca un pneu de iarna franeaza un autoturism cand afara sunt 30 de grade cu peste 2,5 metri mai departe fata de un pneu de vara. Lucrurile stau si mai prost cand incerci sa franezi cand e cald afara, pe asfalt umed. Un pneu de iarna in aceste conditii a oprit masina, fata de una dotata cu anvelope de vara, la o distanta de aproximativ 2 lungimi de masini. La fel cum se intampla daca vrei sa franezi iarna, cu pneuri de vara. Lucrurile stau invers.

Pneurile de iarna sunt mai grele. E si normal, fiind mai profilate, avand mai mult material. Dar de asta iti vei da seama la viteza mare. Si, fiind vara, fiind cald, sansele sa circuli cu viteza maxima pe autostrada sunt mult mai mari fata de anotimpul rece cand esti mai temperat, fiind gheata sau polei pe jos. Si la viteza mare, vei observa ca volanul iti vibreaza, rotile fiind echilibrate pentru o viteza redusa.

Cu pneurile de iarna pierzi aderenta vara. Cum spuneam si mai sus, materialul din care e facut pneurl devine extrem de rigid la caldura. De obicei, anvelopa lucreaza pe asfalt prin frecare, profilul mulandu-se cat mai bine pe suprafata de rulare. Daca pneul este insa rigid precum piatra, frecarea nu va mai fi eficienta. Gandeste-te ca mergi pe gresie cu niste pantofi eleganti, care au talpa tare de tot. Opreste-te brusc din alergat si vei da cu fundul de pamant. Incearca cu niste adidasi de alergat, cu talpa moale, si te vei opri in picioare. Asa este si cu pneurile.

Anvelopele de iarna cresc sansele de acvaplanare a masinii. Din nou, un adevar. Pentru ca profilul pneurilor de iarna este special gandit pentru gheata si zapada, nu pentru apa. Anvelopa de iarna nu reuseste sa evacueze apa de pe asfalt la fel de repede ca una de vara, asa ca in loc sa simti acvaplanarea la 90 km/h, ca in cazul cauciucurilor de vara, o vei simti pe la 60 km/h. Din nou, un urias risc de accident care poate fi evitat cu usurinta.

Pneurile de iarna prezinta risc de explozie vara. Suna dramatic, dar asa este. Cum spuneam si mai sus, e clar ca pneurile de iarna nu au fost facute pentru temperaturi inalte. Multa lume nu stie ca in mers, de la frecarea cu aerul si cu asfaltul, pneul atinge temperaturi chiar si mai mari de 50 de grade. In competitii, anvelopele ajuns sa treaca si de 100 de grade, dar acolo e alta mancare de peste, pneuri facute sa tina doar cativa kilometri, dar sa ofere performante ridicate de aderenta si franare.

Cum spuneam, pneul se incalzeste enorm de la caldura emanata de frecarea cu aerul si asfaltul. Si cu cat viteza e mai mare, cu atat temperatura creste. Insa una e sa circuli cand este iarna si pneul se raceste, si alta este sa circuli cand afara sunt 35 de grade si asfaltul are undeva pe la 60 de grade. Anvelopa de vara rezista la astfel de temperaturi, pentru ca asa a fost gandita. In schimb, anvelopa de iarna nu este priceputa la asa ceva. Peretii laterali ai anvelopelor de iarna, cand temperatura este mai mare decat cea la care au fost facuti sa reziste, incep sa crape. Sa stii si tu, ca majoritatea pneurilor explodate pe autostrazi sunt pneuri de iarna care au cedat din cauza caldurii excesive.

Ultimul, dar nu cel din urma motiv, este ca iti arunci banii pe fereastra. Cand e cald, anvelopa de iarna devine mai rigida. Insa cu toate astea, se uzeaza mai usor. Fa o proba daca ai asa ceva pe masina, stand pe loc si invartind volanul de mai multe ori. Sub pneuri vei lasa un strat subtire de cauciuc. Insa problema e alta. Chit ca profilul se uzeaza mai repede, cam cu 2mm pe vara la mers zilnic, partea care este compromisa este alta. Si anume marginile blocurilor din profil. Acele margini iesite in afara, care definesc o anvelopa de iarna si care te ajuta sa iesi din zapada si sa franezi pe gheata eficient. Degeaba te dai mare ca mai ai profil 7 mm, daca colturile blocurilor s-au rotunjit de la mersul pe vreme calda, pe asfaltul incins... Iarna urmatoare nu vei mai iesi din nicio zapada.

Ce trebuie sa retii

Anvelopele de iarna sunt facute doar pentru iarna, cand temperatura scade sub 7 grade.

Vara, cauciucul se intareste si nu-ti mai ofera aderenta, nici la demaraj, nici la franare.

Distanta de franare cu pneurile de iarna este mult mai mare cand e cald afara.

Sunt sanse sa simti vibratii in volan daca mergi cu viteza mare in luna iulie spre mare, cu un autoturism incaltat de iarna.

Acvaplanarea intervine mult mai repede fata de pneurile de vara, care reusesc sa evacueze mai eficient apa de pe asfalt.

Riscul de explozie este foarte mare din cauza temperaturii mari, iar un pneu de iarna nu este gandit sa lucreze la temperaturi mari.

Anvelopele de iarna se uzeaza mult mai repede cand sunt folosite vara.

Acum spune-ne si tu parerea ta

Dupa cum vezi, nu este niciun articol de reclama sau care vrea sa infloreasca vanzarile de pneuri destinate sezonului cald. Deja lumea se gandeste la iarna, deci e prea tarziu. Insa asa cum spuneam si la inceput, este la mintea cocosului ca un pneu de iarna este facut... doar pentru iarna. In timp ce unul de vara e pentru vara, iar unul mixt este pentru ambele situatii, la fel de prost comportandu-se si iarna si vara.

Daca ne luam dupa tarile straine, acolo nu exista conceptia de a merge cu pneuri de iarna, in lunile de vara. Educatia si spiritul de conservare definesc multe tari straine, asa ca oricine isi da seama acolo ca a face o asemenea greseala ii costa bani, dar mai presus creste riscul de accidente. Si in strainatate, siguranta cetatenilor este pe primul loc. Asa ca, desi nu sunt ingraditi de vreo lege, nu vei vedea masini care sa mearga in august cu roti pe care sa scrie Winter.

In Romania, lucrurile stau altfel. De fapt, invers. Siguranta este lasata pe ultimul loc, iar investitiile de moment sunt primordiale. Romanul prefera sa amane cumpararea unui set de cauciucuri, sau prefera cumpararea celui mai ieftin set, sau doar doua pneuri pentru puntea fata, in loc sa faca o investitie initiala mare care sa-l tina mai multi ani. Nu ne gandim la ce s-a putea intampla, la accidente, la aderenta sau la acvaplanare. Si asta nu e bine. Suntem convinsi ca suntem niste soferi buni care nu vor da de situatii in care sa franeze brusc, de situatii in care sa tragem brusc de volan sau sa ne trezim cu o explozie de cauciuc. Insa nu-i dorim nimanui sa ajunga intr-o astfel de situatie, in care sa-si doreasca ulterior, de pe patul de spital, sa aiba mai multa aderenta...

Sondaj

Crezi ca ar trebui obligata prin lege interzicerea folosirii pneurilor de iarna, in anotimpul cald?

Distribuie pe Facebook
mai multe