Masinile diesel ar putea fi interzise

Masinile diesel ar putea fi interzise
  • Noxele motoarelor diesel sunt mult mai nocive
  • In 2014 au murit de 3 ori mai multi oameni in urma bolilor cauzate de noxele diesel
  • Toate masinile ar trebui sa fie aduse la normele Euro 6
Distribuie pe Facebook

Numarul masinilor cu motorizari pe motorina este urias, poate chiar mai mare decat cel al masinilor pe benzina. In plus, nu trebuie sa uitam ca toate utilajele industriale si comerciale functioneaza pe motorina. Cu toate astea, Uniunea Europeana a pus gand rau acestor motorizari eficiente si pline de cuplu.

Chiar daca emisiile de CO2 sunt mai mari in cazul masinilor pe benzina, emisiile cele mai nocive pentru sanatatea umana se regasesc pe evacuarile masinilor pe motorina. Motoarele diesel emit cantitati mari de pulberi nocive, printre care hidrocarburi si oxizi de azot, ce sunt transmise in atmosfera sub forma unor particule in suspensie. Acestea, cand sunt inhalate in plamani, pot cauza o serie lunga de boli grave ce cauzeaza moartea.

La nivel european, toate masinile diesel care se fabrica acum, trebuie sa aiba motoare Euro 6. Adica niste motoare dotate cu sisteme de catalizare si filtrare a particulelor mai eficient, astfel incat emisiile eliminate sa fie mai putin nocive. Problema este ca, in ziua de azi, motorizarile Euro 6, reprezinta doar cateva procente din totalul masinilor pe motorina din lume. Adica in jur de 2 procente, ceea ce nu este deloc incujarator.

Uniunea Europeana planuieste sa ia masuri serioase pentru stoparea acestui fenomen. Pentru ca, se pare ca este o realitate trista. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un raport in care numarul estimat al persoanelor decedate anual ca urmare a expunerii la poluarea atmosferica se dubleaza de la an la an. Se pare ca oxizii de azot sunt cei care dauneaza cel mai mult pentru sanatate, putand da nastere unor boli de plamanti, sange sau afectiuni ale sistemului nervos.

Masurile luate de Uniunea Europeana se anunta a fi extrem de serioase. Acestea pot duce chiar si la interzicerea motoarelor diesel care nu au normele Euro 4 sau mai sus. Adica s-ar putea scoate din folosinta toate masinile pe motorina care nu sunt dotate cu filtre de particule de ultima generatie. UE isi propune ca pana in 2050 sa interzica total accesul masinilor cu motoare pe combustie interna, pe motorina sau benzina, in centrele marilor orase si, pana in 2030, mai bine de jumatate din vehiculele care circula pe sosele sa aiba emisii ZERO.

Fara indoiala, discutam de un proiect pe termen lung. Adica nu trebuie sa ne facem griji ca prea curand cineva ne va interzice sa folosim autoturismele diesel. Insa poate copiii nostri se vor bucura de un aer mai curat, masinile vor fi electrice si toate vehiculele comerciale hibride. Dar pana atunci, mai este cale lunga.

Distribuie pe Facebook
mai multe