Totul despre samsari. Si cum recunosti o masina ce nu trebuie cumparata.

Totul despre samsari. Si cum recunosti o masina ce nu trebuie cumparata.
Oricine cauta sa cumpere o masina vrea o afacere cat mai buna. Eventual o masina in perfecta stare, fara probleme, ce nu necesita investitii, la un pret mult sub cel al pietei. Dar, de obicei, acest lucru este imposibil. Sau daca nu este si intr-adevar apar astfel de oferte, fara indoiala ca sunt tepe sau afaceri ce se vor dovedi proaste. De obicei, astfel de masini ce nu trebuie cumparata vin de la samsari. Dar cum ii recunoastem pe samsari din anunturile online? Si de ce masini trebuie sa ne ferim?
Distribuie pe Facebook

Ce sunt SAMSARII de masini?

Multa lume si-i imagineaza ca fiind niste tigani imbracati in negru, cu lanturi de aur (sau imitatii groase), cu geaca de piele si pantofi cu ciucuri, care se perinda prin targurile auto. Si, cand au timp, mai platesc cate un pustan sa le faca poze la masini si sa le posteze online. Ei bine, samsar se numeste orice om care face bisnita, adica cel care cumpara o masina la un pret bun si vrea sa o vanda in castig. Si, majoritatea, nu respecta descrierea de mai sus. Ci sunt oameni care traiesc din asta, sau mai castiga cate un ban in plus pe langa jobul pe care il au. Insa majoritatea samsarilor din Romania, in ultimii ani, isi desfasoara activitatea online, nicidecum prin targuri.

Cum recunoastem o masina vanduta de samsar, dupa anuntul de pe net?

Nu este o regula anume, ca exista si samsari destepti. Ba mai mult, dupa ce vei citi tot, vei vedea ca sunt si parti bune la masinile pe care la vand samsarii. Insa, de obicei, anunturile auto ale celor care fac o afacere din asta, au cateva trasaturi specifice.

Firmele specializate pe masini rulate sunt cei mai mari samsari. Anunturile acestora au poze cu masinile spalate, aliniate, in parcuri de masini. Daca insa e vorba de persoane fizice, pozele sunt in general realizate in targurile auto, fie au numerele acoperite, fie au cartonul de Autovit in geam.

Daca insa nu ne zic nimic pozele, si descrierea masinii da de gol vanzatorul. Un samsar va avea o descriere mincinoasa de obicei, sau cel putin una care ascunde defectele. Va folosi cateva propozitii clasice, precum:

- masina este impecabila, ca noua, fara defect, in stare ireprosabila;

- masina este full de full, full fara piele;

- asigur certificat fiscal;

- aer conditionat functional, tractiune 4x4 functionala, etc.;

- accept combinatii;

- masina porneste si la rece si la cald (Doooooh!);

- am diverse piese noi cumparate, dar sunt nemontate;

- reparatii de X mii de Euro, pot dovedi cu facturi;

- masina este pe numele unei rude, unchi, vecin;

- nu se plateste impozit;

- vand sau schimb URGENT.

Mai pe scurt, un samsar, sau vanzator specializat de masini, va da cateva detalii pe care un om cu buna credinta, care isi vinde masina personala, nu le va da niciodata. De exemplu, ajunge sa mentionezi ca masina are clima (se subintelege ca merge), sau nu trebuie sa spui ca oferi certificat fiscal pe loc, pentru ca este o etapa fireasca a procesului de vanzare-cumparare. Cum adica nu se plateste impozit? Orice masina inscrisa legal trebuie sa aiba un proprietar care sa plateasca impozit...

Samsarii in discutia telefonica

Daca nu iti dai seama din anunt, urmeaza sa dai un telefon. Ajunge sa incepi cu o intrebare: Buna ziua, mai este valabil anuntul cu masina de pe internet? Daca ti se raspunde cu Care din ele sau ceva de genul asta, e clara treaba. Inseamna ca omul are la vanzare mai multe masini.

Mai departe, trebuie sa il faci sa inteleaga ca te pricepi la masini. Intreaba aceste lucruri:

- Ce probleme are masina? Are pete de rugina, a fost lovita, bate, articulatia se aude, troncane ceva pe dedesubt, da cu fum, motorul merge bine, consuma ulei?

