Ti-ai luat masina la mana a doua? Iata tot ce trebuie sa stii si sa faci

Ti-ai luat masina la mana a doua? Iata tot ce trebuie sa stii si sa faci
Conform unor statistici recente, peste 78% dintre tranzactiile cu masini din Romania se fac cu masini la mana a doua. Asta inseamna ca lunar, cateva mii de oameni isi cumpara o masina second-hand. Dar ca sa te bucuri cat mai mult de o masina care a mai fost condusa de altii inaintea ta, iata ce trebuie sa faci.
Distribuie pe Facebook

Cand cumperi o masina la mana a doua, exista mereu cateva probleme pe care le are noul proprietar: in primul rand, se loveste de o senzatie de necunostinta, ca a cumparat ceva ce nu cunoaste, ca s-ar putea sa-l lase in drum cand ii este lumea mai draga, sau ca pot aparea probleme in timp.

1. Cumpara o masina cu mintea limpede

Am tot scris despre ceea ce trebuie sa tina cont un cumparator, atunci cand vrea o masina SH. Poti sa citesti in detaliu AICI si AICI ca sa-ti faci o imagine clara despre pasii ce trebuie urmati la achizitia unei masini, dar si cum sa ocolesti orice tentativa de teapa.

Un alt pas important la care trebuie sa te gandesti cand cumperi masina este sa stii daca a fost lovita sau a avut de suferit in trecutul ei. Pentru asta, te rog sa citesti AICI un articol detaliat despre cum poti identifica eventualele probleme ale masinii.

Dupa ce ai citit cele de mai sus, trebuie sa ramai cu o singura idee: investeste ceva timp si putini bani inainte de a cumpara masina orbeste, ca sa nu cumva sa ai surprize neplacute ulterior.

2. Actele de vanzare-cumparare

Procedura de cumparare a unei masini s-a tot schimbat in ultima perioada, insa a ramas stabila de cativa ani. Ca sa salvezi timp, cel mai bine este sa te duci la o ghereta specializata pe Acte Auto. Aici, o domnisoara te va consulta si iti va spune exact care sunt toti pasii, dar iti va face si dosarul de inmatriculare. Pe scurt, iata ce trebuie sa faci:

- act de vanzare-cumparare cu vanzatorul, sau factura daca ai luat masina de la o firma;

- stampila pe talonul masinii cu firma, daca masina a fost pe societate comerciala;

- fisa fiscala completata de vanzator la circa financiara de care apartine;

- certificat RAR dupa identificare;

- taxe, cereri si copii xerox.

ATENTIE! De preferat ar fi sa convingi vanzatorul sa-ti inmaneze fisa fiscala de radiere de la Circa Financiara inainte sa-i inmanezi banii. Sunt situatii in care vanzatorul, persoana fizica sau firma, sa aiba datorii mari la Stat si sa nu poata astfel radia masina.

ATENTIE! De preferat ar fi sa dai banii vanzatorului dupa ce faci identificarea la RAR, mai ales daca ai cumparat o masina oarecum suspecta ca ar avea ceva probleme cu seriile (caroserie sau motor). Sa nu ai surpriza ca ai dat banii pe o masina care nu este in regula si te trezesti cu masina blocata / confiscata la RAR.

3. Vizita la service

In primul rand, nu este indicat sa te iei dupa Cartea de Service, in cazul in care masina cumparata o are. Nu sti de unde este, daca este pe bune sau daca cei din atelierul marcii si-au facut bine treaba. Cel mai bine, imediat cum ai cumparat o masina, trebuie sa o duci la un service pentru o revizie de baza.

ATENTIE! Nu te duci cu masina intr-un service pentru diverse constatari, asta se presupune ca faci inainte sa dai banii!

In service te duci cu o singura directie: revizie de baza, adica filtre si ulei obligatoriu. Ulterior, daca e cazul, placute de frana, discuri, transmisie.

Ideal ar fi ca, atunci cand cumperi o masina care are motor cu transmisie pe curea, sa o schimbi si pe ea. Adica distributia trebuie si ea inlocuita, pentru ca nu trebuie sa te iei dupa spusele vanzatorului care, probabil, 'tocmai a schimbat-o'.

4. Nu strica un detailing interior

Daca tii la sanatatea ta si a familiei tale, cel mai bine ar fi sa apelezi la o igienizare completa a interiorului. Nu stii ce lichide, fluide naturale sau artificiale zac prin tapiterie, nu stii ce maini 'curate' au strans volanul sau ce o fi zacand ratacit prin mocheta.

Sfatul meu este sa ii faci un detailing interior complet. Acolo, cei de la detailing, iti vor curata si dezinfecta mocheta si tapiteria cu aspiratoare profesionale, si vor avea grija de orice colt de interior sa fie curat. Mai mult, iti propun sa faci si o dezinfectare a instalatiei de aer conditionat, dar numai dupa ce te-ai asigurat ca filtrul de polen este nou!

5. Cauciucuri pentru ambele sezoane

Daca nu cumva ai luat o masina cu doua seturi de anvelope, unul de vara si unul de iarna, cum de altfel se mai 'marketeaza' in anunturile auto, trebuie sa te pregatesti din timp. Ideal ar fi ca sa avem doua seturi complete separate, adica jante cu anvelope de vara si un set de jante cu anvelope de iarna. Nu de alta, dar este mai putin costisitor la schimbarea inainte si dupa sezon.

Dupa ce ne cumparam o masina, trebuie sa ne asiguram ca avem anvelope bune. Daca sunt uzate sau prezinta defecte, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa le inlocuim cu unele bune. In plus, daca ne cumparam masina pe timp calduros, ca acum, nu strica sa ne uitam din timp dupa niste gume de iarna, pe care le gasim la pret redus in aceasta perioada.

In concluzie, nu trebuie sa uitati cateva amanunte importante:

- verificarea masinii inainte de cumparare;

- actele masinii sa fie in regula;

- vizita la service pentru inlocuirea consumabilelor;

- dezinfectare interior si verificare anvelope.

Distribuie pe Facebook
mai multe