- Pe ce nume este masina? Se poate radia si scoate certificat fiscal pe loc?

- Aveti ceva impotriva daca mergem cu ea in service, la verificare?

De obicei, daca isi dau seama ca discuta la telefon cu un cunoscator, samsarii nu prea vor minti. Si incep sa spuna printre dinti, ba ca se aude o planetara, ba ca masina are nevoie de cauciucuri noi, ba ca a fost atinsa usor, ba ca nu merge aerul ca nu mai are freon sau ca se aude un pivot pe fata, dar nu este nimic grav.

In momentul in care masina nu este pe numele celui care o vinde, cumparare trebuie oprita. Va povestesc mai jos de ce. Si, daca cumva vanzatorul spune ca nu are timp sa mearga la un service pentru expertiza, la fel, e clar ca ascunde ceva.

Dar care sunt samsarii buni?

Cei care au masini aduse din strainatate. Isi pun ceva in plus si le vand in Romania. De obicei, nu se imbogatesc enorm la o masina, pentru ca e nevoie de bani de carburant si drum. Poate le raman cateva sute de euro, in functie de masina.

Sau cei care schimba multe masini. Si asta pentru ca e meseria lor, ruleaza multe masini, le cumpara azi si vor sa scape de ele cat mai repede, nu sa aiba banii blocati. Poti vedea acest lucru din acte. Si chiar daca este o masina inscrisa in Romania, dar proprietarul din carte nu este cel de la care o cumperi, poti sa vezi din contract cand a dat-o mai departe vanzatorul din carte. Plus ca masina are fisa fiscala pe numele samsarului.

De tinut minte oricum: nu dati toata suma unui vanzator dubios ce ridica semne de intrebare, fara sa aveti certificatul fiscal scos, stampilat, pe numele dvs. Puteti sa va treziti ca ati cumparat o masina ce nu poate fi radiata de la financiar, din cauza ca vanzatorul are datorii de zeci de milioane de lei (noi sau vechi).

Ce masini trebuie evitate de la cumparare?

- masinile inscrise pe Bulgaria. Acestea sunt inmatriculate pe diverse firme sau persoane fizice, iar procura pentru noul proprietar se face doar in Bulgaria. Adica riscati sa cumparati o masina care nu este pe numele vostru si nici nu va fi, nici macar procura notariala;

- masinile care nu se pot radia, conform vanzatorului, de la Circa Financiara;

- masinile pe care ti le vinde alta persoana decat proprietarul din carte si talon;

- masinile care au un pret ciudat de mic, sub cel al pietei;

- masinile cu talon retinut sau carte "pierduta";

- masinile care au numere de alt judet, dar ele se vand in Bucuresti, de exemplu;

- masinile din anunturi cu poze in care apare autoturismul cu placutele cenzurate;

- masinile din anunturile in care sunt scrise numai si numai partile bune, si totul pare ca scos din fabrica, desi pretul este mic. Nu exista masini perfecte;

- masinile cu volan pe dreapta;

Aceste criterii sunt la indemana oricui si pot fi verificate usor. Unele chiar din anunt ies la iveala sau din discutia telefonica cu vanzatorul. Daca insa vrei sa verifici o masina mai in amanunt, nu uita sa citesti AICI despre verificarea unei masini second-hand dar si AICI despre datul kilometrajului inapoi.

Mai citeste AICI si despre locul unde sa iti cauti masina: anunturi online sau targuri auto.

Aici am scris si un articol detaliat despre toate secretele samsarilor si masinile pe care le vand ei.

Scopul acestor articole este de a veni in ajutorul celor care nu se pricep asa de mult la masini. Daca tu esti un cunoscator, sa stii ca nu toti sunt asa. Nu toata lumea stie sa verifice actele sau starea unei masini. Si, la fiecare masina care se vinde ca la carte, alte 2 constituie obiectul unei "tepe". Si, in astfel de vremuri ceva mai grele, cand vrei sa te asiguri ca banul tau plateste exact ceea ce iti doresti, e bine sa fii informat!

Distribuie pe Facebook
mai multe